3 tipy, díky kterým běhám ještě lépe

3 tipy, díky kterým běhám ještě lépe

Ať chceme nebo ne, to, co jíme, ovlivňuje výkon a zvláště můj oblíbený běh. Bez něho nemám žádnou energii. Jídlo musí být vyvážené, a proto k němu užívám ještě tyto tři věci, které se mi opravdu osvědčily:

Občas se mi kamarádi smějí, že jsem specialistka na potravinové doplňky. Pořád něco užívám. Snažím se ale, aby toho nebylo moc a přípravky byly přírodního původu. Jedna známá, také běžkyně, mi před časem poradila spirulinu – což je speciální sušená řasa, velmi bohatá na výživné látky: vitamíny, minerály, enzymy, aminokyseliny, proteiny a další cenné látky. Vědecky bylo dokázáno, že díky spirulině se svaly budou po tréninku lépe regenerovat, zvyšuje výkonnost, okysličuje svaly a celkově pomáhá při výkonu. Já brala spirulinu dva měsíce, třikrát denně a musím říct, že jsem se opravdu cítila lépe a snadněji zvládala tréninky, a hlavně tu spoustu závodů, které teď v sezóně mám.

Když jsem byla nedávno v Indii, nadchla jsem se tam pro ajurvédu. Když jsem měla na začátku prázdnin problémy s přetíženým stehenním svalem, od kterého mě dost bolelo koleno, koupila jsem si ajurvédský bylinný přípravek Mamsaprash. Je to bylinný džem, který má konzistenci a chutná podobně, jako povidla. Je složený z různých druhů indického sušeného ovoce, bohatého na antioxidanty, a také z nejrůznějších bylinek, které dohromady posilují svalovou tkáň, dodávají energii a celkově regenerují tělo sportovce. Upřímně – chuťově nic moc, ale když se „povidla“ smíchají s vodou, dá se to rychle a snadno vypít. A účinek? Mamsaprash jsem užívala dvakrát denně lžičku asi měsíc a rychle jsem regenerovala. Nemůžu však říci, že to bylo jen tímto přípravkem, protože jsem také rehabilitovala a začínala běhat velmi pomalu a postupně.

Snažím se jíst zdravě, ale vždycky jídlo neobsahuje vše, co moje tělo potřebuje, a to jsou například omega 3 mastné kyseliny. Přitom vím, že jsou velmi důležité pro regeneraci a také pro svaly. Navíc tyto kyseliny mají protizánětlivý účinek. Jistě, jsou například v chia semínkách, ve vajíčkách nebo v oříšcích, ale pořád je to málo. Protože už několik let užívám výrobky od Nutrendu, zkusila jsem i kapsle OMEGA 3 PLUS SOFTGEL CAPS, které obsahují rybí olej a vitamin D. Zlaté gelové tobolky jsou naplněné olejem, takže se dobře užívají. Po měsíci pravidelného užívaní jednou denně mám pocit, že po běhu nejsem tak unavená a jsem rychleji připravená na další trénink.

A co říct na závěr? Není nutné brát všechno najednou. Vyberte si to, co aktuálně vaše tělo potřebuje.

Soňa Kotulková, běžkyně a blogerka

www.running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena