Aminokyseliny BCAA

Aminokyseliny BCAA

Představme si podrobněji sportovci nejčastěji používané aminokyseliny BCAA, co jsou větvené aminokyseliny (z anglického názvu Branch Chained Amino Acids).

Jedná se o skupinu 3 aminokyselin L-leucin, L-isoleucin, L-valin, které jsou esenciální, to znamená, že si je tělo nedokáže samo vytvořit, ale musí je přijímat potravou. Jelikož ve svalech tvoří leucin, izoleucin a valin až jednu třetinu všech bílkovin, jsou tyto aminokyseliny pro aktivní svalovou hmotu nejdůležitější. Pro sportovce je nesmírně důležité, že BCAA slouží jako palivo, podílejí se na výstavbě a ochraně svalů, jsou velmi užitečné pro regeneraci organismu po namáhavém a intenzivním tréninku. Takže BCAA jsou vhodné pro všechny druhy sportovních odvětví jak i pro režim objemového tréninku či fázi odbourávání tuku.
V důsledku fyzické zátěže přichází tělo o zásoby svého hlavního energetického paliva glykogenu a v mezičase, než je připraveno na spalování tuků, využívá jako palivo aminokyseliny ze svých svalů. V závislosti na intenzitě a druhu cvičení dojde k různému vyčerpání svalových aminokyselin, obzvláště BCAA. Tento proces se nazývá svalový katabolismus. Toto je jeden z důvodů, proč je vhodné BCAA doplňovat před začátkem cvičení. Tělu se tak nabídne kvalitní zdroj BCAA, aniž by muselo sáhnout do vlastních zásob. Mnoha vědeckými studiemi bylo dokázáno, že BCAA působí jako přirozená ochrana před řadou nežádoucích jevů, jako je zvyšování hladiny amoniaku a katabolického hormonu kortizolu. Možnost ochrany svalů oceníte i při redukci nadváhy, kde je pokles tukových zásob doprovázen bohužel i úbytkem svalové hmoty. Vysokou schopnost regenerace oceňují sportovci zvláště druhý den po tréninku nebo závodě, kdy nepociťují bolestivost zatěžovaných partií a mají dostatek sil pro další výkon. Pokud to tedy se sportem myslíte vážně, neměly by kvalitní BCAA ve Vašem jídelníčku chybět.
Dávkování aminokyselin BCAA by mělo být v souladu s celkovým příjmem bílkovin (resp. aminokyselin) ze všech zdrojů přijímaných během dne (strava + doplňky), hmotností jedince, intenzitě a charakteru výkonu. Dávkujte v tréninkový den dávku 3 – 6 g zhruba 30 – 60 minut před tréninkem a dalších 3 – 6 g ihned po tréninku. Regeneraci nebo redukční režim je podpořit dávkováním i v netréninkový den nejlépe ráno nalačno 3 – 6 g a stejnou dávku večer. Obecně ideální je dané množství rozdělit do několika denních dávek (2 – 4 dávky) a užívat je jak ve dnech, kdy trénujete, tak ve dnech odpočinku.

Mgr. Janka Pálešová

výživový poradce

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 500 Kč

Získejte vitaminy ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 500 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena