Aminokyseliny BCAA - jak fungují a proč jsou tak důležité

Aminokyseliny BCAA - jak fungují a proč jsou tak důležité

Aminokyseliny BCAA neboli Branched Chain Amino Acids, jsou jedním z nejznámějších a nejpoužívanějších doplňků sportovní výživy, jejich suplementace je velice oblíbená ve všech sportovních odvětvích, nejen pro silové sporty.

BCAA

Do skupiny aminokyselin s rozvětveným řetězcem spadají 3 aminokyseliny. Jsou jimi valin, leucin, isoleucin. Označení aminokyseliny s rozvětveným řetězcem získaly podle tvaru své molekulární struktury a svým tvarem připomínají kmen stromu a větve. Právě zde můžeme tušit název "větvené aminokyseliny BCAA".

Valin, leucin, isoleucin jsou navíc aminokyseliny patřící do skupiny tzv. esenciálních aminokyselin, je tedy nutné, přirozeně je ve stravě přijímat.

Funkce BCAA

O jaké funkce tedy jde? A nabízí se tady i otázka, zda dostačuje jako jejich zdroj přirozená strava nebo je vhodná další suplementace?

Sval je složen z bílkovin, bílkoviny z řetězců aminokyselin a pětinu z nich tvoří právě BCAA. V závislosti na typu, intenzitě a délce fyzické zátěže a aktuálních energetických zásobách organismu dochází k různému stupni vyčerpání BCAA.

Co se děje s aminokyselinami ve svalové hmotě...

Při namáhavé svalové práci dochází vždy k postupnému snižování hladiny krevního cukru – glukózy. Pro zajištění všech funkcí organismu, především pro zajištění bezchybné činnosti centrálního nervového systému (mozku) je třeba udržet hladinu krevní glukózy na relativně konstantní úrovni. Velkou část této regulace zajišťuje jaterní glykogen, ale bohužel část glukózy je vytvářena procesem tzv. Glukoneogeneze z glukoplastických aminokyselin, tedy i z BCAA. Jednodušeji řečeno ve chvíli, kdy se vyčerpá aktuální rezerva cukru – glykogenu, je třeba najít další zdroje energie. Než dojde k mobilizaci tuků, tělo využije jednodušší sloučeniny k energetickému využití. Tímto energetickým zdrojem jsou právě i BCAA, především aminokyselina L-Leucin. Svalová bílkovina je ve stálém stavu obratu, což znamená, že syntéza bílkovin probíhá nepřetržitě, aby nahradila ztracené proteiny v důsledku rozkladu bílkovin.

Tvorbu a růst nových svalových bílkovin si můžeme představit jako nikdy nekončící děj, koloběh aminokyselin, a právě i BCAA.

Je snad jasné, že pouhým příjmem suplementu svaly nevybudujeme, ale BCAA můžeme považovat za jakési efektivní startéry tvorby svalových bílkovin za předpokladu, že poté bude následovat příjem komplexního proteinu, tedy např. kvalitní syrovátkové bílkoviny s obsahem všech esenciálních aminokyselin.

Benefit pro sportovce při užívání BCAA

Oddálení pocitu únavy díky stabilizaci poměru BCAA vůči tryptofanu. Tryptofan je klíčovou aminokyselinou při tvorbě hormonu serotoninu, který signalizuje únavu. Tryptofan a BCAA využívají stejný přenosový systém, který umožňuje jejich transport z krve do mozku. Díky zvýšené suplementaci BCAA dochází k menšímu prostupu tryptofanu do mozku a díky tomu k oddálení nástupu pocitu únavy. Viz studie: https://academic.oup.com/jn/article/136/1/274S/4664137

Dávkování

Přesné dávky všech tří aminokyselin nejsou přesně dány a jejich množství se řídí několika faktory – hlavně tělesnou hmotností, typem fyzické zátěže a z ní vyplývajících požadavků na celkový denní příjem bílkovin. Ideální poměr aminokyselin BCAA prozatím nebyl určen, ani to reálně není zcela možné, neboť každým máme jinou potřebu jednotlivých aminokyselin.

Pokud jsou ale nároky na organismus zvýšené nebo je přísun z běžné stravy omezen (diety), je suplementace esenciálních aminokyselin velice přínosná.

Více o BCAA a EAA se dočtete v tomto článku: Aminokyseliny EAA a BCAA

Studie:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20087302 Doplnění aminokyselin s rozvětveným řetězcem zmírňuje bolestivost svalů, poškození svalů a zánět během intenzivního tréninkového programu

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32269649 Účinky příjmu perorálních aminokyselin s rozvětveným řetězcem (BCAA) na svalovou a centrální únavu během přírůstkového cvičení

Autorka článku: Mgr. Janka Pálešová, výživová poradkyně (20.4.2020)

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena