Arginin

Arginin

Jako doplňků výživy se využívá celá řada aminokyselin, které mají svoje specifické funkce – k těm nejznámějším a nejrozšířenějším patří větvené aminokyseliny BCAA (leucin, izoleucin, valin), glutamin - a také arginin. A argininu se dnes ve svém článku věnuje Ing. Jan Smejkal

Použití argininu
Arginin se tradičně používal jako suplement na podporu uvolňování růstového hormonu a přisuzovala se mu pro kulturistiku a posilování řada dalších prospěšných efektů, a to:
- stimulace imunitního systému, - ochrana jater a zlepšení jejich detoxikační funkce (arginin na sebe váže amoniak), - podpora tvorby spermií (v kombinaci s karnitinem) - podpora tvorby kolagenu v chrupavčitých tkáních.

Ano, je toho jistě dost, čím vám arginin může prospět, ale to zcela zásadní teprve přijde!

Koncem 90. let došlo k průlomovému objevu v oblasti medicíny, a to k objasnění významu oxidu dusnatého (NO) v organismu, objevu tak zásadnímu, že vědce neminula Nobelova cena za medicínu. Prakticky jedna z nejjednodušších sloučenin, která může existovat, je považována za tu nejzásadnější molekulu naprosto klíčového významu pro naše zdraví! Ale jakou to má souvislost s argininem? Tu nejužší – arginin z potravy nebo ze suplementů se dostává do krevního oběhu. A jakmile pronikne do buněk tvořících výstelku hladkých svalů cév, dojde k enzymatické reakci a prostřednictvím NO syntázy se mění arginin na NO. A molekula s téměř zázračnými účinky je na světě!

NO a jeho účinky
Veškeré účinky molekuly NO se odvíjejí od efektu nazývaným vazodilatace – to znamená, že NO uvolňuje a rozšiřuje cévy, aby krev mohla účinně zásobovat srdce a svaly kyslíkem a živinami, zabraňuje tvorbě krevních sraženin (původci mozkové mrtvice a srdečního infarktu), zpomaluje kornatění tepen, snižuje krevní tlak. Co to znamená pro sportovce a zvláště kulturisty snad ani nemusím zdůrazňovat – každý, kdo uchopil někdy činku do ruky, tak poznal ten nejvýše příjemný a prospěšný pocit prokrvení až „napumpování“ svalů… a právě NO zajišťuje maximální prokrvení a okysličení svalů během tréninku a díky tomuto jevu se dostanou po tréninku do vyčerpaných svalů všechny potřebné živiny včetně aminokyselin a glukózy pro tvorbu glykogenu a svalové hmoty. Na druhé straně dochází rychlejšímu odplavování nahromaděné kyseliny mléčné a tím i k urychlení zotavení vyčerpaných svalů…

Jistě vás napadne, že tento efekt se dá využít i v jiné oblasti než je posilování – ano, na bázi argininu jsou koncipovány doplňky výživy nefarmakologického charakteru sloužící k lepšímu prokrvení pohlavních orgánů a tím k zlepšení či vyvolání erekce.

Odkud můžeme arginin získat?
Zdrojem argininu je především strava bohatá na bílkoviny: kuřecí a červené maso (nejlépe vývary), ryby, sója – tedy potraviny kulturistům velmi blízké, ale i čokoláda.

Ovšem představa, že trénující sportovec si s těmito zdroji vystačí, je mírně řečeno naivní. Takto lze získat v průměru pouze 1 až 2 gramy argininu, ale pokud chceme dosáhnout prospěšných efektů, tak potřebujeme 4 až 6 gramů denně. Pozor! Nižší dávky vyvolávají téměř nulové zvýšení produkce NO…

Výše uvedené množství je možné použít buď najednou, anebo si toto množství můžete rozdělit do dvou dávek a použít před tréninkem a večer anebo ráno a večer.

Proč používat arginin?
Použití argininu či doplňků výživy s jeho obsahem na zvýšení produkce NO je tedy zcela nezbytné, pokud chcete podpořit nárůst svalové hmoty!

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Hotový pre-workout nápoj,

který vás nastartuje!

Ochutnat
Hotový pre-workout nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena