Menu
Váš košík: 0,00 0

Bílkoviny – 1.díl

Datum: 27.2.2014

Bílkoviny řadíme mezi základní a rozhodující živiny – a jsou zcela nepostradatelné. Zatímco tuky se v těle mohou tvořit ze sacharidů a sacharidy z bílkovin, tvorba vlastních bílkovin je závislá výhradně na jejich příjmu potravou. Jsou hlavní stavební jednotkou orgánů a svalstva, součástí hormonů, transportních složek, enzymů a protilátek. Zdrojem energie se stávají pouze za mimořádných situací.

Bílkoviny se skládají z aminokyselin, tedy chemických sloučenin obsahující aminoskupinu ( NH 2 ) a karboxylovou skupinu ( COOH ). V bílkovinách se ovšem nachází pouze 20 různých aminokyselin! Ale různých bílkovin jsou tisíce. Vždyť právě bílkoviny vytvářejí tu nesmírnou pestrost a různorodost života na naší planetě. Jak je tedy možné, že při tak malém počtu aminokyselin z kterých se bílkoviny skládají, existuje tak obrovský počet bílkovin? Odpověď je jednoduchá: aminokyseliny se v bílkovinách opakují a každá změna pořadí ( stačí prohodit pořadí pouze dvou aminokyselin ) vytvoří jinou bílkovinu – tím je vysvětlena ta obrovská variabilita.
Ale obraťme svojí pozornost ještě na samotné aminokyseliny, z kterých se bílkoviny skládají. Jejich spektrum a množství jsou rozhodující pro kvalitu výsledné bílkoviny a význam pro lidskou výživu. Z tohoto hlediska děláme aminokyseliny na:
  • esenciální (nezbytné), ty musí být všechny dodány stravou, protože organismus si je při jejich nedostatku nedokáže vytvořit z jiných aminokyselin. Je jich celkem osm.
  • semiesenciální, ty si organismus nedokáže za určitých okolností (období růstu a vývoje, mimořádná tělesná zátěž) vytvořit v dostatečném množství a musí být dodány stravou. Jsou pouze dvě (histidin, arginin).
  • neesenciální (postradatelné), pokud ty ve zdroji bílkovin chybějí, tak se je organismus dokáže přetvořit z jiných aminokyselin.
A praktický význam tohoto dělení v kulturistice?

Bílkoviny, které mají ve své struktuře všechny esenciální aminokyseliny a navíc v dostatečném množství , jsou tak zvaně plnohodnotné – tedy ideální jako zdroj pro tvorbu svalové hmoty. Jsou to v podstatě všechny živočišné ( kromě kolagenu ) a z rostlinných pouze sója. Pokud ovšem chybí v bílkovině jedna, jediná esenciální aminokyselina, tak takové označujeme jako neplnohodnotné, ( všechny rostlinné kromě sóji ), pro úplnost musíme dodat, že neplnohodnotné mohou být i bílkoviny, které mají sice všechny esenciální aminokyseliny, ale některou z nich v minimálním množství – to je tak zvaná limitní aminokyselina. Totiž pro tvorbu svalové hmoty ( proteosyntézu ) musí být přítomny všechny potřebné aminokyseliny najednou a v dostatečném množství, Jakmile se nedostává jedna, jediná esenciální aminokyselina – tvorba svalové hmoty se zastavuje! A všechny ostatní aminokyseliny přijdou v podstatě vniveč …… a nejenom to, představují zbytečnou zátěž pro organismus, protože se musí odbourat.

Co je přiměřené a potřebné množství bílkovin pro sportovce, zvláště kulturisty?

To je otázka, na kterou neexistuje přesná a jednoznačná odpověď, protože je ovlivněna mnoha faktory. Potřeba kolísá od minimálního množství u pohybově neaktivních lidí, až po jeho několikanásobek u kulturistů a jiných silových sportovců. Přesto Vám dávám k dispozici tabulku, podle které si můžete velmi zhruba určit optimální příjem bílkovin.

Nesportující jedinec…………………………0,8 g na 1 kg tělesné váhy (TV)

Vytrvalostní sportovci…………………………1,2 – 1,4 g /kg TV

Silově vytrvalostní sportovci…………………………1,6 – 1,8 g / kg TV

Silově rychlostní sportovci…………………………2,2 – 2,5 g / kg TV

Z tabulky jasně vyplývá, že největší problém s hrazením potřebného množství bílkovin bude mít poslední skupina, do které patří i kulturisté, vždyť 80 kg kulturista by měl přijmout cca 200 gramů „čistých“ bílkovin – a to je opravdu mnoho na to, aby toto množství mohl hradit pomocí přirozených zdrojů. Existuje řešení? Ano, tím jsou …… proteinové produkty, (podrobný popis uvedeme v příštích dílech ) které umožní přijmout až několikanásobek bílkovin oproti běžné stravě. Firma NUTREND pokryje Vaší potřebu v celé šíři Vašich požadavků ….od relativně nízkoproteinových ( Mirrage 60 ), přes vysokoproteinové ( Spektra 75,100% Whey protein, Excelent 80 ) až po novinku na trhu syrovátkový izolát CFM Compress Colostrum. Stačí si jen vybrat ……. Pro které situace je ten či onen protein nejvhodnější se dozvíte v příštích pokračováních.

Seznam produktů

WHEY CORE
Výprodej
Doprava zdarma
Více variant

WHEY CORE

od 390,00

339,00 bez DPH

Skladem

Diskuse

NUTREND D. S., a.s. www.nutrend.cz, Chválkovice 604, 779 00 Olomouc, Pro navigaci GPS použít adresu: Železniční 604, Olomouc, GPS Loc:49°36'29.3"N 17°17'46.99"E, tel: +420 583 842 591, fax: +420 583 842 590, email: nutrend@nutrend.cz

NUTREND D. S. je výrobce doplňků stravy a potravinových doplňků pro zvláštní výživu.

Copyright © 2006-2013 NUTREND D. S., a.s. All Rights Reserved. www.nutrend.cz