COMPRESS BCAA 4:1:1 první na evropském trhu!

COMPRESS BCAA 4:1:1 první na evropském trhu!

Proč jsou BCAA důležité? Jak to vidí: Ing. Jan Smejkal Větvené aminokyseliny… pod zkratkou BCAA se dostávají díky novým vědeckým poznatkům stále více do pozornosti nejenom kulturistů, kondičních cvičenců, ale i všech sportovců, kteří usilují o zvýšení svého výkonu. Není se co divit! Každý, kdo se seznámí s jejich obdivuhodnými vlastnostmi a naprosto výjimečným postavením mezi ostatními aminokyselinami, jistě dlouho neváhá a okamžitě je zařadí do svého výživového programu!

Svalovou bílkovinu tvoří celkem 20 aminokyselin, z toho je osm aminokyselin nezbytných (esenciálních), které musí být součástí bílkovin obsažených ve stravě. Proč? Protože organismus si esenciální aminokyseliny nedokáže vytvořit z jiných aminokyselin. Pokud nebude mít sval současně k dispozici všech osm esenciálních aminokyselin a bude byť jedna jediná chybět, tak nedojde k proteosyntéze, tedy k tvorbě nové svalové bílkoviny. Z tohoto pohledu jsou si všechny tyto aminokyseliny rovny a nedá se říci, že by jedna byla důležitější než druhá.

Proč tedy tvrdíme, že větvené aminokyseliny BCAA jsou důležitější než ty ostatní a že mají mezi nimi výsadní postavení? Nejprve je důležité si také uvědomit, že zastoupení BCAA ve svalové tkáni je až třetinové. Jejich úloha však není zdaleka omezena pouze na výše zmiňovanou syntézu svalových bílkovin. L-Leucin, L-Isoleucin a L-Valin jsou aminokyseliny, které se zcela odlišují svým metabolismem a zpracováním v organismu. Po vstřebání ze zažívacího traktu totiž „obcházejí“ játra a směřují přímou cestou do svalů. Ve svalové tkáni tak mohou být využity velmi rychle jako zdroj energie. Sval totiž BCAA při intenzivním tréninku přímo „hltá“. Pokusy prokázaly, že během dvou hodin mírného cvičení se využívá celých 90% denní spotřeby L-Leucinu a tato spotřeba se zvyšující intenzitou a samozřejmě délkou tréninku stoupá. Během tréninku zákonitě klesá hladina svalového glykogenu, jako základního energetického zdroje kulturistického tréninku a ke krytí energetických požadavků nastupují jiné zdroje, mezi které bezesporu patří výše zmiňované BCAA. Organismus ovšem nemá jinou možnost, než je brát přímo ze svalů a to je velmi katastrofická představa pro všechny, kteří se naopak snaží o jeho budování! Pokud tomuto „sebepožírání“ chcete zabránit, musíte BCAA pracujícím svalům dodat z vnějšku, jedině tak ochráníte těžce vydřenou svalovou hmotu proti devastaci. Před tréninkem představuje použití BCAA prevenci poškození svalové tkáně a po tréninku jejich zvýšené množství urychluje proces výstavby svalové hmoty (regenerace), vždyť je jich ve svalu celých 35%.

Klíčovou úlohu z naší trojice BCAA, pokud jde o tvorbu svalových bílkovin, hraje L-Leucin. Kdybychom tímto konstatováním skončili, tak už jenom to představuje pádný argument pro jejich zařazení mezi nejdůležitější suplementy sportovní výživy. Ale pozor! Ještě nejsme zdaleka u konce… L-Leucin stimuluje i hladinu inzulínu, anabolického hormonu, o jehož významu pro tvorbu svalové hmoty není třeba pochybovat. To ovšem není jediný efekt větvených aminokyselin na hormonální tvorbu. Bylo prokázáno, že suplementace BCAA posiluje aktivitu růstového hormonu a že kulturisté užívající BCAA mají výrazně sníženou hladinu kortizolu během cvičení a po něm. Není snad většího nepřítele budování svalové hmoty, než je tento katabolický hormon (kortizon) svádějící neúprosný boj s testosteronem o receptory ve svalové buňce. Čím více receptorů obsadí kortizol, tím méně jich poté může obsadit testosteronu (a tím je snížena jeho účinnost). Ale tento vztah funguje i obráceně, čím méně kortizonu, tím více zůstává ve svalové buňce receptorů pro testosteron!

Užívání BCAA rovněž snižuje svalovou bolest omezením tvorby kyseliny mléčné, jako nejvýznamnějšího produktu anaerobního metabolismu, to signalizuje, že svaly “šetří“ zásobní cukr glykogen a tím mají více energie na trénink. Pořád ještě ale nejsem s výčtem pozitivních účinků BCAA u konce. Po všem, co jsem již napsal se zdá zcela logické, že BCAA zvyšují prokazatelně sílu svých uživatelů a opět zde hraje rozhodující úlohu aminokyselina L-Leucin.

A co větvené aminokyseliny a odbourávání tuků?
Snížení příjmu sacharidů při redukčních dietách přímo „volá“ po cílené suplementaci prostřednictvím BCAA. Z předchozího textu je již jasné proč. Méně sacharidů ve stavě, znamená větší zapojení tvorby energie pro silovou práci z jiných tzv. necukerných zdrojů (glukoneogeneze) a jako první přicházejí na řadu právě ony BCAA. Ale ochrana svalové hmoty při dietách není jediným jejich přínosem v této oblasti. Z dlouhodobých výzkumů a zkušeností je prokázán celkově vyšší úbytek tuků zejména v oblasti břicha při redukčních dietách v kombinaci s vhodnou suplementací prostřednictvím BCAA a opět zde hraje hlavní úlohu L-Leucin. L-Leucin v v procesu redukce tuků přímo v mozku omezuje pocit hladu. Držet dietu a netrápit se hlady – to je jistě základní předpoklad úspěchu každé diety.

Čím více se věnujete intenzivnímu silovému tréninku, tím vyšší spotřebu a potřebu právě L-Leucin vaše svalová hmota má! Proto je potřeba doplňovat tuto specifickou aminokyselinu ve zvýšeném množství a tato hodnota je až 4x větší než u dalších dvou větvených aminokyselin. A právě proto se na trhu objevili zcela nové COMPRESS BCAA v revolučním poměru 4:1:1, který přesně kopíruje a zohledňuje nejnovější poznatky z oblasti sportovní výživy.

COMPRESS BCAA v poměru 4:1:1 je určen pro tvrdě a intenzivně trénující silové sportovce, kteří chtějí maximálně podpořit růst a ochranu svalové hmoty! Čím více trénujete, tím více potřebujete L-Leucin! Dejte nový impuls vašemu hardcore silovému tréninku a vyzkoušejte anabolický poměr větvených esenciálních aminokyselin!

Dávkování COMPRESS BCAA
Dávkování je ušito pro vás na míru, vyberte si svou váhovou kategorii a dle toho zvolte správnou dávku!
D 90 kg 6 tablet denně, do 120 kg 8 tablet a nad 120 kg 10 tablet denně. Nejlépe je použít polovinu denní dávky před tréninkem a druhou polovinu po tréninku.

FYZIOLOGICKÉ OKÉNKO
L-Leucin je z fyziologického hlediska výjimečná aminokyselina, poskytující aceto-acetylCoA, keto- i glukogenní. Je obsažena zejména v buněčných membrán. L-Leucin je nejaktivnější kyselina tohoto typu může být přeměněna až na glukózu, (pokud není ve fyzicky stresovaném organismu jiný zdroj tohoto monosacharidu) ve snaze udržet jeho hladinu na potřebné výši. Je největším zdrojem energie v období zátěže organismu. Podílí se na tom tzv. glukózo-alaninovým cyklem. V průběhu fyzické zátěže se značně zvyšuje spotřeba L-Leucinu: část je ho konvertována (přeměněna) na alanin, druhá část se ve svalech spaluje na energii. Vytvořený alanin přechází v játrech glukoneogenezí v glukózu, zvyšuje proteinovou syntézu a retenci dusíku (anabolický efekt), podporuje obnovu pokožky a zlomenin kostí, snižuje zvýšenou hladinu krevního cukru.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena