Gainery a silové sporty?

Gainery a silové sporty?

Málokterý doplněk výživy přináší tolik otázek jako sacharidovo-proteinové koncentráty, tzv. gainery. Některými sportovci jsou zcela zatracované a z jídelníčku je vynechávají, jiní si je naopak nemohou vynachválit. Co je tedy pro naše tělo dobré? Máme gainery používat či ne? A jak se vyznat na přeplněném trhu, abychom zvolili ten správný, a ne jen nějakou náhražku která našemu organismu nepřinese žádný benefit?

Trh nabízí nepřeberné množství přípravků, a tak pro méně znalé, ale mnohdy i pro vzdělané odborníky, je velmi těžké se v nabídce orientovat. Velmi často se pod lákavým obalem a nafouklou reklamou skrývá produkt, který zákazníkovi přináší minimální přidanou hodnotu. V této kategorii nejsou výjimkou např. i gainery, které svým zákazníkům nabízejí pouze sušenou syrovátku (pozor – nepleťte si ji se syrovátkovým proteinovým koncentrátem), a to i se všemi důsledky, které její konzumace má – těžce stravitelná laktóza proslulá svými projímavými účinky apod. Seriozní výrobci užívají při výrobě gainerů směs jednoduchých cukrů a disacharidů (glukóza, fruktóza, sacharóza popřípadě maltóza) s cukry složitými (např. maltodextriny). Bílkovinná složka je většinou tvořena syrovátkovým proteinovým koncentrátem (WPC), který má nízký obsah laktózy. V nedávné době se ovšem na trhu objevila řada COMPRESS EXPAND , která obsahuje gainer COMPRESS B.I.G., který svojí kvalitou a revolučním složením ční vysoko nad všemi ostatními.

Ale nejprve si řekněme, proč jsou gainery nezbytné pro silové sportovce?
Sacharidy by měly tvořit minimálně jednu polovinu celkového energetického příjmu potravy, kterou zkonzumujete v průběhu dne. Sacharidy jsou výhradním a v podstatě jediným energetickým zdrojem silového tréninku. Přesněji řečeno nasycení svalové buňky glykogenem (zásobním cukrem) rozhoduje o intenzitě, délce a kvalitě tréninku! Bohužel tohoto glykogenu je ve svalové buňce limitované množství. Všechna svalová hmota obsahuje cca 350 gramů u velmi trénovaných jedinců. K vyčerpání zásob svalového glykogenu můžete dojít již během hodiny či hodiny a půl intenzivního silového tréninku. Jakmile tělu chybí glykogen, začíná využívat jako zdroj energie svalové bílkoviny, které si štěpí – a to je opravdu katastrofický scénář pro všechny kulturisty a silové sportovce! A proto se musíte snažit, aby vaše svalové buňky byly již před tréninkem naplněny glykogenem. Pokud nebudete mít dostatek sacharidů ve stravě, můžete se doslova přejídat bílkovinami, popřípadě proteinovými koncentráty, ale bude to nejen zbytečné, ale dokonce i kontraproduktivní! Bude vám chybět energie na trénink, na zabudovávání aminokyselin do svalů, na tvorbu glykogenu atd. A právě proto vytvářejí gainery a proteiny nerozlučnou dvojici a jsou ve vašem tréninku důležité. Množství proteinů a gainerů, které musíte v průběhu dne zkonzumovat, záleží na fázi vašeho tréninku – buď se snažíte vybudovat objem svalové hmoty, nebo je vašim cílem vyrýsování svalů.

Vyčerpání glykogenu během tréninku navozuje nutnost bezprostřední konzumace sacharidů po tréninku. Pokud to neuděláte, neúměrně prodlužujete čas regenerace, ale především znásobujete katabolický stav , ve kterém se svaly po tréninku stále ještě nacházejí. Svaly po intenzivním silovém tréninku připomínají vyždímanou houbu, mohutně nasávají, díky široce otevřenému anabolickému oknu, veškeré živiny v podobě glukózy a aminokyselin. To jsou přesně ty živiny, které jsou obsaženy v gaineru. A je zde velice důležité, aby byl poměr právě ve prospěch sacharidů. Ty se vstřebají rychleji než aminokyseliny a vše ve svalových buňkách předpřipraví, aby pak byly svaly schopny maximálně nastartovat anabolické (svaly budující) procesy. Ale je tu ještě jeden velký benefit, který mnoho sportovců opomíjí - při maximálním vyčerpání glykogenu během intenzivního silového tréninku dochází při správné suplementaci sacharido-proteinovými přípravky k efektu sacharidové superkompenzace. Superkompenzace znamená, že svalové buňky dokážou do sebe načerpat větší množství glykogenu, než bylo jeho výchozí množství před tréninkem. Je to vlastně obranné opatření proti opětovnému vyčerpání zásob, na které se svalové buňky snaží připravit. Jednoduše řečeno: správnou suplementací v bezprostřední návaznosti na trénink se množství glykogenu ve svalové buňce zvyšuje! A tím pádem máte na další trénink ve svalech více paliva – více glykogenu.

Proč je důležité, aby v potréninkovém koktejlu bylo i optimální množství bílkovin?
V zatěžovaných svalech je třeba rozběhnout proteosyntézu (budování svalové hmoty) a „poopravit“ vlivem tréninku naštěpené svalové bílkoviny. Tento proces bezprostředně navazuje na doplňování svalového glykogenu. Právě proto je důležité společné podávání sacharidů a proteinů v proteino-sacharidových koncentrátech.

Pokud se chcete věnovat opravdu intenzivnímu tréninku a chcete budovat kvalitní svalovou hmotu, chtějte to nejlepší, co lze na současném trhu najít. Řešením je gainer COMPRESS B.I.G. sacharido-proteinový koncentrát s unikátním složením hodným počátku 21. století. Svoji kvalitou nechává všechny ostatní gainery daleko za sebou již na „startovní čáře“. A co dělá gainer COMPRESS B.I.G. bezkonkurenčním gainerem? Je to obsah sacharidů! Že jste nikdy neslyšeli o Palatinose™ ? A co isomaltulóza?
Palatinose™ je ochranná známka využívána pro vysoce kvalitní isomaltulózu - ojedinělý cukr se specifickými vlastnostmi, které jsou naprosto odlišné od ostatních cukrů. Palatinose™ v sobě slučuje výhody jednoduchých cukrů (glukózy) v okamžitém vstřebávání do krevního oběhu, ovšem bez prudkého zvýšení glykémie (hyperglykémie) bezprostředně po konzumaci, a cukrů složitých v udržování dlouhodobé a stabilní hladiny krevního cukru (normoglykémie). Jednoduše řečeno Palatinose™ je nízkoglykemický sacharid s energetickým potenciálem glukózy. Co si přát víc?

Druhou v pořadí důležitosti, ale nezbytnou složkou gaineru, je obsah bílkovin, kterých obsahuje COMPRESS B.I.G. optimálních množství. Kvalita použitých bílkovin je opět bezkonkurenční díky speciální směsi (NPPB). Tento složitý název si pamatovat nemusíte, ale jedno vám musí být jasné, její tři složky:
- PeptoPro® (špičkové hydrolyzované di a tri- frakce kaseinu), - syrovátkový proteinový izolát (WPI – zpracovaný revoluční technologií CFM) - syrovátkový proteinový koncentrát (WPC)

Se postupně vstřebávají díky vyvážené kombinaci a navazují na sebe a tím pádem zásobují potřebnými aminokyselinami vyčerpané svaly po velmi dlouhou dobu. Díky NitroPeptid Protein Blend jsou maximálně nastartovány anabolické pochody ve svalové tkáni. Navíc COMPRESS B.I.G. obsahuje vysoký podíl esenciálních aminokyselin BCAA (6000 mg v dávce) a L-Glutaminu (3000 mg v dávce) ještě akcentuje optimální účinky na potréninkovou regeneraci. Přídavek vitamínů skupiny B optimalizuje využití bílkovin a zvláště potřeba pyridoxinu (B6) přímo úměrně stoupá s jejich příjmem. Přídavek směsi ZMA prokazatelně zvyšuje hladinu testosteronu.

Specifická chuť tohoto zcela jedinečného proteino-sacharidového koncentrátu je daná maximálním možným obsahem funkčních látek, především obsahem čistých hydrolyzovaných aminokyselin (PeptoPro®). Kdo někdy ochutnal čistý hydrolyzát, ví, že je hořký! Proto se většinou používá ve formě tablet, kdy chuťová pohárky v ústech tuto hořkost nevnímají. Ale COMPRESS B.I.G. je jiný, používá hydrolyzované di- a tri- peptidy v sypké formě – tím dává prostor aminokyselinám být okamžitě vstřebány a využívány svalovou hmotou! Proto musíte při konzumaci produktu COMPRESS B.I.G. tuto specifickou chuť očekávat. Ale PeptoPro® není obyčejný hydrolyzát, díky řízený hydrolýze se podařilo srazit hořkou chuť na minimum ve srovnání s ostatními hydrolyzáty!

Těžiště použití COMPRESS B.I.G. je po tréninku, ale to zdaleka nevylučuje jeho nasazení v průběhu dne. Zvláště před tréninkem se maximálně projeví výhody isomaltulózy – předzásobení organismu potřebnými sacharidy na tvrdý silový trénink bez nežádoucí nadměrné produkce inzulínu. Pokud se ptáte, zda je COMPRESS B.I.G. možno použít i ráno místo snídaně, či jako sacharidová svačina, tak odpověď je ano! Zaleží zde jenom na fázi vašeho tréninku.

COMPRESS B.I.G.se na rozdíl od celé řady gainerů, zvláště západních zemí, nesnaží ohromit zákazníky přídavkem desítek rádoby účinných složek, ale v nevýznamném množství. Vše, co je v COMPRESS B.I.G. obsaženo, je v maximálně využitelném množství, každá složka má svůj smysl a je účinná! Říká se: „své k svému“, tedy špičkový doplněk výživy pro nejenom špičkové sportovce, ale pro všechny, kteří to myslí s posilováním a kulturistkou vážně, kvalitně a intenzivně trénují a teprve tito sportovci dokáží stoprocentně využít a ocenit unikátní složení tohoto jedinečného bodybuilding instant gaineru!

COMPRESS B.I.G. cíleně zapadá do komplexní řady produktů pro hardcore silový trénink - COMPRESS EXPAND. Vzájemné kombinace jednotlivých produktů z této řady poskytují synergický efekt dle cílů a záměrů každého sportovce.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena