HMB 4500

HMB 4500

Co se skrývá pod zkratkou HMB? K čemu je tento produkt vhodný? Proč ho používat a kteří sportovci by měli po tomto produktu sáhnout? Je HMB vhodný jen pro kulturisty anebo i pro vytrvalostní sportovce? Na všechny tyto a mnoho jiných otázek odpovídá v následujícím článku Ing. Jan Smejkal.

HMB = co to znamená?
HMB = beta–hydroxy–beta–methyl–butyrate… tedy název, který může něco říci biochemikům, ale ne sportovcům v posilovnách. Mnohem zajímavější informací je fakt, že HMB je metabolit leucinu - ano té nejdůležitější větvené esenciální aminokyseliny, z které se v organismu vytváří. Ovšem HMB se vytvoří pouze z 5 % z leucinu. Dalším významným zdrojem HMB je např. citrusové ovoce (grapefruity) a některé ryby (především sumci).

Třebaže je HMB látka tělu vlastní, tak díky nízké syntéze v organizmu a omezených možností jeho příjmu z potravy by měl být HMB jedním ze základních suplementů sportovní výživy. Píši v podmiňovacím způsobu „měl by“, protože jeho mnohostranné účinky pro všechny, kteří usilují o kvalitní nárůst svalové hmoty, jsou značně nedoceněné! Co HMB dokáže, to si samozřejmě řekneme, ale začněme popořádku.

Kdy bylo HMB objeveno?
Když koncem 80. let byl HMB objeven jako stimulační prostředek pro růst hospodářských zvířat, nikdo ještě netušil, jaký význam bude mít ve sportovní výživě jako suplement. Až američtí plavci v polovině 90. let přiznali jeho používání v přípravě a od té doby se mu začala věnovat mimořádná pozornost…

Celá řada vědeckých studií prokazuje obdivuhodné vlastnosti tohoto suplementu. HMB totiž dokáže to, co možná žádný jiný přípravek, a to shrnuto do jedné věty: HMB má účinky anabolické a zároveň antikatabolické - zabraňuje odbourávání svalových bílkovin při fyzické námaze.

Jsou účinky HMB nějak ověřeny?
Ano jsou! Existuje celá řada relevantních studií, které prokazují vysokou účinnost tohoto suplementu. Jako příklad uvádím dvě z těchto studií.
1. Sledovaní atleti brali denně 3 gramy HMB po dobu tří týdnů. A výsledky? Nárůst síly o cca 30 % a svalové hmoty dokonce o 300 % oproti kontrolní skupině (která měla totožný trénink, a obdobnou výživu). Ale to není zdaleka vše. Tato studie také prokázala antikatabolický účinek HMB – ve sledované skupině se snížilo odbourávání svalové hmoty o 44 %! 2. Další studie byla prováděna na reprezentativním vzorku 200 aktivních, kondičně cvičících kulturistů po dobu tří měsíců. Denní dávka HMB byla opět 3 gramy. Po této době došlo u testovaných sportovců k nárůstu v průměru o 3,5 kg svalové hmoty při průměrném zvýšení svalové síly o 25 %. Už to je obdivuhodné, ale… v průběhu studie došlo s nárůstem svalové hmoty zároveň ke spálení 15 % tuků, tedy k vyrýsování svalstva – což znamená, že HMB má i naprosto nepopiratelné lipolytické účinky!

Nárůst svalové hmoty a síly za současného spalování podkožního tuku, a to jak u žen, tak u mužů (HMB působí universálně i s ohledem na věk) – to žádný jiný přípravek nedokáže! Ale HMB není pro lenochy, svoje přednosti prokáže pouze v případě, že pravidelně cvičíte.

Hodí se HMB 4500 i pro vytrvalostní sportovce?
O významu HMB pro kulturisty a silové sportovce tedy není pohyb, ale má smysl i pro vytrvalostní sportovce? Ano, má! A to především pro efekt zvýšeného spalování tuků. Zvýšená oxidace mastných kyselin, kdy organismus používá tuky jako zdroj energie, pomáhá při vytrvalostním výkonu šetřit velmi omezené zásoby svalového glykogenu. Zároveň zvyšuje hodnotu anaerobního prahu, tedy schopnost organismu i při vyšší intenzitě využívat tuky a tak šetřit právě pro výkon limitující svalový glykogen – jednoduše řečeno: spalujete tuky a šetříte cukry! Suma sumárum: použitím HMB zlepšujeme naše vytrvalostní výkonnost.

Jak dlouho HMB 4500 používat, aby měl produkt slibovaný účinek?
Podmínkou účinnosti HMB je délka podávání (kratší než 10 dní nebo dokonce jednorázové dávky nemají smysl) a další roli hraje také výše dávkování. Ta je samozřejmě variabilní jako prakticky u všech produktů, ale většina studií používala dávku 3 gramy s výše zmíněnými efekty. S klesající dávkou (1 až 2 gramy) se snižovala úměrně účinnost HMB a do určité míry to platí i naopak.

Základní dávka je tedy 3 gramy denně, nejlépe rozdělená na před a po¬tréninkovu dávku. V netréninkové dny dávku rozdělte do dvou až tří dávek během dne. Ovšem používají se i dávky mnohem vyšší (před a po tréninku po 3 až 6 gramech a stejné množství ráno). No, nezbývá než vyzkoušet. Obavy z příliš vysoké dávky nejsou opodstatněné, protože nebyly zjištěny žádné nežádoucí účinky. HMB je nejlépe cyklovat - čtyři týdny brát a na stejnou dobu vysadit.

S jakými jinými produkty je vhodné HMB 4500 kombinovat?
Velmi vhodná je i kombinace s kreatinem, kterou svým efektem zvláště ocení začínající a méně pokročilí sportovci a se ZMA®. Zdůrazňovat současné používání gainerů, proteinových koncentrátů by bylo asi „nošení dříví do lesa“. Správná výživa a kvalitní trénink je pochopitelně pro vaše výsledky naprosto zásadní.

Není snad třeba ještě více pádných argumentů pro zařazení HMB 4500 do vašeho suplementáčního programu. Tedy neváhejte a použijte HMB 4500 k dalšímu rozvoji kvalitní svalové hmoty a síly!

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena