Již jste začali?

Již jste začali?

Již jste začali „dřít“ na své formě? Získat svalovou hmotu není snadný úkol. Jistě jste již slyšeli: „No… to musíš prostě hodně jíst a tvrdě trénovat!“ Zároveň nelze hned očekávat, že naberete 5kg kvalitní hmoty během pár týdnů tohoto snažení.

Rychlé přibírání váhy je navíc nezdravé a místo svalů byste s rychlostí nabírali i tuk. To není ani přinejmenším žádoucí. Pak také jsou mezi námi tělesné typy, které mají rychlý metabolismus a jen stěží nabírají.

Posilování samo o sobě neznamená, že vaše svaly rostou. Trénink je velmi důležitý, ale mnohem důležitější je vyvážená strava a správný příjem živin. Pokud jste ve fázi přidávání zátěže a chcete dosáhnout výsledků, potřebujete zvýšený příjem kalorií a hodnotnou výživu. Každý začátek je těžký. Potřebujete si stanovit tréninkový plán a také hlídat, co jíte.

Jednoduchý pohled do jídelních lístků mladých a začínajících cvičenců mi ukázal, že dvě třetiny z nich trpí nedostatkem kvalitních živin. Zejména nízký příjem „užitečných“ kalorií ze stravy s obsahem komplexních sacharidů, nedostatečný příjem plnohodnotných bílkovin. Na druhé straně je patrný zvýšený příjem jednoduchých cukrů a nasycených tuků, často v kombinaci s tréninkovou zátěží bez dostatečné regenerace. Takový trénink, v systému 3 dny aktivity v řadě následovaných dnem volna, je pro začátečníky, kteří mají problém s nabíráním svalové hmoty, jednoznačně špatná volba. Výsledkem je časté přetrénování a minimální progres. Za neúspěchem ve snaze "nabrat na svalové hmotě" stojí však i výpadky v tréninku.

Trénink je pro růst svalů stimulem. Podnětem k růstu svalové hmoty je hlavně silový trénink (vhodně zvolený trénink), který by měl vyvolat ve svalových vláknech sled anabolicky efektivních dějů, takových, které významně zvýší proteosyntézu (tvorbu nové bílkoviny, a tedy svalové hmoty). Vhodný trénink by zároveň neměl způsobit "přetrénování" následkem čehož nastává nárůst dějů katabolických. Při těchto dochází ke zvýšenému rozpadu svalové bílkoviny, nebo zpomalení svalového růstu. Pokud jste zoufalí, že se vám nedaří nabrat na svalové hmotě, zkuste trénovat méně často, ale s o to důraznějším přístupem a pravidelněji (tzn. bez tréninkových výpadků).

Hypertrofie (svalový růst) je složitý proces, který ovlivňuje velký počet faktorů. Chci proto zdůraznit, že trénink je pouze podnětem k svalové hypertrofii a musí splňovat specifická pravidla, související s velikostí zátěží, počtem opakování, sérií, tréninkovým tempem, četností tréninkových jednotek atd. Pokud jsou v těle vytvořeny podmínky pro růst svalové hmoty, sportovec zaznamenává díky opakovanému tréninkovému zatížení zvětšení objemu svalové hmoty i síly.

Vaše tělo potřebuje správnou energii k tomu, aby zvládlo trénink, ale také k tomu, aby se vaše svaly díky hodnotné výživě včas zotavily! Z toho co již víme o růstu svalů je jasné, že dříve nebo později každý narazí na hranici, která se zdá být limitem pro další růst svalových vláken. Východisko ze stavu stagnace však může přinést nejen změna tréninku (zařazení nových technik, principů a postupů, které vyvolají potřebu dalších adaptačních změn ve svalu) ale i zařazení doplňků výživy do svého jídelníčku. Naštěstí už není neobvyklé, když atlet využívá vědecké poznatky v oblasti doplňků stravy (nejlépe ve spolupráci s trenérem a výživovým poradcem), aby dosáhl lepších výsledků a zlepšení výkonu. Ještě stále existuje dost lidí, kteří začínají s posilováním bez trenéra, bez poznatků a bez doplňků stravy a zůstávají daleko za svými očekáváními. Volba špatného přípravku také končí bez výsledků nebo mnohem menšími zlepšeními, než čekali.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 500 Kč

Získejte vitaminy ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 500 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena