Křeče – jak jim předcházet a jak je řešit

Křeče – jak jim předcházet a jak je řešit

Určitě znáte ten nepříjemný pocit, kdy si užíváte vaši aktivitu a v tom se dostaví nečekaná křeč, která vás v pohybu omezí anebo vám zcela zabrání v aktivitě pokračovat. A možná jste se probudili v noci a bojovali jste s nemilou bolestí a křečí. Svalové křeče postihují při aktivitě mnoho z nás. Dá se ovšem těchto pocitů zbavit? Co dělat, abyste se těmto nepříjemný stahům svalů vyhnuli a jak křečím předcházet?

Co způsobuje nepříjemné svalové křeče?

K nepříjemným stavům často vede neznalost základních zásad správného pitného režimu a doplňování energie. Pokud totiž nedbáte při aktivitě na správný pitný režim a doplnění energie, dochází k vyčerpání energetických zdrojů a narušení vodního a elektrolytového prostředí, což pak nevyhnutelně vede ke vzniku svalových křečí.

Co je vlastně křeč?

Křeč je nefyziologický stav, kdy dochází k dlouhodobému nebo nadměrnému stahu kosterní nebo hladké svaloviny. Jedná se o vůlí neovlivnitelný, reflexní stah. Mechanismus vzniku křečí tkví v inervaci svalů, konkrétně ve vyšší dráždivosti nervů. Křeč kosterních svalů je sice velmi nepříjemná a má většinou za následek přerušení sportovního výkonu, ale není život ohrožující.

Jak svalovým křečím předcházet?

Základní podmínkou je dodržování zásad správného pitného režimu a doplňování potřebného množství energie. Podceňování těchto pravidel je více než cokoliv jiného spolehlivou cestou ke svalovým křečím. I když obsah svalové buňky tvoří zhruba ze 70 % voda, pít v průběhu aktivity pouze čistou vodu nestačí. Zvláště pak při dlouhodobých výkonech. Vždyť ztráta tekutin na úrovni 2,5 % tělesné hmotnosti (u 70 kg sportovce cca 2 litry potu) způsobí snížení sportovního výkonu až o 20–30 %! Navíc tato ztráta tekutin vede také k úbytku minerálů, především chloridu sodného (soli). Na každý litr potu to může být v průměru 400–600 mg za hodinu. Základní prevencí proti křečím je tedy doplňovat tekutiny každých 15 až 20 minut pomocí sportovních iontových nápojů. Pitný režim ideálně vyřešíte pomocí sportovního nápoje Isodrinx (hypotonicky naředěného), který vám dodá nejen potřebné tekutiny, ale je také bohatý jak na důležité minerály, tak na sacharidy (energii).

Minerály – proč jsou důležité?

Problematika minerálového hospodářství se rozhodně nedá zúžit pouze na deficit sodíku způsobený zvýšeným pocením. Důležité je i množství vápníku, které hraje rozhodující roli ve svalové kontrakci, a jehož nedostatek může vést ke svalovým křečím. Tento deficit je ovšem jen málo pravděpodobný, protože kosti jsou obrovskou zásobárnou vápníku. Ani deficit draslíku při dostatečné konzumaci ovoce a zeleniny nebývá obvyklý, a proto ani jeho nemůžeme obviňovat jako „pachatele“ svalových křečí. Nakonec tedy minerál, který si ve vztahu ke svalovým křečím zaslouží naši největší pozornost, je hořčík – prvek, který se účastní desítek biochemických reakcí spjatých s metabolismem živin a produkcí energie. Hořčík navíc hraje velice významnou roli při fungování nervového systému, kde reguluje přenos vzruchu k periferním nervům a vzhledem k tomu, že křeče úzce souvisí s inervací svalů a nervovým podrážděním, je dostatek hořčíku jako prevence křečí velmi důležitý.

Odkud máme hořčík získat? Jaké jsou jeho nejlepší zdroje?

Pro milovníky čokolády máme dobrou zprávu – zdrojem hořčíku je kakao, ale také celozrnné výrobky, banány, brambory, pomeranče, špenát aj. Ovšem na druhé straně existuje mnoho potravin, které naopak využití hořčíku ze stravy ztěžují. Jedná se např. o bílé pečivo, uzeniny a například i alkohol. Důležité je myslet na zachování rovnováhy v příjmu hořčíku a vápníku. Pokud konzumujeme velké množství mléčných výrobků, tak bychom zároveň měli zvýšit příjem hořčíku. Pokud máte jakékoli pochybnosti o dostatečném příjmu hořčíku, doporučujeme Magneslife. Ve velmi dobře vstřebatelné organické a tekuté formě je vynikajícím zdrojem hořčíku, který působí okamžitě v případě projevů svalových křečí. A nejenom to, obsahuje i vitamin B6, díky kterému je obsažený hořčík lépe využitelný.

Nezapomínejte také na doplnění energie!

Proto, abychom udělali maximum pro předcházení a zabránění křečí, musíme provést ještě jedno důležité opatření, než se vydáme sportovat – být plní energie! Svalové buňky musí být co nejvíce naplněny glykogenem (zásobním cukrem), jehož velmi omezené množství nám slouží jako základní zdroj energie. A jeho množství je bohužel pro náš výkon limitující. Jakmile se začíná hladina glykogenu povážlivě snižovat, blíží se vyčerpání svalů a křeče na sebe nenechají dlouho čekat. Když už k této situaci dojde, je třeba okamžitě dodat energii v podobě rychle vstřebatelných sacharidů. Doporučujeme energetický gel Carbosnack. Po skončení aktivity pak nezapomeňte použité energetické zdroje opět doplnit, a to prostřednictvím produktu Regener. Díky nim doplníte vyčerpaný glykogen a vytvoříte si ty nejlepší podmínky pro regeneraci vašich svalů.

Pokud dodržíte výše uvedené zásady a suplementaci, tak si vaši aktivitu užijete a nepříjemné stavy spojené s vyčerpáním svalů a případnými křečemi se nedostaví.

7.5.2021

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena