Libor Uher zdolal osmitisícovku Broad Peak

Libor Uher zdolal osmitisícovku Broad Peak

Frýdecko-Místecký horolezec Libor Uher vystoupil v pátek odpoledne na další osmitisícovku Broad Peak (8 047 metrů nad mořem). Stal se tak prvním Čechem, který má na kontě všechny čtyři osmitisícovky pohoří Velký Karákóram – K2, Gasherbrum 1, Gasherbrum 2 a Broad Peak. Na všechny osmitisícovky vystoupal bez použití umělého kyslíku a bez pomoci výškových nosičů, ovšem za vydatného přispění výživových doplňků společnosti NUTREND, která jej dlouhodobě podporuje.

Podle původních plánů se měli Libor Uher spolu s Markem Novotným vydat na vrchol Broad Peaku v pátek, na poslední chvíli ale změnili plány. Ve středu večer od nich přišla zpráva, že podle předpovědi počasí má být „okno“, tedy příznivé počasí pro výstup, jen do neděle. Proto se rozhodli, že se přes noc rychle sbalí a ve čtvrtek nad ránem zahájí ostrý výstup na vrchol.

Čtvrteční výstup na vrchol byl velmi rychlý. Kluci stoupali k vrcholu nepřetržitě 14 hodin, zastavili se až v záchytném táboru C3, který měli vybudovaný ve výšce 7 000 metů. Tam si museli doplnit zásoby vody, což představuje i několikahodinové rozpouštění sněhu, a připravit si i nějaké jídlo. V noci ze čtvrtka na pátek zahájili útok na vrchol. „Jdeme do toho spolu s Poláky, držte nám palce,“ napsal v sms Libor Uher.

Další zpráva přišla až v pátek večer. „Dnes ve 13:30 pákistánského času jsme s Markem stanuli na ROCKY SUMMITU (8016 m) a o hodinu později na hlavním vrcholu Broad Peaku (8047 m). Teď jsme v C3 a odpočíváme. Jsme totálně zničení," napsal Libor Uher.

Podle nejčerstvějších zpráv jsou kluci v pořádku a v C3 ještě zůstávají a nabírají sílu na sestup do základního tábora.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena