Moje předmaratonská příprava

Moje předmaratonská příprava

Když jsem před rokem poprvé zaběhla svůj první půlmaraton, myslela, jsem si, že jako běžkyně budu „mít splněno“. Ale ouha, když uběhnete půlmaraton, chce víc - uběhnout maraton. A protože se blíží, je důležité trénovat a správně také jíst. Jak to dělám já?Text: Soňa Kotulková, Running2.cz

Protože jsme oba s mým partnerem Michalem běžci srdcem i duší ( aby ne, když jsme se potkali na pražském půlmaratonu), rozhodli jsme se, že osmou květnovou neděli bude náš den D. Michal už několik maratonů absolvoval, ale můj to bude první. Tím, že oba velkou část tréninků absolvujeme spolu, nás to baví, poznáváme krajinu, zlepšujeme si fyzičku a vytrvalost a přitom jsme spolu. Ideální spojení.

Sama jsem poznala, jak je důležité u běhání správně jíst. Zjistila jsem to například, když jsem některé tréninky oproti jiným neměla energii. Protože nejím pečivo, snídám dost jinak, než většina lidí – místo chleba mám třeba ráda čočku. Čočka je skvělá, ale bohužel na běh sílu nedodá. To, když si dám ovesné vločky, tak se pak běží úplně jinak.

Často se nám stává, že o víkendu vybíháme okolo doby oběda. Dlouho spíme, pak pozdě snídáme a abychom si dali oběd není čas, museli bychom zase pár hodin čekat, než vše strávíme. Proto nedám dopustit na tyčinky Nutrend FlapJack. Jsou z ovesných vloček, oříšků a sušeného ovoce. Trochu mi chutnají jako slisovaná ovocná kaše. Stačí mi kousek – třetina tyčinky a můžu si dát i dlouhý trailový trénink přes dvacet kilometrů a energie se mi postupně uvolňuje. Nejraději mám příchutě jablko+vlašský ořech a švestka+lískový ořech, ty jsou bez polevy.

V týdnu mívám tréninky s trenérem. Jsem členkou holčičího běžeckého klubu a baví mne tady různé intervalové a pyramidové běhy, které bych si sama nenaordinovala. Je to pěkná makačka. Po hodině a půl jsem pěkně grogy. Místo vody ze šťávou jsem si oblíbila regenerační nápoj Regener. Mám ho připravený v shakeru – jen prášek zaliju vodou, protřepu do půl hodiny po tréninku vypiju. Nápoj je dost sladký, ale příchuť červené ovoce je fakt dobrá. A co Regener se mnou dělá? Necítím se pak tolik unavená a nebolí mne i tolik svaly – vše se lépe regeneruje.

Nedílnou součástí mojí přípravy jsou také závody. Nedávno jsem běžela trailový půlmaraton Pyšelský kopeček. Nádherná středočeská krajina jako z obrazů Josefa Lady mne učarovala. Rovinky se střídaly se seběhy a s kopečky. V půlce půlmaratonů vždy dodávám energii gelem – praktickou tubou Carbo Snack- dodává okamžitě sílu. Vyhovuje mi i Enduro snack, ten má ale pomalejší nástup. Před závodem si dávám Salt Caps, kvůli případným křečím, pokud mě náhodou chytnou při závodě dám si MagnesLife, ten reaguje téměř okamžitě.

Na maratonu s sebou budu mít okolo pasu ledvinku, ve které tyto gely taky nebudou chybět. Ano vím, nebude to lehké. Budu bojovat sama se sebou. Bojovat ale chci a těším se na to. A když budu mít dostatek energie, tak to jistě půjde lépe.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena