Na vaše otázky odpovídá OLGA ŠÍPKOVÁ

Na vaše otázky odpovídá OLGA ŠÍPKOVÁ

Na nejčastější otázky o hubnutí odpovídá členka NUTREND Teamu Olga Šípková.

Jaký je váš názor na pitný režim?

Myslím si, že je to neustále diskutované téma… a že je to jako se stravou. Na pitný režim musíme během dne myslet. Zvlášť když nás čeká sportovní aktivita. Absolutně zavrhuji colové nápoje, slazené a sycené, a ve větší míře i džusy. Ideální je kombinovat vodu, minerální nápoje a případně bylinkové čaje (tady ale pozor, všichni víme, že bylinky mají své účinky, je třeba proto konzultovat nebo nastudovat složení). Ke cvičení a sportování vůbec potřebujeme iontové nápoje, obohacené o minerály a rychle vstřebatelné sacharidy. Já osobně jsem to dlouho podceňovala, což si posléze vybralo svou daň v podobě únavy, vyčerpání a psychické podrážděnosti.

Jsou svačiny opravdu důležité?

Pravidelné svačinky pokládám za nedílnou součást každého dne a podle mého názoru jsou velmi důležité. Všichni víme, jak je nezdravé mít hlad. Doba je rychlá a když nás občas nezachrání svačinka v podobě cereální tyčinky v autě, v kabelce či v kapse,vyhladovělí později sníme i nesmyslné věci, které nám nedodají energii. Je to opět o tom, abychom se na každý den připravili a mysleli na pravidelný přísun správných kalorií. Svačinka je o to důležitější, když se chystáte na sportovní aktivitu a měli byste „na plac“ přiběhnout hladoví. Právě tehdy vám vhodná tyčinka doopravdy pomůže…

Jaké jsou výhody a nevýhody aerobní aktivity?

Aerobní aktivita je nepostradatelnou součástí každého člověka, který chce na sobě pracovat. Zhubnout, posílit kondičku, vyvětrat hlavu… Je jich opravdu velké množství, každý si může vybrat podle své chuti a temperamentu. Je třeba dodržet potřebný čas (min. 30 minut), potřebnou intenzitu (každý má své individuální pásmo tepové frekvence, v níž je třeba se pohybovat, laicky řečeno nelapat po dechu, příjemně se potit) a samozřejmě strečink. Malou nevýhodou může být časová náročnost. Ovšem výsledek, že se cítíte báječně, doběhnete autobus, vyběhnete bez problémů schody a ujdete výlet se svými dětmi, je přece skvělý!

A co obnáší aktivita anaerobní?

Anaerobní aktivita, jak již vyplývá z názvu, probíhá bez dostatečného přísunu kyslíku. Jedná se o velmi intenzivní cvičení v krátkém čase. Nedochází při něm k redukci tukových zásob, ale pouze cukru v krvi. Není vhodné pro běžné kondiční cvičení ani pro rekreační sportovce. Cvičení ve vysoké tepové frekvenci není vhodné ani pro zdravé sportování. Používá se především při tréninku a k nárůstu svalové hmoty, takže je to záležitost kupříkladu pro vrcholové sportovce. Začátečníkům, kteří neodhadnou správnou pohybovou aktivitu, nenechají si poradit, přecení své síly třeba tím, že navštíví lekci pro pokročilé, se může stát, že se jim velmi rychle zvedne tepová frekvence, tělo se nepotí, jedinec lapá po dechu a je hodně brzo u konce svých sil.

Jaké aktivity podporují regeneraci?

Regenerace je stejně důležitá součást sportování každého jedince jako samotný pohyb. Je jasné, že bez odpočinku, načerpání sil a vhodné stravy nemůžeme pravidelně sportovat. Tělo rozhodně nepodává dlouhodobě potřebný výkon, postupně docházejí síly, mizí motivace. K tématu regenerace patří jak důsledný strečink a vyrovnávání nervosvalových dysbalancí, tak samozřejmě správná životospráva, strava a přiměřená konzumace doplňkové stravy (minerály, iontové nápoje s vitaminy, popř. koktejly a další).

Kolikrát týdně se má sportovat?

To je samozřejmě velmi individuální. Každopádně jako optimální vidím frekvenci 2-3x týdně. Je skvělé využívat ke sportování i víkendy a zahrnout do společných aktivit celou rodinu. Doporučuji střídat aktivity herní, aerobní i posilovací. Jako vždy podotýkám, že každý brzy přijde na to, jak sportování pomáhá nejen po fyzické, ale i po duševní stránce.

Vařím pro rodinu a nemůžu si dovolit vařit speciálně pro sebe? Jak to řešit, když chci zhubnout?

Vím, že když vaříme skoro každý den, je časově náročné připravovat pro sebe racionální jídlo navíc. Ale upřímně, i já tak často funguji, a to úsilí mi stojí zato. Pokud si občas dopřeji nějaké „normální jídlo“, žádné změny nepocítím. Je určitě dobré postupně a pomalu zařazovat do rodinného jídelníčku racionální stravu a lehčí večeře. Vím, že to zní tvrdě, ale všechno jde, když k tomu máme tu správnou vůli!

Zpomaluje se po čtyřicítce metabolismus? Dělám, co můžu, ale nedaří se mi zhubnout, i když to dříve šlo.

To je bohužel normální fyziologický vývoj každého organizmu. Metabolismus se zpomaluje, přibývá i fyzických potíží. Pokud však jsme zvyklí sportovat pravidelně po celý život, pomalu přizpůsobujeme stravu, jíme zdravěji a menší porce, „stárnutí“ nás tolik nepostihne. Aby nám to vydrželo co nejdéle, je důležité zdravě sportovat, regenerovat, obohacovat jídelníček o minerály a další vhodnou doplňkovou stravu. A jsme opět u stejných témat…

Existuje série cviků, které mohu cvičit o pauze v zaměstnání?

Tady bych nejvíce doporučovala pravidelný strečink nebo protahování, chcete-li. Věřím, že pokud osm hodin děláte to samé (ať již sedíte na židli, stojíte nebo popobíháte), tělo potřebuje okysličit a zregenerovat. Uvolnit šíji, protáhnout prsní svaly, uvolnit bedra či protáhnout stehenní svaly. Na chvíli zavřít oči a provést dýchací cvičení. Jistě najdete inspiraci v pravidelných hodinách či u trenérů, ke kterým docházíte. Řadu informací nám předávají také média. Nechte se inspirovat a váš život se zkvalitní…

Jaké jsou nové trendy ve cvičení?

V poslední době se více objevují posilovací cvičení s novými přístroji a s novým náčiním (TRX, FTS konstrukce), balanční cvičení a jiné nové až kosmické technologie (EMS systém, který elektro podněty stimuluje, posiluje svalová vlákna za velmi krátkou dobu, šetří čas). Je určitě potřeba nabrat nový vítr do plachet a získat novou motivaci. Je dobré vyzkoušet nové směry a vybrat si pro sebe to nejlepší. A že je z čeho vybírat, je vskutku bez pochyb!

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 500 Kč

Získejte vitaminy ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 500 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena