Palmový olej z hlediska výživy:

Palmový olej z hlediska výživy:

V poslední době se v médiích rozhořely diskuse na téma palmový olej. Většina útočících jej vidí jako skrytého zabijáka (takto byl nejednou i mediálně nazván), a jako největší zlo, které člověk může konzumovat. Je tomu skutečně tak?

Většina odpůrců argumentují, že palmový olej obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin. S touto skutečností se lez ztotožnit, nicméně pouze z určitého hlediska. Vzhledem k mizivé informovanosti veřejnosti ohledně problematiky mastných kyselin je zřejmé, že může vzniknout podobný mýtus, jako ten, že palmový olej je největším zabijákem.

Abychom pochopili problematiku, je třeba si vymezit určité pojmy ohledně tuku celkově. V první řadě si musíme uvědomit, že každý tuk se skládá z určitého spektra mastných kyselin. Tyto mastné kyseliny se vzájemně od sebe liší podle délky uhlíkového řetězce, nebo podle nasycení (násobnosti vazeb). Rozdíly mezi nimi mohou být i z hlediska skupenství za určitých podmínek, tj. např. v bodu tání, nebo odolnosti proti vysokým teplotám tj. bodu varu (kouřového bodu). Podle nasycení dělíme mastné kyseliny na nasycené (dále jen SAFA), mono-nenasycené (dále jen MUFA), polynenasycené (dále jen PUFA) a trans-nenasycené (dále jen TFA).

Z hlediska výživy je pro náš organismus vhodné přijímat vyváženou stravu. Mezi tuto se řadí i určitý příjem tuku, jehož množství je specifické podle věku jedince, případného dietního režimu nebo energetického výdeje. Tento přijímaný tuk bez ohledu na jeho množství, by však měl obsahovat i vyvážené spektrum mastných kyselin. Od lékařů a vědeckých pracovníků zní jasné doporučení, a to že poměr SAFA, MUFA a PUFA by měl být vyvážený (přibližně 1:1:1) a zastoupení TFA by se mělo minimalizovat na co nejnižší hodnotu. Vzhledem k tomu, že jsou SAFA v běžné stravě poměrně často a hojně konzumovány, začíná na ně světová zdravotnická organizace (WHO) pohlížet jako na jeden z důvodů civilizačních onemocnění. I naše republika přijala určitá opatření a dle naší legislativy je od prosince 2014 povinnost uvádět obsah SAFA na obalech potravin. Díky tomuto opatření může i laická veřejnost, která s této problematice bude vzdělávat zjistit informace, že potraviny obsahující palmový tuk nejsou z hlediska výživy ideální, ale rozhodně nepatří mezi ty nejhorší konzumované.

Proč se palmový olej do výrobků používá? V naší stravě se palmový olej začal hojně používat již v padesátých letech minulého století. Do roku 2012 však byl vždy skryt pod souhrnným názvem rostlinný olej. Naše legislativa uposlechla nařízení EU 1169/2011 a výrobci mají v současnosti povinnost uvádět mj. zdroje rostlinného tuku a tak se palmový olej objevil na veřejnosti. Jeho vhodnost použití se uplatní např. při tepelné úpravě pokrmů dosahující vyšších teplot (nad 200°C). Pro tyto teploty nejsou vhodné rostlinné oleje typu řepkový, olivový, nebo slunečnicový, protože většina mastných kyselin v těchto olejích obsažených nejsou vůči vysokým teplotám odolné. Další uplatnění palmového oleje nalezneme ve výrobcích, které jsou tzv. pohotovostní (aby byly po ruce v případě potřeby), tj. různé tyčinky, čokoládové výrobky a podobně. Je to z důvodu, že mastné kyseliny (převážně kyselina palmitová v palmovém oleji obsažená z 44%) mají vysoký bod tání a za běžných teplotních podmínek drží pevný tvar. Pokud by se do těchto „pohotovostních“ produktů použil například výživově zdravější řepkový olej, mohli bychom takový výrovek přijímat pouze jako gelovou formu a nosili si jej v tubě, podobné zubní pastě.

Z technologického hlediska výroby u těchto produktů tedy nelze používat většinou zdravější, za běžných klimatických podmínek tekutý tuk. Zde se musí použít tuk v tuhém skupenství typu palmový olej, máslo, sádlo, kakaové máslo, kokosový tuk nebo se vrátit o několik let zpět a zařadit do těchto produktů ztužené tuky. O nepříznivých účincích ztužených tuků (TFA) nalezneme v literatuře dost, takže tuto variantu není třeba zmiňovat. No a co se týká ostatních tuků pevnějšího skupenství?

OBSAH NASYCENÝCH MASTNÝCH KYSELIN (SAFA) V TUCÍCH S PEVNÝM SKUPENSTVÍM SEŘAZENO VZESTUPNĚ:
| Sádlo: | 47% SAFA | |---|---| | Palmový olej: | 49% SAFA | | Kakaové máslo: | 61% SAFA | | Mléčný tuk (máslo, smetana): | 64% SAFA | | Kokosový tuk: | 92% SAFA |

Zde by se ještě měl uvést skutečnost, že mléčný tuk v sobě nese 2-5% TFA, které vznikají přirozeně v trávicím traktu skotu a ovcí. Nutno si uvědomit fakt, že palmový tuk představuje pro organismus menší nebezpečí než například tuk mléčný, kakaové máslo, nebo v poslední době tolik popularizovaný tuk kokosový. Nadměrná a pravidelná konzumace těchto zmíněných tuků předčí konzumaci toho palmového z hlediska vyšší hrozby vzniku aterosklerózy, trombózy, nebo z hlediska zvýšené hladiny LDL cholesterolu v organismu.

SPRÁVNÁ CESTA:
Jediná správná a zdravá cesta je snaha o vyvážený jídelníček s dostatečným množstvím polynenasycených mastných kyselin, mezi které patří i esenciální omega 3 mastné kyseliny. Dále omezit zdroje s vysokým zastoupením nasycených mastných kyselin. V potravinách, kde se palmový olej používá pouze z technologického důvodu v zastoupení do 5% k celkové hmotnosti výrobku je riziko celkového vysokého příjmu nasycených mastných kyselin nízké.

STATISTIKA A EKOLOGIE:
V současnosti však připadá na potravinářský průmysl 11% odběru palmového oleje. Zbytek představuje kosmetický průmysl, chemický průmysl a drtivě největším uplatněním palmového oleje (cca 80% světové produkce) jako aditiva pro paliva a biopaliva!

Palmový olej z hlediska etiky a ekologie:
Společnost Nutrend nakupuje palmový olej od švédské společnosti, která má certifikát „RSPO" (Round Table on Sustainable Palm Oil), což znamená, že je z kontrolovaného zdroje, kde se tyto palmy pěstují pro hospodářské účely a dokonce z každého koupeného kilogramu palmového oleje odvádíme finance zpět na rozvoj, podporu a obnovu deštných pralesů.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena