Rakouská výzva pro Nutrend Racing

Rakouská výzva pro Nutrend Racing

Součástí letošního ročníku FIA International Hill Climb Cupu byla premiérově technická trať v rakouském Kitzecku, jenž byla devátou zastávkou v kalendáři evropského poháru. Závod byl v programu i Nutrend Czech National Teamu, který se vydal poznat tento dvou kilometrový kopec vůbec poprvé.

Součástí letošního ročníku FIA International Hill Climb Cupu byla premiérově technická trať v rakouském Kitzecku, jenž byla devátou zastávkou v kalendáři evropského poháru. Závod byl v programu i Nutrend Czech National Teamu, který se vydal poznat tento dvou kilometrový kopec vůbec poprvé. Václav Janík i Jiří Svoboda bedlivě sledovali listinu přihlášených, v níž bylo možné najít kvalitní konkurenci. Do předních příček absolutního pořadí chtěl tradičně promluvit Václav Janík a samozřejmě zároveň posbírat co nejvíce bodů ve skupině monopostů. Jeho týmový kolega Jiří Svoboda zase hledal soupeře ve skupině sportovních prototypů, kde si dělal zálusk na pozici nejrychlejšího pilota spideru. Nutrend Racing měl před rakouským závodem stanoveny vysoké cíle a k jejich splnění musel zdolat celou řadu kvalitních soupeřů a nástrahy neznámé závodní tratě.

Norma Jiřího Svobody se v první nedělní jízdě pořádně zakousla do povrchu tratě. Výtečný začátek soutěžního dne hned v úvodní jízdě signalizoval čas 1:02,281, tedy pouhých 0,1 sekundy za vedoucím mužem skupiny E2-SC, Ferdi Madrianem. „Trať v Kitzecku má neuvěřitelné převýšení a v kombinaci s technickým charakterem klade velké požadavky na kroutící moment motoru. V tom má Madrian výhodu a bude těžké mu konkurovat. Doufám, že jsem ho alespoň trochu znervózněl první jízdou a v dalším průběhu dokážu na tento výsledek navázat,“ radoval se z dobrého vstupu do závodu Jiří Svoboda. To už byl ale na trati Václav Janík. Lola v červeno-bílém zbarvení Nutrend Racing proťala cíl jako třetí v pořadí, za Berguerandem a Maďarem Szaszem. Václav Janík jen nepatrně zaostal za Szaszem se ztrátou 0,3 sekundy a zachoval si dobrou pozici v boji o pódium. Pozor si ale musel dát i na zadní vrátka, protože i Tiziano Riva se nehodlal lehce vzdát a za jezdcem Nutrend Czech National Teamu ztrácel pouze 0,6 sekundy.

Rozhodnutí o výsledku závodu pro Nutrend Racing padlo v průběhu druhé jízdy, i když výsledek závodu byl tvořen ještě jednou jízdou. Ve druhém výstupu totiž netrefil Václav Janík ideálně brzdné body, tím vznikly drobné ztráty, které se sečetly. To přišlo právě ve chvíli, kdy výborně zajel Tiziano Riva a předskočil nejen Laszlo Szasze, ale i Václava Janíka. Vaškovi už nepomohl ani nejlepší čas víkendu zajetý ve třetí závěrečné jízdě k návratu alespoň na třetí příčku absolutního pořadí. Na Laszlo Szasze totiž ztratil v celkovém součtu jednu sekundu a při premiéře v Kitzecku si tak dojel pro nepopulární čtvrtou příčku: „Krásný závod i když s trochu hořkým výsledkem. Ale celkové hodnocení závodu je z mého pohledu kladné. Trať se mi velmi zamlouvala, nechyběla bouřlivá atmosféra. Perfektně jsem si především zazávodil, protože s Laszlem i Tizianem jsme jeli celý víkend téměř v jedné sekundě a rozhodovaly maličkosti. Trochu jsem zaváhal během druhé jízdy a to mě stálo lepší výsledek, ale i to k závodům patří. Bohužel jsme neměli pro závod k dispozici správné převody a to nás také brzdilo, ale to je můj dlouhodobý problém, protože pro naše auto je téměř nemožné sehnat krátký vrchařský převod. Čtvrté místo bereme. Zajistilo nám dostatek bodů do evropského poháru, kde jsme opět upevnili první pozici. Teď nás čeká moje oblíbená Dobšiná, kde budeme opět bojovat o body do českého mistrovství a pokusíme se hájit vedoucí postavení i zde,“ uzavřel Václav Janík účinkování v devátém závodu FIA Cupu.

Jiří Svoboda tušil, že pokořit domácího Ferdinanda Madriana nebude lehké. Přeci jen jeho třílitrový motor disponuje větším výkonem a tento náskok bylo na technické trati velmi složité smazat. Nasazení Jiřího Svobody bylo vysoké a přinášelo do jeho jízdy až příliš mnoho akceleračních smyků. I tak ale dokázal zajet tři vyrovnané jízdy na hranici jedné minuty a dvou sekund. Na Madriana, to ale tentokrát nestačilo. „S výsledkem jsem i přes prohru s Madrianem spokojený. Druhé místo se ztrátou dvou sekund beru jako úspěch a cením si získaných bodů, které mě udržely na druhé příčce v kategorii 2 Evropského poháru za Vaškem Janíkem“, rozloučil se s rakouským závodem jezdec Nutrend Racing, Jiří Svoboda.

Po devíti odjetých závodech patří dvojici Nutrend Czech National Teamu první dvě pozice v kategorii 2 hodnocení evropského poháru FIA International Hill Climb Cupu. Václav Janík vede se ziskem 90 bodů a Jiří Svoboda se vrátil před Christiana Merliho na druhou příčku díky bodovému zisku 55 b.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena