Senzace na Mattoni 1/2Maratonu Olomouc: Vyhrál vodič Ronoh, padly čtyři rekordy závodu

Senzace na Mattoni 1/2Maratonu Olomouc: Vyhrál vodič Ronoh, padly čtyři rekordy závodu

Vodič odvedl svoji práci, ale na vlně euforie si nakonec doběhl pro vítězství. Olomouc možná viděla zrození nové běžecké hvězdy. Senzačně skončil pátý ročník Mattoni 1/2Maratonu Olomouc.

Geoffrey Ronoh předstihl i nejrychlejšího maratonce světa a svého přítele Wilsona Kipsanga, oba překonali rekord závodu. Stejně tak nejlepší žena Edna Kiplagat, všichni Keňané. A dokonce padla i obě česká maxima – zásluhou Jiřího Homoláče a Petry Pastorové.

Závod měnil historii – v pátém ročníku se vydalo na trať rekordních 7 300 běžců, z toho 5 000 v hlavním závodě. Had běžců se protahoval startovní branou přes 4 minuty! A také poprvé běžel sportovní přenos i přímo na největším webovém portálu Seznam.cz, který bude možné sledovat i ze záznamu na Stream.cz.

31letý Geoffrey Ronoh (dosud má v tabulkách jen loňský maraton za 2:15:51 v Indii) tady zaběhl 1:00:17, Wilson Kipsang 1:00:25, oba se těsně nevešli pod hodinovou bariéru extratřídy. Ideální teplotu 15 stupňů lehce kazil vítr.

Edna Kiplagat protnula cílovou pásku v čase 1:08:53, téměř o dvě minuty lepším než loni vítězná Betelhem Moges z Etiopie – ta svůj čas překonala též za 1:09:23.

Do rekordních listin přispěli i Češi – celkově dvanáctý Jiří Homoláč 1:07:41, mezi ženami třináctá Petra Pastorová 1:17:35.

Na špici se brzy vydala trojice vodič Ronoh, hlavní favorit Kipsang a Bor z RunCzech Racing, první kilometr za 2:36! Třetí nejrychlejší maratonec světa Kimetto nečekaně až za nimi ve trojici pronásledovatelů. Na 9. km ve Smetanových sadech zůstal Kipsang s vodičem vpředu sám. Na 10. km vypadal jeho mezičas nadějně 28:16.

„Tady jsem se rozhodl, že podle plánu neodstoupím, ale vydržím dál a uvidím, jak to půjde,“ říkal Ronoh.

Dlouho běželi bok po boku, na 18. km však Ronoh poodběhl dvacet metrů vpřed… a svůj nások s obrovským vypětím stále lehce navyšoval. A vydržel až do cíle. „Byl jsem překvapený, ale začal jsem si věřit, že to dokážu a skvělí diváci podél trati mě hnali dál.“

Druhý Kipsang nesmutnil. „Věděl jsem, že je na tom velmi dobře, běháme hodně spolu. Oba jsme zaběhli kvalitně, jsem na dobré cestě v přípravě na podzimní maraton,“ prohlásil s úsměvem.

Kiplagat se spolu s krajankou Kipsum držela za svým vodičem, za nimi běžela osamocená Moges. Dvojnásobná mistryně světa v maratonu pak potvrdila světovou klasu, držela vlastní tempo a šla za jasným vítězstvím. „Přijela jsem dobře připravená a udělala maximum pro dobrý výsledek, jsem spokojená.“

Z domácích běžců zůstal brzy jako tradičně sám Jiří Homoláč. Tentokrát si však doběhl pro první letošní „české“ prvenství v RunCzech běžecké lize za 1:07:42. „Jsem rád, že jsem se dočkal a odčinil jsem nevydařený výkon z Českých Budějovic. Běželo se mi líp a pomohlo mi počasí a opět výborní diváci,“ vykládal. Osobní rekord z Prahy si o 1:03 vylepšil druhý Robert Míč.

Vyrovnaný souboj svedla trojice nejlepších Češek. Petra Pastorová si zopakovala výhru z před dvou týdnů v Českých Budějovicích, druhá skončila olympionička Ivana Sekyrová a třetí domácí Petra Kamínková. „Těšila jsem se na kontaktní závod a užívala si ho, jsem moc spokojená,“ radovala se vítězka, která se lehce oddělila na 6. km.

Na trati se objevila zajímavá jména – bývalý ministr dopravy Jaromír Schlling, zpěvák a herec Moravského divadla Radek Lesczczynski, primátor města Martin Major, nebo bývalá atletka Eva Šebrlová. Mezi diváky byla i dvojnásobná stříbrná olympijská medailistka v biatlonu Gabriela Soukalová.

„Tolik jsem slyšela o nádherné atmosféře RunCzech běhů a chtěla je sama zažít. Lákalo by mě i běžet, ale po dohodě s trenérem to vzhledem k přípravě prozatím odkládáme,“ usmála se.

Výsledky a více informací na www.runczech.com.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena