Spánek, spankový deficit

Spánek, spankový deficit

Spánek, jeho vliv na výkonnost běžce, spánkový deficit, vliv nedostatečného spánku na možnost zranění

Z historie známe řadu příkladů, že lidé si tak dlouho ukrajovali ze spánku, až už nemohli usnout vůbec. Naše tělo spánek prostě potřebuje, aby mělo alespoň minimální energii na všechny životně důležité funkce. Nebudete-li věnovat v rámci svého života dostatečnou pozornost spánku, můžete dřít jako šílení, ale výsledek se mine účinkem.

Nikdo ještě nevynalezl lepší regeneraci

Ve spánku naše tělo nejlépe regeneruje. Vrcholoví sportovci to velmi dobře vědí, proto zařazují spánek i mezi jednotlivé denní fáze tréninku. O kvalitě spánku rozhoduje například i obyčejný polštář a matrace, na níž ležíte. Matrace by měla být pevná a zároveň patřičně pružná. Určitě se vyplatí zajít do studia pro zdravý spánek a zjistit, jaký typ matrace je pro vás nejvhodnější. Pokud jde o polštář, zajímavou a pro někoho lepší volbou než klasický (nezáleží na tom, zda je vycpaný peřím nebo dutým vláknem) je ergonomicky tvarovaný polštář, který podepře vaši hlavu tak, abyste si při spánku nekřivili páteř.

Pokud se týče teploty, rozhodně byste neměli mít v místnosti, kde spíte, přetopeno (ideální je teplota kolem 18 stupňů Celsia). Ještě než ulehnete, pořádně vyvětrejte, abyste měli na noc zajištěn dostatek čerstvého vzduchu.

Spánek by neměl trvat méně než šest hodin, ideálních je osm a pokud jste opravdu v tvrdém tréninku, tak devět až deset hodin denně. Určitě nemusím připomínat, že za každých 10 kilometrů odběhnutých navíc v tréninku byste si měli přidat hodinu spánku.

Proč je spánek tak důležitý

Spánek je důležitý nejen pro běžce či běžkyně (mimochodem ženám se doporučuje spát o hodinu více než mužům) z toho důvodu, že se v něm uvolníte (vypnete stresové faktory), takže si odpočine i vaše psychika. Ve spánku vaše tělo též opravuje, co se během dne pokazilo (různé mikrotrhlinky ve svalech, úponech…), buduje (nové buňky), doplňují se zásoby (energie, minerálů, stopových prvků), čistí se (z těla se vyplavují všechny odpady, ať už vaše vlastní mrtvé či poškozené buňky, nebo to, co tam nepatří, kupříkladu viry a bakterie).

Jak vidíte, vaše tělo se ve spánku nijak nefláká, ale odpovědně pracuje, aby bylo ráno připraveno na všechno, co mu další den zase naložíte. Takže pokud si spánek zkracujete, nežehrejte, že vám pořád něco je. Je to důsledek toho, že jste neposkytli tělu čas k odpočinku a regeneraci.

Mějte na paměti, že všechny uvedené procesy vyžadují čas. Tělo je neumí urychlit, takže pokud chcete být zdraví a chcete, aby vaše forma utěšeně rostla směrem k závodu, který jste si vybrali jako ten hlavní, nezapomeňte si do tréninkového plánu napsat i spánek (6 – 10 hodin).

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena