Ten nejdůležitější parťák na cestách - energie!

Ten nejdůležitější parťák na cestách - energie!

Pokud si chcete pohybovou aktivitu vychutnat a netrápit se únavou a slabostí, věnujte pozornost přísunu energie. Energie je potřebná pro všechny životně důležité pochody v našem organismu. Pro udržení všech funkcí, pro pohyb, pracovní činnost a sportovní aktivity.

Energie je potřebná pro všechny životně důležité pochody v našem organismu. Pro udržení všech funkcí, pro pohyb, pracovní činnost a samozřejmě také pro sportovní aktivity. Energii získáváme štěpením látek složitých na látky jednodušší. Tímto procesem se uvolní energie na svalovou činnost. V tomto případě mluvíme o tzv. katabolických reakcích a energetickém metabolismu.

Toto velmi obecné konstatování si musíme blíže vysvětlit. Energii organismus získává štěpením sacharidů a tuků (nouzově i z bílkovin). Oba tyto zdroje mají své skladovací prostory. U sacharidů je to především svalová buňka (svalový glykogen) a u tuků podkožní tuk. Zatímco zásoby tuků, kterých je často víc než je nám milé, jsou jako zdroje energie prakticky nevyčerpatelné (řádově se jedná vždy minimálně o několik kg), tak o sacharidech se to rozhodně říci nedá.

Svalového glykogenu není více než 350 až 400 gramů u trénovaného sportovce – a to stačí tak na 90 minut nepřetržité činnosti. Vzhledem k tomu, že glykogen je naprosto převažujícím zdrojem energie pro svalovou činnost bez ohledu na její intenzitu a délku, jeho množství ve svalové buňce je limitujícím faktorem naprosté většiny sportovních aktivit. Pro fungování organismu je tedy nezbytné jeho zásoby neustále doplňovat.
Sacharidy jsou pro organismus naprosto zásadním prvkem a zaslouží si naší pozornost. V naší potravě by měl podíl sacharidů tvořit 55 až 65% energetickém příjmu. Je to natolik významné procento, že bychom se sacharidům rozhodně neměli vyhýbat. A už vůbec bychom se jich neměli bát.
Sacharidy známe v mnoha podobách. Uveďme si tedy jejich základní druhy. „Nejsladším“ cukrem je fruktóza, kterou najdeme například, jak už vyplívá z názvu, v ovoci nebo také v medu. Podle sladkosti pak následuje sacharóza (cukrová třtina), glukóza (ovoce, med, zelenina), maltóza a laktóza, neboli mléčný cukr. Neměli bychom ale zapomínat, že velmi důležitý zdroj sacharidů tvoří v naší potravě také škrob, obsažený například v bramborách nebo obilovinách.

A jak je to s energii při cyklistice či vytrvalostních sportech?
Tělo při zátěži využívá dominantně jako zdroje energie sacharidy, které má v omezeném množství k dispozici. Pokud dojde k vyčerpání zásob sacharidů, dochází k poklesu krevního cukru (hypoglykémie) a radikálně se sníží výkonnost organismu. Aby vám výkonnost neklesla, dodávejte v průběhu zátěže sacharidy, a to např. energetickými gely (CARBOSNACK, ENDUROSNACK), tabletami (CARBONEX) anebo tyčinkami (POWER BIKE BAR).
Doporučený příjem sacharidů je 0,7 g/kg hmotnosti za 1 hodinu, což je přibližně 30 – 60 g sacharidů za hodinu. Naše doporučení – kombinujte pomalé sacharidy (POWERBIKE BAR a ENDUROSNACK) s rychlými zdroji energie (CARBONEX, CARBOSNACK a TURBOSNACK). Nikdy ovšem jednorázově nedodávejte více než 30 g sacharidů, aby nedošlo k rozkolísání hladiny krevního cukru.

Jak můžete energii doplňovat?
Část požadované energie (sacharidů) tělu dodáte kvalitním pitným režimem (UNISPORT, ISODRINX) a pro doplnění zbylé energie (sacharidů) si můžete vybrat mezi energetickými gely, tabletami anebo tyčinkami. Abyste udrželi konstantní úroveň energie při svižné vyjížďce, měli byste dodat za 1 hodinu výkonu:
- 1 tyčinku POWER BIKE BAR, - 1 gel ENDUROSNACK, - 2 gely CARBOSNACK - 1 tyčinky POWER BIKE BAR a 1 gel CARBOSNACK.

Kdy po kterém produktu sáhnout?
Krátce po začátku vyjížďky vaše tělo čerpá energii z vlastních zdrojů. Abyste ovšem neskončili zcela bez sacharidů (energie), měli byste po cca půl hodině dodat např. 1 tyčinky POWER BIKE BAR, kterou postupně ujídejte a zapíjejte (UNISPORT, ISODRINX). Tyčinka POWER BIKE BAR je založena převážně na složených sacharidech, které se postupně uvolňují a zajišťuje tak postupný příjem energie. Tyčinky vždy jezte v klidnějších úsecích tratě, kdy ji můžete bezproblémově rozkousat. Nedoporučujeme ji jíst v kopci anebo při náročném sjezdu.
Po další hodině vyjížďky nezapomínejte opět na sacharidy, které můžete dodat v podobě energetického gelu CARBOSNACK. CARBOSNACK je univerzální gel, který můžete použít např. pod kopcem anebo kdykoliv, když potřebujete nálož energie v podobě rychlých sacharidů.
Pro delší úseky a vyjížďky (např. pro silniční cyklistiku, ale také pro náročné a delší výjezdy na MTB anebo náročné turistické výlety) je výborný speciální gel s postupným uvolňování energie ENDUROSNACK. ENDUROSNACK obsahuje jedinečnou formuli Palatinose™ – což je speciální forma sacharidů (isomaltulosa), která se vyznačuje vysokým energetickým potenciálem, aniž by ovlivňovala výslednou osmolalitu v zažívacím traktu, a tak umožňuje bezproblémovou kombinaci gelu s iontovými nápoji.
Užitečný tip pro vás – nezapomeňte vždy před použitím gelů odstranit ochrannou plombu, abyste pak mohli gel bezproblémově používat i při jízdě. Pohodlné balení gelů v tubách je vhodné jak do batůžku, tak do kapsy a praktický uzávěr vám umožňuje opětovné uzavření gelu a tedy i postupné dávkování, takže si můžete CARBOSNACK i ENDUROSNACK rozdělit na části a postupně ujídat.

Když vás přepadne v průběhu jízdy tzv. „hlaďák“, tak pro vás máme řešení, a to monodózu TURBOSNACK. Produkt je založen na rychlých sacharidech a jeho tekutá forma zajistí okamžitou účinnost a okamžité dodání potřebných sacharidů. Kromě toho je TURBOSNACK vynikající vzpruha před měřenými úseky (prémiemi) při silniční cyklistice anebo cca 20 minut před cílem, kdy vám dodá energii do posledních rozhodujících metrů závodu.

Pro rychlé dodání sacharidů kdykoliv při vyjížďce, výletu či výšlapu pro vás máme praktické tablety CARBONEX, které rozpusťte v ústech anebo rozkousejte a zapijte. Tablety můžete použít např. v nekonečném kopci, kdy už máte pocit, že jste na konci, ale najednou se před vámi objeví ještě jeden úsek, na který vám chybí energie, pak můžete rozkousat tabletu CARBONEX.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena