Zaměření jen na proteiny se může vymstít. Sacharidy nelze ignorovat

Zaměření jen na proteiny se může vymstít. Sacharidy nelze ignorovat

Expert v oblasti kulturistiky, fitness a sportovní výživy Jan Smejkal hovoří o důležitosti proteinů při cvičení. Varuje zároveň před jednostranným zaměřením na proteiny a ignorováním sacharidů ve výživě. „Jestliže je cílem nárůst svalů a síly, příjem sacharidů by měl být oproti příjmu bílkovin trojnásobný. Při rýsování pak příjem sacharidů snižujeme,“ říká v rozhovoru Jan Smejkal.

Jak často by měl sportovec užívat proteiny, aby nárůst svalové hmoty byl co největší?
Organismus si nedokáže skladovat bílkoviny na „horší časy“, proto je nutné bílkoviny neustále dodávat – nejlépe každé tři hodiny, ideálně po tréninku nebo před spaním.

Zajistí nadměrná konzumace proteinů výraznější nárůst svalové hmoty?
Nadbytečný příjem bílkovin nikdy neurychlí svalový růst. Organismus využije pouze tolik bílkovin, které potřebuje na všechny anabolické procesy, včetně růstu svalů. Navíc jednostranné zaměření na bílkoviny a ignorování sacharidů by se mohlo vymstít! Pokud budete přijímat méně sacharidů, než potřebujete na úhradu svých fyzických aktivit, tak může dojít k velmi negativním procesům – „drahé“ bílkoviny organismus využije jako nouzového zdroje energie. Pokud je cílem nárůst svalové hmoty a síly, příjem sacharidů by měl být minimálně trojnásobný oproti příjmu bílkovin. Při rýsování příjem sacharidů výrazně snižujeme.

Na co si dávat pozor při konzumaci proteinů?
Právě na nadbytečný příjem, a to jak v celkovém množství, tak v jednorázové dávce, která by neměla překročit 40 gramů (to je zhruba 200gramový steak). Nestrávené bílkoviny mohou způsobit nepříjemné trávicí potíže.

Je rozdíl mezi přírodními proteiny a suplementy?
V konečné fázi vstřebání organismus tento rozdíl nerozezná, protože oba zdroje jsou složeny ze stejného spektra aminokyselin a pro výrobu proteinových koncentrátů jsou použity přirozené zdroje bílkovin (mléčná syrovátka, vejce, tvaroh, sója apod.). Základní rozdíl je v koncentraci bílkovin – přirozené zdroje jich obsahují maximálně 30 %, proteinové koncentráty od 50 do 80 % a izoláty až kolem 90 %. Navíc množství v proteinových koncentrátech je přesně definovatelné a každý sportovec si může přesně spočítat, kolik bílkovin jejich prostřednictvím přijímá. Velkou výhodou suplementů je i tekutá forma, která urychluje trávicí procesy.

Jak se zorientovat na trhu se suplementy? Jak se dá vybrat ten nejvhodnější?
Je to obtížné. V první řadě bych vsadil na léty prověřenou kvalitu, tedy na naše tradiční, známé firmy – nekupoval bych od neznámých výrobců. Vždy si pozorně přečtěte etiketu – čím je podrobnější, tím lépe, abyste se o složení dozvěděli co nejvíce. Pozor i na podezřele nízkou cenu (kromě akčních, časově omezených nabídek) – ta může svědčit o použití nekvalitních surovin.

NUTREND TIP:
MASS GAIN – kvalitní sachariďák pro vás!

Vyzkoušejte MASS GAIN. Jedná se o kvalitní sachariďák, který je vyroben ze syrovátky a koncentrátu syrovátkových bílkovin, které vhodně doplňují plnohodnotný sacharidový komplex (tento komplex je tvořen několika druhy sacharidů – a to maltodextrinem, glukózou a fruktózou). MASS GAIN je vhodný pro všechny sportovce, kteří chtějí podpořit nárůst kvalitní svalové hmoty a zlepšit regeneraci po tréninku. Vybrat si můžete z několika příchutí a gramáží. Nabízíme následující balení 1000g, 2250g a 6000g, a to v těchto příchutích – banán, vanilka, jahoda, čokoláda a kakao, meruňka.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena