ZMA

ZMA

Co tato zkratka znamená? Při jakém typu tréninku je ZMA® vhodné používat? A co vůbec v organismu způsobuje, tedy jaké jsou účinky ZMA®? To vše vám poví Ing. Jan Smejkal ve svém následujícím článku.

Každý, kdo chce docílit uspokojivých výsledků v nárůstu síly a svalové hmoty, nesmí kromě pravidelného intenzivního tréninku a dobře sestaveného jídelníčku opomenout jeden důležitý fakt – a tím je stimulace vlastních anabolických hormonů. Protože nízká hladina testosteronu, jako hlavního prostředníka tvorby svalové hmoty, může být přes veškerou vaši snahu příčinou nevýrazného růstu svalů. A pokud se k tomu přidá vyšší tvorba kortizolu (příliš intenzivní trénink či stavy přetrénovanosti), který je naopak hlavní katabolický hormon, tak o nějakém pokroku si můžete nechat jenom zdát!

Co znamená zkratka ZMA®?
ZMA® představuje počáteční písmena anglického názvu „zinc monomethionine aspartate“.

K čemu ZMA® slouží?
ZMA® zvyšuje tvorbu testosteronu a také růstového faktoru IGF – 1 (faktor, který je podobný inzulinu). A jak je toho docíleno? Je to na základě kombinace dvou minerálů – zinku a hořčíku, které jsou doplněny vitaminem B6. To ale není vše. Zinek je v této sloučenině vázán na esenciální aminokyselinu methionin a hořčík je zde vázán na neesenciální aminokyselinu kyselinu asparagovou. A proč tomu tak je? Je totiž prokázané, že zinek a hořčík působí anabolicky pouze v této vazbě a kombinaci – samostatně podávané jsou z pohledu podpory nárůstu svalové hmoty tyto minerály neúčinné.

Jednotlivé složky ZMA®
Hladina zinku i hořčíku bývá velmi často při intenzivním tréninku snížená, což prokazuje i jejich důležitost pro sportovní výkon. Potřeba hořčíku je stanovena na několik set miligramů denně – jedná se tedy o mikroelement. A i když je doporučený příjem zinku o řád nižší (do 50 mg), tak oba minerály vstupují do velkého počtu biochemických reakcí a zvláště zinek je naprosto nepostradatelný pro tvorbu bílkovin.

Další významnou složkou ZMA® je vitamín B6 (pyridoxin), jehož potřeba je přímo úměrná zvýšenému příjmu bílkovin. Jak jsem již řekl, samotný obsah těchto minerálů by neopravňoval považovat tento přípravek za anabolizující a prospěšný pro tvorbu svalové hmoty – „fígl“ je právě ve vazbě na příslušné aminokyseliny.

Účinnost ZMA® prokázána!
Účinnost ZMA® je prokázána seriozními exaktními studiemi. Studie se prováděli se profesionálními kulturisty a hráči amerického fotbalu. Po 8 týdnech intenzivního tréninku a použití ZMA® byly zjištěny významné rozdíly v hladině testosteronu. U testovaných jedinců se objevil nárůst o více než 30 % (jak vázaný, tak volný), zatímco u kontrolní skupiny došlo k poklesu o zhruba 10 %.

Prokazatelné bylo i zvýšení síly při testování kvadricepsů, a to o více než 11 %, zatímco u kontrolní skupiny nárůst nebyl ani 5 %. Kdybychom si to promítli do výkonu v benchpressu, tak pokud by se vám podařilo zlepšit během 8 týdnů výkon o 10 kg bez ZMA®, tak s jeho použitím by se zvýšil maximální výkon o 25 kg! A to už vypadá velmi zajímavě, co říkáte…

Kdy je vhodné ZMA® používat?
ZMA® je nejlépe používat před spaním (vhodná kombinace společně s „pomalými“ proteiny), protože prohlubuje spánek, ve kterém se uvolňují ve zvýšené míře anabolické a růstové hormony a tím podporuje regeneraci.

Jako většinu suplementů je vhodné i ZMA® cyklovat, a to nejlépe po 6 týdnech používání zařaďte alespoň 3 týdny pauzu.

Kdy po ZMA® sáhnout?
Odpověď je jasná! Pokud si chcete zabezpečit zvýšenou hladinu testosteronu, optimální regeneraci, nárůst svalové hmoty a síly, tak ZMA® je výbornou volbou!

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena