Moje osvědčené tipy, co jíst při běhání a po něm

Moje osvědčené tipy, co jíst při běhání a po něm

Můžete trénovat jak diví, avšak když tělu nedodáte ten správný „pohon“, nikdy nebudou běžecké výkony stát za to. Vidím to sama na sobě, bez kvalitní výživy to při běhání prostě nejde. Co se mi osvědčilo a co mi funguje?

Před tréninkem

Chodívám běhat většinou odpoledne nebo navečer, takže se mi často stane, že od oběda již uběhla nějaká doba a začínám mít hlad. „Běžné“ jídlo už ale nemůžu. Tížilo by mě to při běhání a skákalo by mi to v žaludku. Funguje mi proto skvěle proteinová kaše Protein Porrige. Nejvíce mi chutná čokoládová. Dávám si do ní ovoce. Zasytí mne, pochutnám si, dodá mi energii na běh, dobře se tráví a v břiše mi při běhání nevadí. Můžu ji sníst i půl hodiny před během.

Po tréninku

I když mám za sebou nenáročný trénink, musím doplnit tekutiny a živiny. Piju proto Magneslife Active Drink. Tělo se tak rychleji dostane zase zpět do formy a výborně doplním vše, co jsem vypotila. Když je trénink „na krev“, sahám pak po regeneračním nápoji Regener, nejraději mám příchuť červené ovoce. Pokud vím, že se hned nemůžu klasicky najíst, dám si proteinovou tyčinku. Moc mi chutnají banánové PRO ZERO nebo Be Slim s příchutí čokoládových sušenek.

PŘI ZÁVODECH

Rychlý silniční závod do 10 km

Už od začátku vím, že tady jde o rychlost a že do toho už od začátku musím dát vše. Dvacet minut před startem si dám 1/3 energetické tyčinky Voltage. Snažím se nepřepálit start a držet si stálé tempo. V půlce závodu, na 5. kilometru si dávám tabletu Carbonex. Skvěle mne „nahodí“ na druhou půlku závodu a já vím, že můžu do cíle dát všechno. Ideální je, pokud je možnost tabletu zapít, ale dá se to i bez toho.

Po takovém závodě piju buď Magneslige Active Drink, nebo když jsem grogy, tak Regener. Pak se snažím si dát normální, klasické jídlo a hodně pít – například vodu Nartes – pramenitou i jemně perlivou, podle toho, na kterou mám zrovna chuť.

Terénní nebo silniční půlmaraton

Na zátěžových testech mi vyšlo, že moje tělo funguje na cukry. Před delším závodem si dám kousek tyčinky Voltage, nejvíce mi chutná příchuť exotic a lesní plody. Pak si s sebou do ledvinky beru energetickou tyčinku Fruit Energy bar. Kousek si vždy dávám co 5 kilometrů, na desátém nebo patnáctém kilometru přidám na občerstvovačce i kousek banánu. Piju na každé občerstvovačce. Když cítím, že před cílem síly docházejí, pomůže mi tableta Carbonex.

V cíli jednoznačně sahám po regeneračním nápoji Regener. Lépe regeneruji a nebolí mě pak svaly. Důležité je pak hodně pít a najíst se. Na pití mám ráda jemně perlivou vodu Nartes. Výborné a za odměnu jsou proteinové palačinky Nutrend, které miluji jen tak osmažené na kokosové oleji, s čerstvým ovocem, tvarohem a datlovým sirupem. Vše ještě doporučuji posypat drcenými oříšky nebo mandlemi.

Ultra závod v horách

Tady před závodem také platí, že si dvacet minut před startem dám kousek tyčinky Voltage. Pak si hlídám čas a po celý (i několika hodinový závod) si co půl hodiny musím dát půlku tyčinky Voltage nebo Fruit Energy. Mám jich se sebou v batohu hodně. Na občerstvovačkách přidám banán, od delších vzdáleností je fajn i sýr, kousek sušeného masa nebo salámu. Důležité je jíst pravidelně a nenechat energii „spadnout“ dolů.

V cíli mi opět fantasticky funguje Regener, praktický je v jednotlivě balených sáčcích, které nezaberou místo a téměř nic neváží. Pak je důležité se najíst pořádného výživného jídla (rizota, polenty, těstovin), a pak buď doplnit i minerály a vitamíny pomocí vitamínu C, Multicomplex Copressed Tabs. Hodně potom i piju, mojí oblíbenou je Nartes pramenitá voda. Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena