Pavel Szotkowski - Výlet do Číny na IWF Expo Shanghai 2018

Pavel Szotkowski - Výlet do Číny na IWF Expo Shanghai 2018

Prvně bych chtěl poděkovat společnosti NUTREND a jejich hlavnímu distributorovi v Číně, kterým je JINAN SIBOTE TRADING Co., Ltd. za příležitost podívat se na úplně jiný kontinent.

V první polovině února mi do práce zavolal manažer společnosti NUTREND a s úplně klidným hlasem se mě zeptal, zda bych se nechtěl podívat do Číny. První vteřinu jsem si myslel, že je to dobrý vtip, ale potom se mi letmo zobrazil harmonogram akcí pro rok 2018, kde veletrhy v Číně figurovaly hned dvakrát. Samozřejmě jsem nemohl odmítnout, a tak začal byrokratický „boj“ o splnění všech požadavků pro týdenní výlet. I když se expo konalo od 14. 3. do 16. 3., můj pobyt začal už brzkým ranním letem 12. 3. a končil ještě dřívějším ranním odletem 17. 3. Zmínil jsem slovní spojení „byrokratický boj“ – referuji tímto na složitější proces splnění požadavků pro vydání víza – včetně nového pasu, fotek, výpisu z rodného listu, váš vztah k zubnímu kartáčku a detailní adresy Vašeho pobytu rozdělenou po jednotlivých dnech. Po značném úsilí a pár sprostých slovech mi bylo přiděleno 5 leté vícevstupní vízum.

„Paní šéfová, v březnu tu nebudu, beru si týden dovolenou, letím do Číny.“

„Dobře, Pavle, dovez nám rýži a hlavně se vrať celý, klidně i se šikmýma očima.“

Mít 200 cm na výšku s tělesnou hmotností při slušné formě kolem 125 kg není pro cestování žádný med. Taky jsem si při koupi letenek připlatil alespoň na část letu místa u únikového východu, a to pouze z Prahy do Paříže, kde mě čekaly kontroly víz a zavazadel. Poté následoval 12 hodinový let obrovským Air Busem – v jedné řadě bylo 10 sedadel. Věděl jsem, že potřebuji sedět v uličce, abych si mohl natáhnout nohy při ztuhlosti kolenou a povedlo se. Co jsem ale nečekal, že při mé šířce budu do uličky 20 cm zasahovat, takže jakýkoliv pohyb jsem cítil, a to doslova. Let byl přijatelný, Wi-Fi po celou dobu, obrazovky s možností her, seriálů nebo celých filmů vám let dokáže zpříjemnit.

Po příletu na mě čekal už odvoz taxíkem. První dojmy z dopravy? Křižovatky? Vyhněte se jim. Přechody pro chodce? Ty se nerespektují, aneb chodíme, kudy chceme. Světla večer? Nesvítíme, protože by se vybila baterie na motorce, všechno je tu totiž na hybridní pohon. Po zaplacení depozitu, jsem se ubytoval v domluveném hotelu.

Po příletu kolegy z teamu Benjamina Radiče, hlavního ambasadora a atleta Nutrendu, jsme byli ještě s jednou IFBB Pro závodnicí ve women‘s figure zavezeni do malé posilovny, kde na nás čekali členové Nutrendu s připravenými fotoaparáty a oblečením, které po nás chtěli vyzkoušet. Vyblbli jsme se, nafotili pár póz a šli odpočívat na hotel.

Haly a prostory, ve kterých se veletrh konal, nebyly od hotelu daleko. Jedná se o opravdu skvostné stavby, kde se místem rozhodně nešetřilo. Celé expo se rozléhalo na celkem 65 000m2. Veletrh byl rozdělen na 2 části, každá měla svoji halu, a spojovala je hlavní chodba, ve které se nacházela restaurace a pódium pro různé akce, tanečníky a sportovce. První hala byla zaměřena pouze na fitness novinky, značky předhánějící se ve vývoji suplementů, oblečení a různých doplňků, prostě všeho, co k fitness životnímu stylu patří. Druhá hala sloužila hlavně pro výstavu fitness vybavení. Výrobní společnosti předvádějící ještě ergonomičtější posilovací stroje, než na které jsme zvyklí, novinky ve cvičení formou interaktivních brýlí, kardio napojené na vizuální obraz promítající na pás. Core trénink pomocí interaktivních brýlí, kdy simulujete pád a musíte se přemisťovat do předem určených bodů. Nešlo jenom o stroje, ale také podlahy, sociální vybavení od vstupních turniketů až po možnosti vířivek do větších fitness či wellness center.

Po vyřízení vstupních formalit jsme zakotvili na stánku Nutrend a seznámili se s týmem hostesek, pořadatelů a hlavním manažerem. Stánek byl krásně osvětlený a vybavený. Návštěvník měl možnost na plakátech i televizích vidět jednotlivé sportovce z Nutrend Teamu. Mohl si vyzkoušet novinky v oblasti výživy, například proteinové chipsy, vylepšené proteinové tyčinky a nové příchutě proteinových nápojů a instantních BCAA. Kromě toho měl Nutrend připravený zcela nový koncept sportovního oblečení, do kterého nás také převlékl. Všichni v teamu tedy ladili a každý hned poznal, kým je sportovec sponzorovaný. Netrvalo to dlouho a
návštěvníci začali chodit pro podpisy, zejména za sympatickým Benjaminem, obrovským kulturistou Pashou, což je Ukrajinec žijící v Číně, ale i za mnou, čímž jsem byl velice příjemně potěšen. Jak v průběhu dne přibývalo stále více návštěvníků, byla docela výzva zajít si nerušeně na toaletu. Na cestě k dalším stánkům Vás zastaví jeden nebo dva fanoušci a najednou čelíte řadě 30 nadšenců, kteří touží po „selfíčku“ nebo po společné póze. Velice rychle jsem si zvykl na tento příjemný pocit, kdy si připadáte, že něco znamenáte, že to úsilí, které jste za ty roky do tohoto sportu vložili, se Vám alespoň v této podobě vrací. A můžu říct, že tento pocit Vám nevynahradí ani peníze, ani jiné materiální kompenzace.

Další dny EXPA se nesly v podobném duchu, program se vždy trošku lišil, ale soutěže, hromada rozdaných vzorků, podpisů triček, katalogů a nespočetně mnoho fotek byly na denním pořádku.

V Číně je zatím fitness průmysl stále novinkou, způsob stravování tomu nasvědčuje – sehnat zdravější jídlo byl v Šanghaji oříšek. Místní obyvatelé mají tendenci všechno smažit, ať už ve fritéze nebo na obrovské wok pánvi. Chuť skvělá, o tom žádná, ale kalorický deficit by to rozhodně nebyl. Naštěstí jsme měli připravená jídla pro sportovce, která jsem si velice pochvaloval a jídlo mimo tyto krabičky jsem už neřešil, jak často se přeci dostanu do Číny, abych mohl vyzkoušet jejich originální kuchyni.

Byla to obrovská zkušenost a pocta reprezentovat značku daleko za hranicemi naší republiky. Věřím, že jsem udělal dobrý dojem a Nutrend mě pozve na další veletrh třeba už příští rok.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena