PŘÍPRAVA NA SEZÓNU

PŘÍPRAVA NA SEZÓNU

Přípravu na sezónu podzim 2019 jsem začal už na začátku května, zhruba 20 týdnů před první plánovanou soutěží. Cílem přípravy bylo celkově zvětšení svalových objemů se zaměřením na zadní stranu stehen a paže. Hamstringy se nakonec podařilo zlepšit, ale u rukou si objektivně nejsem tak jistý. Přece jenom mám ruce dlouhé, a k tomu abych měl opticky výrazný bicepsový vrcholek, je ten sval ještě dost dlouhý a subtilní, takže ruce budou neustálým zaměřením do budoucna.

Jelikož mám jídlo rád a na objemovou část jsem se opravdu těšil, můžu vám říct, že po dvou týdnech mi to jídlo začalo lézt krkem. Původní plán byl celkem ambiciózní, a to dostat se na hmotnost okolo 150 kg. Věděl jsem, že to bude výzva, ale co jsem netušil, že se k tomu číslu ani zdaleka nepřiblížím.

Jídlo jsem si nastavil tak, že jsem se snažil každý týden příjem sacharidů zvyšovat o 25-30 g na porci jídla, takže v průměru to dávalo 100 g sacharidů každý týden navíc. Není to moc, ale jakmile jsem se dostal na určitou hmotnost kolem 135 kg, tělo už odmítalo přijímat více „clean“ neboli čistého jídla. V tu dobu se jednalo o asi zhruba 750 – 850 g masa na den plus 1 proteinový shake Hydro Whey, zhruba 450 – 550 g sacharidů denně a kolem 130 g zdravých tuků denně. Tuky jsem čerpal zejména z olivového oleje a arašídového másla spolu s mixem ořechů ráno i večer. Tuky jsem vynechal kolem tréninku, aby mi nezpomalovali vstřebávání bílkovin po tréninku, a tím zpomalil i proces proteosyntézy. Bílkoviny jsem čerpal zejména z krůtího masa, neboť bylo mnohem dostupnější než moje oblíbené kuřecí. Sacharidy jsem čerpal z jasmínové rýže, celozrnných ale i vaječných těstovin, quinoy, brambor i batátů. Letos jsem často zařadil celozrnné, ale i obyčejné pšeničné wrapy, které byly kaloricky dost vydatné.

Po prvních třech týdnech začala moje váha stagnovat, zastavila se kolem 135kg a já jsem už nebyl schopný sníst v kaloricky vyváženém jídle takové množství, které by mě posunulo váhově, silově vpřed. Cítil jsem se neustále plný, přejedený a trénovat s neustále plným žaludkem bylo dost únavné, někdy až demotivující. Začal jsem tedy uvažovat o variantě lépe vstřebatelných zdrojů energie, jako gainer, maltodextrin a jiné sacharidy ve formě instantních prášků. Pořídil jsem si tedy účelně svůj vůbec první gainer od Nutrendu, který jsem zařazoval po každém tréninku spolu s proteinem. V průběhu tréninku jsem popíjel i maltodextrin, takže celkově jsem jenom v průběhu tréninku a po tréninku přijal asi 100g rychle vstřebatelných sacharidů. Pomohlo to při kalorickém přebytku, nicméně sacharidy byly okamžitě využity na doplnění glykogenu a pro regeneraci organismu.

Na řadu přišel “junk food”. Dostal jsem se do fáze, kdy jsem si řekl, že si chci tu objemovou přípravu i trochu užít a dopřát si sladkosti, bez kterých si nedokážu život představit i přesto, jaký životní styl jsem si vybral. A světe div se, při skoro každodenním dopřávání si nad rámec toho, co jsem si navařil a nastavil, že musím každý den sníst, jsem tolik tělesného tuku nepřibral, měl jsem opět chuť i motivaci a jídlo mě opět bavilo. Narostl jsem na váze, i když šlo třeba jenom o excesivní přírůstek vody, která se v těle lépe držela i díky mastným slaným jídlům, které jsem si dopřával spolu se zmrzlinami a sušenkami.

Na konci objemové fáze jsem se pohyboval s hmotností kolem 142 kg, tedy méně, než byl původní cíl, ale o pár kil více, než konec přípravy v roce předchozím.

První soutěž se měla uskutečnit 15. září v polské Warszavě, kde jsem si měl vyzkoušet kategorii Open vůbec poprvé v mé kariéře. Nicméně z toho z organizačních a zdravotních důvodů vzešlo a na FIWE Diamond Cup Warszav jsem se ukázal coby atlet společnosti Nutrend, za což bych chtěl poděkovat organizátorům, že mě na tak krásné expo a závody pozvali. Nový cíl byl nastaven na EVLs Prague Showdown 2019 o 2 týdny později, které bylo ale zrušeno. Vznikla tedy otázka, kde budu letos závodit? Když jsme si s trenérem procházeli kalendář soutěží NPC (ano, pro mě nová federace, ve které se chystám soutěžit), našli jsme tam hned 2 po sobě následující mezinárodní soutěže. První soutěž se uskuteční v Londýnské Lee Walley aréně a nese název Olympia Amateur United Kingdom v datech od 4. do 6. října. Druhou soutěží hned následující týden bude FITPARADE Classic v Maďarské Budapešti od 11. do 13. října. Soutěží třetí, a tedy zřejmě poslední, bude RLS Prague Open 2019 v Praze ve dnech 19. října. Jedná se o soutěž, kde bych si chtěl vyzkoušet konkurenci i z jiné federace, tedy z NABBA a WFF. Bude se jednat pouze o takovou třešničku na dortu jako ukončení mé sezóny, kde se na mě ve skutečnosti mohou přijet podívat i moji kamarádi, fanoušci a známí.

V současné době jsem týden před prvními závody, přičemž dieta šla zprvu lehce, nicméně hmotnost, kterou jsem potřeboval snížit na NPC pravidly stanovený limit pro Classic Physique, zůstává beze změny, nebo se jen lehce snížila. V současné době jsem na 127,5 kg na lačno po ránu a limit při mé výšce je stanoven na 267 lbs tedy 121 kg. Ano, je to pořád dost, ale podle nejnovějšího měření na InBody 270 drží mé tělo dost vody. Ta bude hrát klíčovou roli v posledním týdnu, kdy se ji budu snažit z těla dostat ven, aby byla svalová definice co nejlepší. Procento tělesného tuku jsem měl 10 dnů před závody na 3,9%, což není špatná hodnota z hlediska závodní vrcholové kulturistiky, ale samozřejmě vždycky může být lépe. Pro obyčejného cvičence je toto procento velice nízko, tedy nedoporučuji se na tak nízký podíl tělesného tuku vůbec dostávat, protože tuk je třeba pro správné hormonální procesy v organismu.

V celé přípravě jsem se vědomě nedostal pod hodnoty příjmu 3g bílkoviny na kilo tělesné hmotnosti, 200 g sacharidů za den a tuky jsem si nijak zvlášť nehlídal, nicméně nebyl den, kdy bych nepřijmul dostatek tuků z vaječných žloutků, ryb, oříšků nebo omega 3 kapslí.

Tréninkové jednotky přibývaly podle energie, únavy a pocitů. Většinou odcvičím všechny partie za 3 dny, posléze zařadím ještě jednou slabiny jako hamstringy, paže, ramena a lýtka, a potom strategicky na den zvolním. Kardio jsem začal zařazovat asi 6 týdnů před první soutěží, vždy v den, kdy jsem měl jenom jeden trénink nebo při dvoufázových trénincích maximálně 30 minut. Kardio je taky variabilní položka, která se dynamicky mění podle stádia přípravy, formy, únavy času a energie.

Obdobně jako i v předešlé přípravě, tak i letos jsem se také zaměřil na regeneraci. S tím, že jsem v dubnu tohoto roku udělal razantní životní změnu - změnil jsem práci z plného na poloviční úvazek a začal pracovat jako osobní fitness trenér v pražském fitness centru FitUp! na Černém mostě. Mám tedy možnost se po práci bez stresu nachystat do práce druhé, a pokud tam mám volnější program, dokonce si i po práci lehnout. Ještě jsem v průběhu přípravy zařazoval saunu a poslední 3 týdny dost často i masáže.

Jak to vypadalo k datu 25. 9. 2019, se můžete kouknout na výsledky InBody a foto.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena