Proteinové tyčinky – proč si je koupit, kdy je zařadit a podle čeho vybrat

Proteinové tyčinky – proč si je koupit, kdy je zařadit a podle čeho vybrat

Dnešní trh již nabízí širokou škálu funkčních potravin a tipů na svačinky během dne. Bezesporu sem patří i oblíbené proteinové tyčinky. Ale jak si vybrat tu správnou a podle čeho se orientovat? Přinášíme vám pár tipů, ať již hledáte tyčinku s vysokým obsahem bílkovin, nebo se zaměřujete spíše na snížený obsah cukrů.

Proč doplňovat protein

Proteiny neboli bílkoviny jsou důležitou makroživinou, která má v našem organismu nezastupitelné funkce.

  • přispívají k růstu a udržení svalové hmoty
  • přispívají k udržení normálního stavu kostí
  • jsou potřebné pro normální růst a vývoj kostí u dětí
  • mají strukturální, ochrannou a transportní funkci
  • jsou zdrojem energie
  • jejich velkým benefitem je sytící efekt, který nám snižuje pocity hladu

Kdy sáhnout po proteinové tyčince

Proteinové tyčinky jsou ideální, pokud hledáte rychlou a výživnou svačinku mezi jídly. Jsou pomocníkem, pokud potřebujete doplnit bílkoviny a zároveň spousta proteinových tyčinek představuje i zdroj vlákniny. V dnešní moderní době se výrobci také snaží připravit produkt tak, aby byl vhodný i pro celiaky či klienty, kteří hledají produkty se sníženým obsahem cukru z důvodu dodržování redukčního režimu. Proteinovou tyčinku bychom ale měli brát především jako zpestření našeho jídelníčku, protože plnohodnotné jídlo je vždy na prvním místě.

Podle čeho vybrat proteinovou tyčinku

Složení

Nejdůležitější roli při výběru hraje jednoznačně složení produktu. Největší podíl obsažených složek je vždy uveden na začátku složení. Tedy mezi prvními složkami, u proteinových tyčinek, by se správně měla objevit bílkovina. Pokud má člověk nějakou alergii, tak by měl také věnovat pozornost tučně zvýrazněným surovinám ve složení.

Obsah proteinu

Tyčinka může být označená jako zdroj bílkovin, pokud bílkoviny představují alespoň 12 % energetické hodnoty potraviny. Titulem s vysokým obsahem bílkovin se může pyšnit tyčinka, ve které představují bílkoviny alespoň 20 % energetické hodnoty potraviny. Ideální pro sportovce, kteří chtějí co nejefektivněji podpořit svalový růst, jsou pravidelné porce jídla s obsahem bílkovin 20 g až 25 g na porci.

Nálož 25 g bílkovin obsahuje Protein Bar 50 nebo celých 21 g bílkovin najdete v oblíbené Qwizz Protein Bar.

Obsah cukrů

Pokud si hlídáte, kvůli redukčnímu režimu, snížený obsah cukrů ve stravě, pak byste se měli podívat i na jejich podíl v tyčince. Vždy je lepší upřednostňovat komplexní sacharidy, to znamená ty, které se vstřebávají pozvolna, a tak dodávají našemu tělu energii postupně. Zatímco jednoduché cukry, bez vydané aktivity, je lepší přijímat v menším množství. Cukry najdete v tyčinkách pod různými názvy, například dextróza, fruktóza, melasa nebo třtinový cukr. Další cukr, který můžeme v tyčinkách najít je i isomaltulóza, tato má však nižší glykemický index a má až 5x delší dobu vstřebávání, díky silnější vazbě glukózy a fruktózy oproti běžnému cukru sacharóze. Úplně však nemusíte zatracovat proteinové tyčinky s vyšším obsahem sacharidů, například po tréninku vás nabijí energii, která je potřebná i pro regeneraci.

Skvělá volba tyčinky bez přidaného cukru je Be Slim, která je navíc s vysokým obsahem bílkovin.

Obsah tuků

V každé potravině je obecně dobré si hlídat nižší poměr nasycených mastných kyselin oproti nenasyceným mastným kyselinám. Tuky však musí být vhodné i pro technologickou výrobu tyčinky, a proto je leckdy velmi náročné obejít se například bez palmového oleje. Množství tuků v jídelníčku Čechů obvykle překračuje doporučené denní množství 30 % z celkového denního energetického příjmu, a proto bychom se měli zaměřit na jejich snížený obsah v potravinách.

Tyčinky, které jsou čistě z rostlinných surovin mývají přirozeně i nižší podíl nasycených mastných kyselin. Takovéto tyčinky jsou i skvělým zdrojem přírodní energie. Pochutnejte si na křupavé tyčince z oříšků, semínek a medu DeNuts.

Přidané benefity

Již velká část výrobců začíná obohacovat produkty o užitečné látky jako například vitamíny, vlákninu nebo tolik oblíbený stimulující kofein. Proteinové tyčinky obvykle obsahují minimálně 3 g vlákniny a některé mají dokonce 10 až 15 gramů vlákniny, což představuje až polovinu doporučené denní dávky pro dospělého člověka. Přidané vitamíny navíc produkt obohatí díky svým pozitivním účinkům pro náš organismus.

Mezi takové produkty se řadí i proteinová tyčinka Protein Bar obohacená o některé vitamíny skupiny B, vitamín E, kyselinu listovou a biotin.

Proteinový kvíz

1. Kolik gramů bílkovin za den/na kilogram tělesné váhy se obecně doporučuje přijmout u běžného jedince?

2. Dokážete vyjmenovat alespoň 5 funkcí bílkovin pro lidské tělo?

3. Jaký typ bílkoviny je pro tělo rychleji vstřebatelný, kasein nebo syrovátkový protein?

4. Bílkoviny jsou pro nás přirozeně zdrojem aminokyselin. Dokážete vybrat z nabídky ty, které jsou pro naše tělo esenciální (to znamená, které si naše tělo nedokáže vytvořit samo)?

A) L-leucin B) L-tyrosin C) L-arginin D) L-valin E) L-glutamin

5. Vyjmenujte alespoň 3 rostlinné zdroje s významnějším obsahem bílkovin.

6. Z čeho se získává syrovátka, jejíž bílkovina je často používaná do doplňků stravy?

7. Co znamená označení BCAA?

Odpovědi

  1. 0,8 – 1 g/kg optimální váhy
  2. Strukturální funkce, ochranná funkce, zdroj energie, funkce transportní, funkce hormonální, bílkoviny mají nejvyšší sytící efekt, jsou zdrojem esenciálních aminokyselin
  3. Syrovátkový protein
  4. L-leucin, L-valin
  5. Luštěniny, sója, ořechy, semínka, konopí, spirulina
  6. Z mléka
  7. Jedná se o aminokyseliny s rozvětveným řetězcem, konkrétně se jedná o tři esenciální aminokyseliny L-valin, L-leucin a L-isoleucin
Bc. Veronika Pokorná, DiS.

Bc. Veronika Pokorná, DiS. 15.2.2022

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena