Radim Kořínek: Chystáme velké změny

Radim Kořínek: Chystáme velké změny

Rozhovor s manažerem týmu Česká spořitelna Accolade, který v roce 2017 obhájil prvenství v soutěži Team Prestige Trophy

Bikerský tým, v jehož názvu stojí jméno generálního partnera seriálu KPŽ, České spořitelny, vznikl ještě o pár let dříve než samotný projekt Kolo pro život. Vystřídala se v něm řada vynikajících českých bikerů a jedním z nich byl i Radim Kořínek. „Rádes“ již několik let stojí v čele týmu jako manažer a zdá se, že mu to jde na jedničku i mimo cyklistické sedlo. S výjimkou sezóny 2015, kdy se nejúspěšnějším týmem série stal věčný rival Symbio+, se týmu „Spořky“ daří a závodníci dělají svému šéfovi jenom radost. Také letošní výsledky ukazují, jak přesvědčivé bylo vítězství kluků a holek v modrobílých dresech a Radim může začít chystat další sezónu. Ano, zatímco závodníci si na podzim konečně trochu odpočinou, pro marketéry a organizátory akcí je podzim pilným obdobím, kdy se rozhoduje, jak bude vypadat budoucí rok...

Letos jste v celoroční soutěži KPŽ – Prestige Trophy vyhráli v individuální soutěži mužů a absolutním pořadí Team Prestige Trophy. Jak jsi s letošní sezónou a výkony jezdců spokojený?
Není lehké vyhrát v seriálu, který trvá celou sezónu, udržet výkon, techniku, zdraví... opravdu smekám před celým týmem, že to dokázali. V týmu mám 4 profi jezdce a zbytek jsou kluci, kteří chodí normálně do práce. Nemůžu je nijak nutit ani na ně tlačit. Loni jsme týmovou soutěž nevyhráli kvůli osudu a smůle, ale letos to bylo s velkým přehledem. Úspěchy v zahraničí a double na Mistráku v Sudetech, tak to už byl koncert v podání Boudy a Matyho.

Přibrali jste do týmu nové posily nebo chystáte nějaké změny pro ročník 2018?
Ano, chystáme veliké změny. Blíží se konec smlouvy, a tak logicky začne tlak. Vše se stále zlepšuje a posouvá... pomalu se transformujeme na ryze maratónský tým, na závody cross country už nezbývá prostor tak, jako v minulých letech. Náš tým opouští Jitka Škarnitzlová, která vidí svou perspektivu v závodech XC. Logicky nemůže sedět na dvou židlích a musela se rozhodnout, jaké disciplíně dá přednost. Já věřím, že se ještě k maratónům vrátí a udělá v nějakém závodě top výsledek. Po letech hájení nám vyrostl Honza Rajchart (Mistr ČR v XC do 23let) a díky velkému potenciálu odchází po vzájemné dohodě do silniční stáje. Dostal šanci a chce ji využít. Doufám, že v novém týmu dostane prostor a bude moci ukázat, co v sobě má. Máme tedy dvě místa, na která angažuji, doufám, perspektivní nové závodníky. Chtěl bych jim připravit zajímavý kalendář se řadou startů u nás i v zahraničí, ať je sezóna pestrá a kluci můžou růst. Matouš letos osmým místem na Mistrovství světa jasně dokázal, že nejsme amatéři a i s naším kalendářem závodů umíme zajet na světové akci.

Zdá se, že vítězství v absolutním pořadí mužů je díky Pavlovi Boudnému a Matouši Ulmanovi již několik sezón pojištěné. Je to opravdu tak jednoduché, jak to navenek vypadá?
Ano je ☺ kluci jsou oba neskuteční, každý úplně jiný a přitom oba se strašnou chutí vítězit. Ani jednoho nemusím do ničeho přemlouvat a nutit. Chtějí si podmínky zasloužit a odvést 100% práci. Jsou oblasti, které by mohli oba zlepšit, na těch také neustále pracujeme. Angažoval jsem do týmu legendu Pavla Padrnose, zkušeného Jaromíra Purmenského, který má kartu KPŽ s číslem 1!!! Kluci se snaží radit, vytvořit pohodu a mně trochu odlehčit s organizací. Moc si toho vážím, protože vytvořit klid a dobrou náladu v zázemí je to nejdůležitější.

A co ženy? Jitka a Kateřina dokázaly vybojovat celkové stříbro a bronz.... Na Janu Pichlíkovou letos asi nikdo neměl...
Jitka měla letos náročnou roli. Chtěla uspět všude na XC i XCM tratích. Doplatila na nominaci do Austrálie, kde jí závod vůbec nevyšel, a tím přišla o možnost zúčastnit se potřebného počtu startů v seriálu KPŽ. Jinak by vyhrála, v to věřím. Každopádně Janu jsem začal pozorovat už loni na MS v maratónu, kde se rvala s těžkou tratí. Udělala obrovský kus práce a myslím si, že zcela zaslouženě vyhrála i náročný mistrák. Katka Drhová je matka, podnikatelka a především manželka velice tvrdého sportovně založeného manžela. Maká jako nikdo jiný a opravdu klobouk dolů, kde se pohybuje ve výsledcích. Věřím, že v příští sezóně ještě o kus postoupí.

Který závod se ti letos nejvíc líbil a na který bys nejraději zapomněl? Ovlivnilo vaše výkony letošní nestálé počasí, podržela vás technika?
Všechny závody se organizačně povedly a vybrané lokality jsou zajímavé, každá má něco svého hezkého. Chyběl jsme jen v Karlových Varech, kde Pavel před cílem trochu bloudil a možná proto závod prohrál. Vyhrál Martin Stošek, který svůj talent dokonale předvedl na finálovém závodě v Novém Městě, kde se nebál útočit i za účasti Jardy Kulhavého. Nejspíš ho vítězství ve Varech nakoplo a nám roste nová konkurence... S materiálem jsme byli spokojeni na 100%! Kluci měli dvě kola, jak celoodpružené, tak pevné kolo. Specialized na rok 2018 přichází s novým modelem a Bouda po testu suše prohlásil: Já pevňáka na příští rok nechci, toto je dělo!!!

Zaznamenal jsi na závodech KPŽ nějaké zajímavé technické novinky?
Seriál je jako celek neskutečný a nemá bezesporu konkurenci. Jeli jsme s klukama letos etapák v Andalusii a tam si člověk uvědomil, co všechno na závodech KPŽ bereme jako samozřejmost. Je toho strašně moc a pořád se to hezky posouvá... Třeba pračky, propracovaný systém registrace a soutěží, obrovský výběr cateringu, služby Depa... Závody navíc produkuje stabilní zkušený tým. Já osobně se po zimě vždy těším na první závod.

Teď nejspíš proběhne oslava, potom odpočinek a následně zase vzhůru do sedla? Kdy začnete? Jezdíte najíždět jarní kilometry před sezónou do tepla?
Volno pomalu plánují kluci a já začínám makat na plné obrátky. Musíme nachystat sezónu a program. Ladíme to podle přání generálního partnera (České spořitelny) a také ostatním partnerům chceme vyjít maximálně vstříc. Na první soustředění odjíždíme v listopadu, kde bych chtěl představit nové posily a dotáhnout závodní program a materiál. Do tepla to kluky určitě pošle, když vidím podzim, tak bych sám rád zavzpomínal na chvilky strávené ve Španělsku.

Vaším partnerem je generální partner celého seriálu Kolo pro život, Česká spořitelna. Spolupráce s elitním týmem České spořitelny trvá více než 20 let k vzájemné spokojenosti...
Já jen doufám a dělám maximum pro to, aby spolupráce trvala a pokračovala ještě déle. Opravdu je to neuvěřitelné, jak dlouhá doba od vzniku uplynula, kolik závodníků týmem prošlo. Je pro nás prestižní, mít tak kvalitního a stálého partnera v názvu. Zároveň nás to ale zavazuje neudělat týmu s názvem nejoblíbenější české banky žádnou ostudu.

Pamatuju tě jako vynikajícího závodníka. Nemáš někdy chuť nechat si zase narůst dlouhé vlasy, vykašlat se na koučování, sednout na kolo a nandat to všem na Béčku?
Jsou závody, ze kterých se vracím domů a mám pocit, jako bych je sám jel, nebo snad ještě horší. Bolí mě záda, všechno. Závodní ambice už nemám, ale když jedu jako sparing, tak mě to moc baví a užívám si především terén a kvalitu kola.

Díky za rozhovor. Ať se daří!

Text: Zora Čermáková, Foto: Miloš Lubas, archiv R. Kořínka

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena