Rychlostní kajakář Dostál bude s parťákem Šloufem v Japonsku dříve než jejich lodě a slibují, že předvedou maximální výkon

Rychlostní kajakář Dostál bude s parťákem Šloufem v Japonsku dříve než jejich lodě a slibují, že předvedou maximální výkon

Hurá do Tokia! Trojnásobný mistr světa v rychlostní kanoistice, kajakář Josef Dostál, už dobře ví, jaké to je, když mu na olympiádě cinkne medaile. Ve sbírce má hned tři, dvě bronzové z Ria a Londýna, navrch pak jednu stříbrnou z OH 2016. Do Tokia vyráží osmadvacetiletý bojovník na vodě hned na dvě mise. Závodit bude v individuálních disciplínách i na deblkajaku s Radkem Šloufem. „Cíl je jasný, chceme podat vždycky maximální výkon. Na nic dalšího si nebudeme hrát, na singlu i na deblu pojedeme to, na co máme,“ slíbil dlouhán Dostál

Výkony na světovém poháru v Szegedu mohl Dostála i jeho parťáka příjemně naladit. „Bral jsem tam dvě těsná stříbra, ale mít formu bude důležité až za pár týdnů při olympijských závodech,“ konstatuje realisticky Dostál, že výsledek ze Szegedu byl příjemný, ale pro počty pro pěti kruhy nic neznamená.

Věří, že s kolegou z deblu Šloufem ještě na formě zapracují. „Formu se nám povedlo vyladit docela dobře a ještě ji doladíme na závěrečném soustředění v Japonsku,“ má jasno Dostál.

Do dějiště OH vyráží české duo už v neděli, tedy s patřičným předstihem. „Budeme si zvykat na místní režim, časový posun, stravu a dá se říct i na to vedro,“ popisuje, proč bude balit do Tokia už za pár dní.

Cítí, že do přípravy dal maximum možného. Dostál se Šloufem makali na soustředění v italském Livignu, kde se soustředili na vytrvalost. Pracovali na vodě, v posilovně a také na kole, i když si delší výlety protentokrát odpustili. „Nebyl roztátý sníh. Nedalo se tolik jezdit, ale to mi tolik nevadilo,“ usměje se s tím, že kolo má rád, ale přece jen na něj není zvyklý. „A tak mě po třech hodinách bolí zadek,“ přiznává s úsměvem.

Další tréninkové dávky polykalo české duo v Račicích a Kadani, absolvovalo i simulaci závodů s českými parťáky a Dostál si to náramně pochvaluje. Předolympijskou idylku prý narušuje jediná věc. V Japonsku budou nakonec čeští reprezentanti dříve než jejich lodě. Snad se mohou utěšovat tím, že je to jen horší začátek japonské mise a o to lepší bude její konec. „Lodě nám přijedou později, budou mít zpoždění asi deset dní, což je docela malér. Ale nedá se s tím nic dělat. Už tam sice měly být, ale doufám, že se to nějak vymyslí a zvládneme to,“ dodává Dostál.

Úplně v jiné roli vyráží do Tokia Dostálův parťák z deblu Radek Šlouf. Na sportovní svátek do Japonska vyráží v roli nováčka. „Strašně moc, protože je to jeden z mých splněných sportovních cílů.“ přiznává před cestou do země vycházejícího slunce.

Na radosti mu neubírá ani fakt, že bude olympiáda svázaná pravidly a přísnými opatřeními spojenými s celosvětovou pandemií koronaviru.. „Olympiáda bude ve formátu, v jakém bude. Ani mě to nijak extra nemrzí. Na Hry jedu poprvé, takže si ani nedovedu představit průběh sportovního svátku, jaký to normálně je,“ neskrývá.

Šanci nasát tradiční olympijskou atmosféru v Tokiu z objektivních důvodů nezvládne, Šlouf se tím ale netrápí. Dobře ví, že hlavní bude „prodat“ formu při závodech. „Nejvíce mi jde o to, abych co nejlépe zazávodil a co nejlépe se poměřil s nejlepšími sportovci, kteří na olympiádě budou,“ popisuje, s jakou představou do Japonska vyrazí.

Start to pro závodníka Dukly, který je odchovancem oddílu Prazdroj Plzeň to bude každopádně ohromný zážitek a pocta zároveň. „Pro můj domovský oddíl je to obrovská událost. Měl bych být první účastník na olympijských hrách v historii,“ říká pyšně.

Však mu to také připomínají na každém kroku. „Karel Kožíšek starší, což byl jeden z lidí, co mě tam právě vychovávali, tak ten už mi dva roky říká, jak mi to přeje. Hlavně aby to dopadlo, že mi fandí, že mi věří, že to dopadne. Od lidí z oddílu cítím velkou podporu, plno lidí mi i píše, komentuje fotky,“ říká pyšně. Je jasné, že bude mít velkou touhu uspět v Tokiu tak trochu i pro někdejší plzeňské parťáky z oddílu.

Jen jej trochu mrzí, že už do plzeňského oddílu zavítá jen málokdy. I proto, že se přestěhoval do hlavního města. „Musím se přiznat, že podívat se na ně přijedu jen zřídka, protože jsme často na soustředění. Když už máme volno, tak se vracím do Prahy, kde teď bydlím a jsem tam doma,“ dodává.

Nebýt pandemie koronaviru, měl by Šlouf s Dostálem olympijské vystoupení už skoro rok za sebou. Vnímá nováček pod pěti kruhy jako plus, tedy z pohledu výkonu českého deblu, že se Hry odložili? „Nemůžu objektivně posoudit, jestli to pomohlo,“ pokrčí Šlouf rameny. „Ale já v to jednoznačně věřím,“ neskrývá.

Určitě nárust formy a výkonnosti vnímá sám u sebe. „Rozhodně cítím, že jsme lepší než v roce 2019. A třeba na sobě cítím, že jsem spolehlivější, co se týče závodu,“ prozrazuje a pak se pustí i do detailnějšího rozboru, v čem je silnější v kramflecích. „Vím, jak se na to všechno připravit, přesně tak, jak je v mých možnostech. A nemám už takové nervy, jako jsem míval, což si myslím, že mě limitovalo. Na závod se moc těším, zatím v nervu nejsem a věřím, že nebudu. Myslím si, že to bude dobré,“ dodává optimisticky mladší z reprezentantů.

Foto: Ivana Roháčková

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena