SALT CAPS a VO2 BOOST pro intenzivní fyzickou zátěž

SALT CAPS a VO2 BOOST pro intenzivní fyzickou zátěž

Než začnete vybírat doplněk stravy, zamyslete se nad intenzitou a energetickou náročností své aktivity. Intenzivní fyzická aktivita dostane vaše tělo do stavu, při kterém není schopno přijímat živiny snadno, jako když jste v klidu. Sportovec musí počítat s tím, že delší intenzivní zátěž odčerpává z těla nejen velké množství energie, ale také tekutin a elektrolytů.

Vhodným formám energetických zdrojů budeme věnovat prostor na jiném místě, ale v tomto textu se zaměříme na látky, jejichž přítomnost v těle má stejný význam, jako přítomnost energetických zdrojů. Které látky to jsou? Jedná se o elektrolyty, které se podílí na přenosu živin v těle a také pracují s tělními tekutinami. Delší intenzivní fyzická aktivita bez přítomností určitého množství elektrolytů téměř není možná.

Intenzivní svalová práce způsobuje zvýšení tělesné teploty a s tím souvisí zvýšené ztráty tekutin vlivem pocení. Hlavním elektrolytem potu zdravého jedince při sportovní aktivitě je vždy sodík. Přítomnost sodíku v těle je důležitá, aby dokázalo pracovat se základními zdroji energie, jako jsou glukóza a případně i fruktóza.

Zdrojem sodíku může být pochopitelně kuchyňská sůl a laická úvaha nám velí, že použití běžné soli tuto situaci vyřeší. S touto myšlenkou lze souhlasit v případě, že se jedná o krátkou aktivitu, která nepředstavuje významné ztráty tekutin a elektrolytů. Při delších a intenzivních aktivitách není volba kuchyňské soli tak jednoznačná, protože majoritní složkou kuchyňské soli jsou chloridy, a sodík zastává pouhé 2/5 tohoto minerálu. Lidský pot ale obsahuje významnější množství sodíku než chloridů, a tento odlišný poměr se může na výkonu sportovce podepsat především při dlouhých intenzivních aktivitách. Kompozici lidského potu z hlediska minerálů částečně kopíruje produkt SALT CAPS. Zařazení tohoto produktu do přípravy sportovce vytrvalostního charakteru může při správném použití významně ovlivnit jeho výkonnost.

Sportovní aktivity o vysoké tepové frekvenci, ale také třeba u aktivit s proměnnou nadmořskou výškou, znamenají pro sportovce důležitou práci s kyslíkem. To jsou přesně situace, kdy nás zajímá hodnota maximálního objemu kyslíku, který je sportovec schopen využít. Této hodnotě říkáme VO2max. Čeká-li nás taková aktivita, je třeba tělo na tuto situaci dobře připravit. Strava bohatá na železo zlepší tvorbu červených krvinek a hemoglobinu. Protože červené krvinky a hemoglobin jsou hlavním nosičem kyslíku v těle, měl by sportovec do svého jídelníčku zařadit potraviny, které jsou zdrojem železa. Na první pohled se může zdát, že potravin s obsahem železa najdeme dost, ale populační prevalence anémie hovoří jinak.

Právě s myšlenou zlepšení VO2max u sportovců byl vytvořen produkt VO2 BOOST! Hlavními složkami tohoto produktu jsou AAKG, citrulin malát a hlavně zmiňované železo, pro přenos kyslíku v těle, ale také pro snížení únavy a spolu s vitamínem C pro normální funkci imunitního systému. V produktu je také obsažen vitamín B1, který přispívá k normálnímu energetickému metabolismu a funkci srdce.

Kombinace obou zmíněných produktů je ideální nejen v přípravě, ale i v samotném soutěžním dni. Efekt produktu VO2 BOOST se projeví při pravidelném užívání, jakmile dojde k nasycení těla účinnými látkami. Tuto situaci ovlivňuje aktuální stav hladiny železa jednotlivce. Efekt produktu SALT CAPS je patrný hned při prvním sportovním výkonu.

Autor článku: Michal Tůček, produkt manager, výživový poradce

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena