Vyvětrejte se!

Vyvětrejte se!

Počasí již pobízí k venkovním aktivitám, a pokud začínáte po dlouhé zimní pauze, pak s cíleným pohybem na čerstvém vzduchu začínejte pozvolna, nepřehánějte to. I denních 30 minut svižného pohybu venku pěkně provětrá hlavu, rozproudí krev a dodá jiný pohled na svět.

Zvolte pro vás adekvátní variantu pohybu, nastavte pravidelnost a zásady. Především se správně oblékejte a dbejte na dostatečný pitný režim.

Možná se budete muset ze začátku do aktivit, které si zvolíte, nutit, ale časem zjistíte, jak se na ty chvíle těšíte, a že vám přinášejí něco, co nedokážete někdy ani příliš dobře definovat. Začne na vás působit legální droga endorfinů, kterou si můžete vytvořit právě jenom pohybem.

Chůze - Výhoda chůze i běhání je, že nejste ničím limitovaní. Trénovat se dá v jakýkoliv čas a také všude. Pravidelnost lze dodržet třeba denní pěší chůzí do práce či na menší odpolední nákup, který vleze do baťůžku.

Běh - Tělo si musí na zátěž zvyknout. Není na škodu nejprve zařadit indiánský běh, a pak se teprve rozběhat. Postupně navyšujte vzdálenosti a začínejte s pomalým tempem běhu. Během nejenže zapojíte celé tělo, od nohou po paže, ale také zlepšujete svou fyzickou výkonnost.

Kolo - Hm, pro náš účel nemyslím zrovna to moderní elektrokolo 😀 – Pořád nejdostupnější dopravní prostředek, který vlastní a zvládá také řídit většina z nás. Navíc kolárny nebo alespoň stojany pro kola již jsou častou výbavou pracovišť, tak proč toho nevyužít. Co třeba v pátek rovnou z práce malý výlet po okolí s kolegy?

Koloběžka – Už dávno není jen vozítkem pro děti! Obliba koloběžek nejen v Česku stoupá a právem. Koloběžka je součást kompenzačního cvičení například reprezentačnímu týmu juniorských běžců nebo vybavení specializovaných rehabilitačních center. Je jednoduchý dopravní i zdravotní prostředek, který i fyzioterapeuti doporučují jako doplněk k rehabilitaci či jako prevenci proti bolestem krční a bederní páteře. Samozřejmostí je správné nastavení, se kterým by vám měli poradit i v půjčovně. Dostupnost vyzkoušení koloběžky v půjčovnách je čím dál lepší, takže postačí pak jen trochu cviku, jak správně střídat při odrazu nohy a můžete vyrazit na výlet. Navíc, pokud se někam dál zatouláte, neměl by být problém vrátit se vlakem či autobusem maximálně s jízdenkou za nadrozměrné zavazadlo navíc dle velikosti koloběžky. Nezapomeňte osvětlení a přilbu, protože pro koloběžkáře platí stejná pravidla a nařízení jako pro cyklisty.

Kolečkové brusle – Síť cyklostezek sjízdných i na kolečkových bruslích je pobídkou k zpestření venkovních aerobních aktivit a zlepšení pohybových dovedností. Ano, určitě to bude chtít více obratnosti a ze začátku i odvahy překonat případný strach. Pak stačí jen přibalit brusle do kufru auta a pilovat techniku pohybu, abyste si užili jízdu a celkově mohli zapracovat i na zlepšení kondice. Jste-li úplnými začátečníky, zaměřte se na pohodlné fitness brusle s nízkými kolečky, které vám zajistí snadnou ovladatelnost a odpustí vám kdejakou chybu. Nezapomeňte se na vyjížďky pořádně vyzbrojit kolenními, loketními a zápěstními chráničemi a také helmou.

Ale co když naplánovaný pohyb venku znemožní nepřízeň počasí?

Milovníci venkovních aktivit říkají, že nevhodné počasí není problém, pouze nevhodné oblečení. V průběhu půl hodinky pohybu v mírném dešti či větru z nás předci neubyde! Naopak, posílíme imunitu. Pokud je však počasí opravdu nevlídné, nevynechejte pohyb, ale zajeďte si do nejbližšího fitness centra, kde mají různé trenažéry počínaje běžeckým pásem a kolem, přes veslovací, eliptický až po schodišťový trenažér. Postačí například 10 minut svižné chůze či lehkého běhu na páse, 10 minut veslování a dalších 10 minut chůze do schodů, rychlá sprcha a máte splněno.

A co odměna?

Krom dobrého pocitu si můžete pak dát malou zaslouženou svačinku jako Fruit Energy Bar nebo DeNuts či BE SLIM, což dodá energii, zažene chutě, a také zasytí před tím, než se doma nachystá hlavní jídlo.

Autorka článku: Mgr. Janka Pálešová, výživová poradkyně

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Hotový pre-workout nápoj,

který vás nastartuje!

Ochutnat
Hotový pre-workout nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena