Jak na kole vhodně doplňovat energii?

Jak na kole vhodně doplňovat energii?

Cyklistická sezona je v plném proudu a několikahodinové vyjížďky na kole v letním období lákají nejenom skalní a celoroční příznivce cyklistiky, ale i sezónní hobíky. A právě hobíci často podceňují nejen pitný režim, ale i dostatečný příjem energie, což se obzvlášť v těchto letních dnes nemusí vyplatit.

Nejčastější příčinou tohoto přístupu je nevědomost a podstatně méně zkušeností s tím, jak si zabezpečit dostatek energie a hlavně jak s dodáváním energie správně hospodařit. Výsledkem pak bývá neúměrná únava až vyčerpání, křeče, ztuhlé nohy, svalová bolest. Tak takhle jste si příjemně strávený výlet na kole určitě nepředstavovali. Je možné nepříjemné únavě zabránit? Jde jí dokonce úplně zabránit? Samozřejmě - stačí dodržet několik zásad a výlet bude rázem příjemnější.

O pitném režimu, který hraje v těchto letních dnech velkou důležitost, jsme toho napsali už mnoho. Chceme se ovšem znovu vrátit k nutnosti doplnění energie. Pomocníkem k příjemným výletům bez únavy a vyčerpání vám mohou být např. energetické tyčinky, které vám dodají tu správnou energii a pokud zvolíte vhodný tip, tak vás i zasytí (např. VOLTAGE ENERGY CAKE).

Výkon v cyklistice, ať již se jedná o rekreační či vrcholovou cyklistiku, je závislý především na sacharidech. Na rozdíl od tuků je sacharidů v organismu mnohem menší zásoba. Sacharidy jsou uskladněny ve formě glykogenu ve svalech a v játrech. U netrénovaných sportovců vydrží zásoba vlastního glykogenu tak na 1 hodinu zátěže, u trénovaných sportovců je doba delší, a to okolo 2 hodin. Ale protože vyjížďky či výlety bývají časově mnohem delší, tak přichází na řadu otázka vhodného doplňování energie. A je velice důležité si uvědomit, že musíte energii doplňovat během aktivity průběžně.

Předcházejte stavům vyčerpání
Když se chystáte na vyjížďku, mějte toto neustále na paměti. Je sice pravda, že byste na kolo neměli sedat s přeplněným žaludkem (např. po svíčkové s pěti knedlemi, vám to asi moc nepojede), ale určitě není cílem vyrazit na několikahodinovou vyjížďku s pocitem hladu. Poslední velké jídlo byste měli sníst tak 2 hodiny před začátkem. Dáte tak zažívacímu traktu prostor částečně zpracovat dodané jídlo. Pokud sportujete ráno, nezapomínejte na kvalitní snídani, jako ideální se jeví např. ovesné kaše, jejichž základ tvoří polysacharidy. Vyzkoušejte např. kaši B4 SPORT, která vás zasytí, ale nezatíží trávicí trakt, a tak se můžete bez problémů vydat za aktivitou a plně se jí oddat.

Proč je důležité nemít přeplněný žaludek?
Protože při sportu dochází k redistribuci krve z centra těla (tj. z okolí zažívacího traktu) do periferie (to jsou pracující svaly). A v případě, že jdete sportovat ihned po vydatném obědě, dochází v těle k boji. Tělo se musí rozhodnout, buď nechá krev v zažívacím traktu a tzn., že vaše svaly nedostanou dostatek krve s energií a vy se budete na kole trápit. Nastane ten pocit „dneska mi to prostě nejedete, nohy mě neposlouchají“. Anebo se stane druhá věc, zvítězí svaly, ale tím pádem se tělo bude chtít zbavit obsahu žaludku, aby se krev mohla dostat v požadovaném množství do pracujících svalů, a to povede k nevolnosti v průběhu aktivity.

Těsně před zátěží nekonzumujte příliš jednoduchých cukrů – např. čokoládu!
Jednoduché cukry jsou např. obsaženy v čokoládě. Zapamatujte si jedno zlaté pravidlo „chcete-li porazit soupeře, dejte mu na startu tabulku čokolády“. Proč? Protože po konzumaci jednoduchých cukrů na začátku výkonu dojde jednorázově ke zvýšení hladiny krevního cukru. A protože najednou je v krvi více cukru, než tělo v danou chvíli potřebuje, vyplaví se hormon inzulín. Hormon inzulín je takový „skladník“, když je v krvi cukru hodně vezme jej a uloží je do tukových zásob na horší časy. Problém je takový, že díky inzulínu se v těle začne dít přesně opačná reakce, než před zátěží chcete a potřebujete. Místo toho, aby tělo uvolňovalo zátěž z tuků, začne ji do tuků ukládat. A protože inzulínu je důkladný, tak uklidí krevního cukru více, než by bylo potřeba a tělo se v průběhu několika prvních minut zátěže paradoxně dostává do stavu hypoglykémie (nedostatek krevního cukru).

Proto je vhodné před začátkem zátěže konzumovat střídmé množství polysacharidů (cca 30 g), které tolik nezvyšují jednorázově hladinu krevního cukru. Mezi takovéto potraviny patří např. ovesné vločky. Avšak je potřeba věnovat pozornost i zpracování požívané potraviny, protože mohou být těžko stravitelné. Jako ideální se jeví použití speciálních tyčinek např. POWER BIKE BAR nebo VOLTAGE ENERGY CAKE.

POWER BIKE BAR je tzv. „lepivka“, která je určena především k doplnění energie v průběhu náročnějšího cyklistického výkonu či závodu, protože obsahuje 65 % sacharidů, z toho je 20 % jednoduchých (glukóza, fruktóza). Svým složením zabezpečuje jak okamžitou, tak ale i pozvolnou dodávku energie. Nezatěžuje trávicí trakt vlákninou, která by zpomalovala vstřebávání cukrů. Velkým přínosem je obsah větvených aminokyselin BCAA v optimálním poměru 2:1:1. BCAA „šetří“ svalovou hmotu, která bývá vícehodinovými aktivitami poškozována. Tyčinku pojídejte po částech během zátěže. V případě, že chcete před náročnou vyjížďkou doplnit množství sacharidů, ale zabránit nadměrnému zvyšování glykémie, sáhněte na startu právě po POWER BIKE BAR či po energetickém gelu ENDUROSNACK.

VOLTAGE ENERGY CAKE je energetická tyčinka, která vás na rozdíl od předchozí zasytí! Obsahuje speciální a unikátní cukr isomaltulózu, která pod značkou Palatinose™ slučuje výhody jak jednoduchých, tak složitých cukrů. Jednoduše řečeno poskytuje tolik energie jako glukóza, ale na rozdíl od ní nezvyšuje prudce hladinu krevního cukru (tzn. má nízký glykemický index), ale naopak ho udržuje ve stabilní hodnotě. Proto se VOLTAGE ENERGY CAKE hodí pro podporu méně intenzivního, ale o to déle trvajícího sportovního výkonu. Vyšší podíl vlákniny rovněž přispívá k pomalejšímu trávení a vstřebávání sacharidů. VOLTAGE ENERGY CAKE vám dodá energii a zároveň vás zasytí. Je ideální alternativou klasických oplatků.

Stejně jako POWER BIKE BAR, tak i VOLTAGE ENERGY CAKE obsahují minimum trans-nenasycených mastných kyselin, na rozdíl od běžných oplatků. Proto jsou šetrné k vašemu zdraví. Obě tyčinky se rovněž vyznačují obsahem vitamínů podporujících výkon.

VOLTAGE ENERGY CAKE nebo POWER BIKE BAR Záleží jenom na charakteru výkonu, kterou z nich si vyberete, ale ať to bude jedna nebo druhá, rozhodně neprohloupíte!

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena