Pitný režim pro optimální výkonnost

Pitný režim pro optimální výkonnost

Pro správnou hydrataci nestačí pouze poslouchat své tělo a napít se „AŽ“ při pocitu žízně. Na toto doporučení je třeba dbát i při běžném denním režimu. Navíc, pokud vás však čeká sportovní aktivita, je vhodné výdej tekutin předvídat a do sportovní aktivity nastupovat již určitou tekutinovou rezervou.

Jakmile při sportu cítíte žízeň, tak je již pravděpodobně pozdě

Již pocit žízně je ukazatel dehydratace, což značí, že jste ztratili mnoho tekutin. Také to znamená, že se vám nepodaří udržet výkonnost na stejné úrovni, bude docházet k jejímu snižování a záhy se také dostaví únava a ztráta koncentrace. Proto je důležité si uvědomit, že ztráta již 1 % tekutin na tělesné úrovni znamená pocit žízně. Při ztrátě 2 % tekutin klesá výkonnost až o 20 %, přičemž ztráta 4 % tekutin znamená pokles výkonu dokonce o 40 %.

Nestačí doplňovat jen čistou vodu

Při dlouhých vytrvalostních výkonech nestačí doplňovat jen čistou vodu. Pocením se z těla ztrácí i velké množství minerálů a iontů. Pokud bychom například při intenzivnější jízdě na kole trvající déle než 1,5 hod. konzumovali pouze vodu bez minerálních látek, udrželi bychom sice dostatečnou hydrataci, ale narušila by se právě minerální rovnováha a výkon by byl opět negativně ovlivněn.

Tomu problému se dá předejít použitím vhodných iontových nápojů při náročné fyzické aktivitě. Sportovní iontové nápoje jsou také zdrojem energie, protože obsahují lehkou formu sacharidů, které právě pracující tělo dokáže ideálně použít.

Jak tedy zvolit správné množství iontů, minerálů a cukru pro lepší výkon

Ideální je nic nepřehánět a všechny sportovní nápoje míchat dle rad a doporučení výrobců. Nesprávně naředěný nápoj, tj. nadměrné množství iontů zapříčiní hypertonické prostředí ve vašem organismu a tělo namísto osvěžení bude vyrovnávat koncentrace minerálních látek. Sportovec se tak bude cítit těžce. Podobné je tomu i při přehnané koncentraci sacharidů. Když je v nápoji více než 10 % sacharidů, dochází k výrazně pomalejší absorpci nápoje, a tím dojde i k pozdějšímu dodání energie do organismu. Budeme-li ho konzumovat v nadměrné míře, vyprovokuje spíše nástup hyperglykemie a namísto osvěžení přijde opět útlum s pocitem těžkosti a nevolnosti. Sladké minerálky a džusy obsahují velké množství sacharidů, a proto nejsou vhodné při aktivitě, protože hydrataci nezajistí, ba naopak zhoršují dehydrataci organismu a negativně tak ovlivňují výkon.

Nápoj konzumovaný v průběhu déletrvajícího tréninku by měl tedy být hypotonický. V rámci doplňování pitného režimu společnost NUTREND doporučuje hypotonicky ředěný iontový nápoj Isodrinx, který bude doplňovat jak energii ztracenou při výkonu, tak i minerály.

Iontové sportovní nápoje (isotonické nebo hypotonické nápoje) – dodají důležité tekutiny pracujícímu organismu, zajistí mnohem efektivnější hydrataci (díky optimálnímu složení),
navíc dodají energii v podobě sacharidů a minerály, které se ztrácí v průběhu aktivity z těla pocením.

  • Isotonické nápoje jsou vhodné pro aktivity s vysokou intenzitou trvající do 60 minut.
  • Hypotonické nápoje jsou nápoje vhodné pro aktivity se střední intenzitou trvající od 60 minut více.

Další praktické zásady pro optimální hydrataci organismu

  • V dostatečném předstihu zásobujte tělo i tekutinami. Asi hodinu před závodem je vhodné vypít jeden až dva decilitry nápoje, sprinteři si dají isotonický iontový nápoj, vytrvalci však hypotonický iontový nápoj či vodu bez bublinek.
  • Pijte dříve, než budete mít pocit sucha v ústech, ideálně každých 15–20 minut, po malých doušcích. Je-li horko a vlhko, klidně i častěji. Pro správnou hydrataci neexistuje vzorec, vše závisí na prostředí, teplotě a aktivitě, kterou tělo zrovna provozuje.
  • Posledních deset až dvacet minut tréninku nechte prostor pro volné kompenzační zatížení (např. strečink), které pomůže organismu odplavit část metabolitů ve svalech, a urychlíte tím celkovou regeneraci. Poté doplňujte sacharidy ideálně v tekuté formě. Nejvhodnější bude pomalu popíjet přípravek Regener, který spolu se sacharidy obsahuje i minerály a zejména pak draslík a hořčík pro správnou obnovu tekutin v organismu, dále také obohacen o větvené aminokyseliny BCAA a aminokyseliny jako L-glutamin a L-arginin.
  • Optimální je vynechat oblíbené pivo, protože pokud se rozhodnete odměnit se nápojem obohaceným o alkohol, namísto nástupu regenerace dojde opět k zatížení metabolismu. Již tak unavený organismus namísto všech nahromaděných škodlivin začne odbourávat metabolické alkoholové zlo. Alkohol nabourá a oddálí nejen regeneraci, ale zabrání i novotvorbě glykogenu a doplňování ztracených tekutin, a tělo dehydratuje.

Jak jsou na tom perlivé vody a minerálky

Obecná oblíbenost sycených nápojů je patrná dodnes, a to i přes některá varování vědců a zdravotníků před příliš častou konzumací nápojů s obsahem CO2. V dutině ústní volný CO2 způsobuje silnější prokrvení sliznice a vyvolává známý osvěžující pocit, který známe z konzumace sycených nápojů. V tu chvíli se snižuje citlivost chuťových receptorů a může přijít nutkání říhat. Díky zmíněnému osvěžujícímu pocitu, dochází k tišení žízně menším množstvím vody, než by k tomu bylo třeba u vody nesycené. Touto cestou tedy může v extrémech docházet k postupné dehydrataci. Oxid uhličitý je však přirozenou součástí okolního prostředí i našeho organismu. Není to tedy žádná cizorodá látka, která by měla vzbuzovat větší obavy. CO2 je přirozený odpadní produkt našeho těla, který za běžných podmínek z těla vylučujeme. Do těla jej dostáváme pitím kvašených nápojů nebo nápojů sycených CO2 a pitím přírodních kyselek.

Preferujte při svém běžném denním pitném režimu především pramenitou neperlivou vodu, jako například Nartes, případně nápoj s účinnými látkami pro podporu metabolismu Carnitine Activity Drink, který je také vyroben z vody stejného artéského pramene.

Užijte si sportovní sezónu naplno!

4.4.0020

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena