Aminokyseliny EAA a BCAA

Aminokyseliny EAA a BCAA

Některé zdroje bílkoviny v našem jídelníčku disponují významnějším množstvím esenciálních aminokyselin a jiné nikoliv. Obecně živočišné zdroje bílkovin vnímáme jako biologicky významnější pro člověka, protože poskytují našemu tělu významnější množství esenciálních aminokyselin.

Biologický význam bílkoviny je v současné době hodnocen podle metody DIAAS (Digestible Indispensable Amino Acid Score), neboli skóre stravitelnosti nepostradatelných aminokyselin, kdy hodnocení ovlivňuje přítomnost limitní aminokyseliny v konkrétní bílkovině nebo směsi bílkovin ve vztahu k zapojení do všech procesů, které v lidském těle probíhají.

EAA = Essential Amino Acid, neboli esenciální aminokyseliny jsou pro člověka takové aminokyseliny, které si lidské tělo nedokáže vyrobit (syntetizovat). Neesenciální aminokyseliny přitom lidské tělo syntetizuje v omezeném množství, a to přibližně 30 - 40 g za den u člověka o průměrné tělesné hmotnosti. Z uvedeného plyne, že esenciální i neesenciální aminokyseliny je třeba přijímat prostřednictvím stravy, ale na esenciální aminokyseliny se v příjmu pochopitelně klade větší důraz.

Mezi esenciální aminokyseliny patří:

L-fenylalanin, L-histidin, L-isoleucin, L-leucin, L-lysin, L-methionin, L-threonin, L-tryptofan a L-valin (řazeno dle české abecedy), a z toho tři L-leucin, L-isoleucin a L-valin patří mezi esenciální aminokyseliny s rozvětveným řetězcem - známé jako BCAA.

Aminokyseliny potřebuje a využívá každá buňka v těle. V zažívacím systému se bílkoviny z potravy štěpí ne jednotlivé aminokyseliny, které se pak znovu slučují na takové typy bílkovin, které náš organismus potřebuje. Nejlepší způsob, jak zajistit, že svému tělu dodáte potřebná množství všech devíti esenciálních aminokyselin, je mít co nejpestřejší jídelníček bez zbytečných extrémů. V dnešním rychlém životním stylu ale můžeme pozorovat různé stravovací odchylky z různých důvodů: ekonomické, osobní, etické či zdravotní (veganství, diety a podobně).

Právě díky tomu, že každý zdroj bílkoviny disponuje odlišným aminokyselinovým spektrem, je obtížné určit která aminokyselina je ve stravovacím vzorci jednotlivce limitní. Také proto je na laické úrovni vhodnější doplnit všechny esenciální aminokyseliny, než doplňovat nějakou konkrétní.

Skvělým zdrojem všech esenciálních aminokyselin je pro člověka bílkovina mléčného původu (například WHEY). Pokud volíte místo biologicky významné bílkoviny s komplexním aminokyselinovým spektrem spíše produkt s obsahem vybraných aminokyselin, směřujte k produktu s širším spektrem esenciálních aminokyselin v optimálním poměru jako je doplněk stravy EAA MEGA STRONG POWDER (benefitem pro někoho je i to, že je bez mléčného zdroje i bez laktózy).

Produkt EAA MEGA STRONG POWDER krom všech esenciálních aminokyselin, včetně BCAA, nabízí vitamíny B5, B6, B12, D a zinek. Uvedené vitamíny řady B se podílejí mimo jiné na energetickém metabolismu a vitamín D se mimo jiné podílí na normální svalové funkci. I z tohoto pohledu může být produkt nejen pro sportovce užitečný. Kombinace EAA a dalších dodatečných BCAA také z výše uvedených důvodů není u běžně stravujícího se jedince nutná.

Bc. Veronika Pokorná, DiS.

Bc. Veronika Pokorná, DiS. 9.12.2021

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena