Běhat se sluchátky nebo ne?

Běhat se sluchátky nebo ne?

Na běhání s hudbou jsou různé názory: někdo bez ní nemůže ani vytáhnout paty z domu, jiní tvrdí, že je zbytečně ruší. Jak to tedy je?

Já patřím mezi prostřední skupinu. Hudbu někdy potřebuji a jindy ne.

Kdy se bez ní neobejdu
Některé městské závody jsou velmi dlouhé, vedou po rovince a je to pěkná nuda. Tady mám hudbu ráda. Skvěle zabaví moji hlavu a cesta mi rychleji ubíhá. Mám svůj playlist, kterému by se mnozí mohli smát: jsou to devadesátkové hity ve velmi svižném rytmu, který mi skvěle udává frekvenci kroků. Když už nemůžu, naladím si ty správné písničky a zase se mi vlije nová energie do žil. Při dlouhých výbězích někdy poslouchám také audioknihy.

A co bezpečnost?
Nosit sluchátka, zejména ve městě nebo v přírodě, kdy nevíte, co se kolem vás děje, může být nebezpečné. Proto mám speciální, které nejsou v uších, ale u uší. Speciální technologie přenáší zvuk přes lícní kost, takže skvěle slyším svoje okolí. Můžu se tak bavit se spoluběžcem, slyším, co mi říkají pořadatelé na závodech a ve městě vnímám projíždějící auta.

Druhá věc je jiná bezpečnost. Když jsem se bavila s instruktory sebeobrany, říkali, že právě sluchátka na uších můžou být velkým lákadlem útočníků. Když totiž vidí ženu se sluchátky, vědí, že jejich pozornost není tak bdělá a můžou vás tak snadněji překvapit a přepadnout. Takže na to pozor! Když běháte sama, raději na nepřehledných místech bez nich.

Kdy hudbu nemusím
Když mám po náročném dni, chci jít vyčistit hlavu. Potřebuji jenom klid a být sama se sebou. Vnímat ticho, svoje tělo, střídaní nohou a svůj dech. Tady sluchátka nechávám doma. Nemám je ráda ani v přírodě. Baví mě poslouchat zvuky lesa a také vnímat, co okolo mě děje. Když běhávám náročné trailové nebo sky závody, tak tady jsou dokonce sluchátka v propozicích zakázaná a jejich použití by mě mohlo diskvalifikovat. Myslím si, že je to velmi rozumné.

Jak poslouchám hudbu
Hudbu poslouchám ze svých hodinek. I když mobil mívám i s bezpečnostních důvodů vždy s sebou, tak muziku můžu v hodinkách snadno ovládat. Mobil mám většinou schovaný v ledvince a také si nechci vybít baterku.

Můj tip:
U správného běhání je velmi důležitá kadence – tedy počet kroků za minutu. Ideální je číslo okolo 170. Pokud se na něho stále nemůžete dostat a „zkrátit“ krok, existují speciální skladby, kde máte daný rytmus kroků. Když ho dodržíte, dostanete se pak i na to správné číslo.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena