Jak se vybavit na trailový závod v horách

Jak se vybavit na trailový závod v horách

Běhání v přírodě a na vrcholcích hor se stále těší větší oblibě a propadli jsme mu také my. Bez čeho se u těchto náročných závodů neobejdeme?

Běžecký batoh/vesta
Trailové závody mají většinou delší distanci, proto je nutné mít s sebou dostatek jídla, pití, ale také oblečení, hůlky a někdy i povinnou výbavu. To všechno krásně pojme kvalitní běžecký batoh/vesta, která nikde nevadí, nezavazí ani při běhu a všechno toto vybavení snadno pojme. Musí dobře padnout a tak o ní ani po několika hodinách ani nevíte. Doporučujeme si ji ale nejprve pořádně předem otestovat – při závodě vše musí fungovat.

Trailové boty
Na horské závody silniční běžecké boty nepatří. Obuv musí zvládnout všechny druhy přírodních povrchů – od trávy, kamenů, bahna až po sníh, který se na vrcholcích drží i přes léto. Kvalitní trailové boty mají hrubou podešev, která dobře podrží při stoupání i při sbězích. Velikost bot by měla být minimálně o číslo větší, než je vaše klasická velikost vaší obuvi – ocení to vaše prsty a nehty na nohou, když poběžíte z kopce.

Hůlky
Kvalitní batoh je snadno unese a vám velmi pomůžou při prudkých výstupech – krásně se do nich zapřete a ulevíte tak nohám i zádům. Hůlky jsou skvělé i při sbězích, díky nim lépe udržíte rovnováhu. Kvalitní hůlky jsou lehké, dají se snadno složit a snadno vložit do batohu, který má speciální úchyty.

Kvalitní doplňky stravy
V horách a v kopcích energie dochází velmi snadno, proto je nutné pravidelně dodávat tělu energii. Já to musím dělat co půl hodiny, protože podle zátěžových testů mi vyšlo, že moje tělo jede na cukry. Nejvíce mám ráda tyčinky Voltage, hodně mi teď chutnají ovocné tyčinky Fruit Energy Bar. Mám je v bočních kapsách v batohu a pravidelně je jím. Stačí mi vždy kousek, jím je na etapy.

Povinná výbava
Na některých horských závodech pořadatelé velmi kontrolují povinnou výbavu, kterou musí každý závodník mít, bez té ho nepustí na trať. Je v ní například píšťalka, termo fólie, bunda s vysokým vodním sloupcem, léky od bolesti, skládací kelímek na pití, obinadlo a jiné. Nikdy člověk neví, kdy to bude potřebovat a je fajn to mít, i když to závody vyloženě nevyžadují.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena