Nejčastější výmluvy, proč neběháte – najdete se v nich?

Nejčastější výmluvy, proč neběháte – najdete se v nich?

Že běhání není v žádném případě sport pro vás? Kdysi jsme si to také mysleli. Jenže pak přišel zlom, a teď bez běhu skoro nevydržíme ani den. Co nejčastěji slýcháváme okolo sebe, proč to nejde?

Výmluva: Nemůžu začít, nemám žádnou kondičku

Ano, žádný učený z nebe nespadl, a taky se přece začíná běhat proto, aby se kondice postupně vybudovala. Nikdo po vás hned nechce, abyste uběhli velkou dálku nebo abyste běželi rychle a bez přestání. Není potřeba spěchat a chtít všechno hned. Prostě ze začátku poběžíte pomalu, krátkou trasu a budete běhání střídat s chůzí. Uvidíte, jak se postupně budete zlepšovat a jak vás to i začne bavit, když nebudete příliš tlačit na pilu.

Výmluva: Hned mě začne píchat v boku

Známe to, je to jedna z nejnepříjemnějších věcí, které provázejí každého začátečníka a i nás to potkalo. Jde s tím ale velmi snadno něco udělat – běhejte ze začátku opravdu pomalu. Tak, abyste u toho mohli mluvit a nezajíkali se. Pravidelně dýchejte a nezadržujte dech, ani se nenadechujte příliš zhluboka. Ideální je nádech nosem a výdech ústy, ale dobře funguje, když se nadechujete nosem i pusou. Nosem to ne každý totiž zvládne.

Výmluva: Všichni se na mě budou při běhu koukat

Všichni ostatní běžci mají co dělat sami se sebou, než aby na vás koukali a hodnotili vás, stejně tak to je i s jinými lidi, kteří jsou venku a neběhají. Naopak vám můžou závidět, že vy jste se do toho pustili a oni ne. Pokud se i přesto stydíte, choďte běhat brzy ráno. Je to bezpečné, protože je už světlo a přesto nikde nikdo nebývá. Dobře se „ztratíte“ také v běžecké skupině. Jsou jich všude spousty, a také i pro začátečníky nebo jen pro ženy.

Výmluva: Jsem na to moc tlustý/tlustá

No ale výmluvami určitě nezhubnete. Pomalé, dlouhé běhání je ideální k pálení tuků. Jakmile začnete pravidelně běhat, uvidíte, že se vám také budou měnit chutě. Tělo najednou bude vyžadovat výživné a zdravější jídlo. Když upravíte stravu a budete se hýbat, půjdou kila velice rychle dolů a uvidíte, jak skvěle se budete cítit a také vypadat. Navíc, když si k běhání vybudujte návyk, bude vaše tělo pravidelný pohyb samo vyžadovat.

Výmluva: Nemám na to čas

Běhání je jedním z nejflexibilnějších sportů. Můžete ho provozovat kdykoliv a kdekoliv. Kromě kvalitních běžeckých bot k němu nic speciálního nepotřebujete, nemusíte platit za žádný čas a ani za místo, kde běháte. Můžete si vše řídit podle sebe – kde začnete, kdy začnete, jak dlouho, jak rychle poběžíte a kam doběhnete. My milujeme běhat také všude tam, kam přijedeme, třeba i pracovně. Lépe tak poznáme dané místo. Fantastické je také běhat na dovolené. Trénink zvládneme většinou ráno, ještě před snídaní.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena