Omega 3 - mastné kyseliny

Omega 3 - mastné kyseliny

Nadváha a obezita, stejně jako diabetes mellitus 2. typu, je v dnešní době výrazně na vzestupu. Na celkové úmrtnosti se kardiovaskulární onemocnění podílí přibližně z poloviny.

Nejčastější příčinou je nevyvážená strava, nevhodný životní styl bez fyzické aktivity, nebo dokonce s nevhodnou fyzickou aktivitou. Pokud k tomu přidáme například i nadměrnou konzumaci alkoholu, kofeinu a také tabáku, získáme profil životního stylu poměrně velké části naší populace.

Nesprávné stravovací návyky byly v minulosti nejčastěji spojovány s vysokou konzumací tuků. Toto tvrzení se s příchodem nových metod výzkumu a pod váhou nových vědeckých studií z oblasti výživy upravuje. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se na rozvoji civilizačních onemocnění podílí nadměrné množství převážně čtyř složek stravy:

  • nasycených mastných kyselin (mezinárodně označované SAFA)
  • trans nenasycené mastné kyseliny (TFA)
  • sodík, přijímaný převážně ze soli
  • jednoduchý cukr, zejména ten přidávaný

O konzumaci soli a jednoduchých cukrů jsme psali již na jiném místě a zaměřme se proto na problematiku tuků. Protože WHO zvýšila doporučovanou limitní hranici přijímaného tuku z původních 30 % celkového příjmu energie na 35 %, tak by se mohlo zdát, že povolila uzdu jedlíkům. Není tomu tak!

Složení konzumovaného tuku je podle WHO mnohem důležitější než jeho celkový příjem. Nově je doporučováno snížení příjmu nasycených mastných kyselin a naopak zařazení nenasycených mastných kyselin. Mezi ty nenasycené řadíme mononenasycené (mezinárodně označované MUFA), ale hlavně polynenasycené (mezinárodně označované PUFA).

U zástupců polynenasycených mastných kyselin se v tomto článku zastavíme a zaměříme se na ty nejdůležitější. Typickým zástupcem omega 3 mastných kyselin je mastná kyselina alfa-linolenová (ALA). Tato mastná kyselina je pro naše tělo esenciální a musí být přijímána potravou.

Mezi omega 3 mastné kyseliny řadíme i mastnou kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a mastnou kyselinu dokosahexaenovou (DHA). Jsou to představitelé mastných kyselin s dlouhým uhlíkovým řetězcem (long chain – LC), u kterých byl prokázán pozitivní účinek na náš organismus, zejména z hlediska mozkové a srdeční činnosti.

Tyto mastné kyseliny sice nepovažujeme za esenciální, protože v organismu vznikají přeměnou z kyseliny alfa-linolenové, ale jejich přeměna je u člověka tak málo efektivní, že z přijímané ALA vzniká v organismu pouze 4–5 % EPA a DHA.

Proto odborníci doporučují přímou konzumaci těchto mastných kyselin, například častějším zařazením ryb do jídelníčku, ale v odborné literatuře stále probíhají diskuse o tom, zda je to dostačující. Díky naší geografické poloze a hlavně stravovacím návykům lze spíše předpokládat, že přísun kvalitních ryb v našem jídelníčku dostatečný není.

K vhodnému doplnění prospěšných mastných kyselin EPA a DHA můžeme použít i potravinové doplňky. V dnešní době již není problém najít na trhu produkty s obsahem omega 3 mastných kyselin, nicméně je vhodné sledovat údaje na obalech a porovnat obsah těchto mastných kyselin ve výrobku.

Společnost Nutrend přináší oživení do svého portfolia výrobků, právě zařazením soft-gelových kapslí s vysokým obsahem EPA a DHA. Produkt s názvem OMEGA 3 SOFTGEL CAPS představuje zdroj 300 mg EPA a 210 mg DHA v každé kapsli. Původem tohoto vysoce kvalitního zdroje jsou ančovičky z jižního Pacifiku, odchycené ve vodách okolo Peru a Chille.

Michal Tůček

výživový poradce

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Hotový pre-workout nápoj,

který vás nastartuje!

Ochutnat
Hotový pre-workout nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena