Pitný režim během tréninku

Pitný režim během tréninku

Voda má, voda má…. Proč je pro nás voda vlastně tak důležitá?

Transport živin a odpadních látek

Voda je důležitým prostředím pro přenos živin a odpadních látek v těle. Například glukóza, aminokyseliny a minerální látky jsou rozpuštěny v krvi a transportovány do svalů a dalších tkání, kde jsou potřebné pro výkon. Odpadní látky vznikající během výkonu, jako například kyselina mléčná, jsou pak ve vodním prostředí transportovány a následně odstraněny z těla pryč.

Regulace teploty

Při sportovním výkonu se tělo zahřívá a produkuje se teplo. Voda má významnou úlohu při regulaci tělesné teploty tím, že odvádí teplo od svalů a tepelných center v těle. Při pocení se voda odpařuje z kůže a tím se snižuje naše tělesná teplota.

Podpora trávení

Voda je také důležitá pro trávení a vstřebávání živin. Pití dostatečného množství vody obecně udržuje trávicí systém v pohybu.

Udržování rovnováhy elektrolytů

Elektrolyty jsou minerály, jako například sodík, draslík a vápník, které jsou důležité pro fungování svalů a nervového systému. Voda pomáhá udržovat rovnováhu elektrolytů v těle tím, že rozpouští a transportuje elektrolyty do tkání, kde jsou potřebné. Voda také pomáhá udržovat pH a osmotickou rovnováhu uvnitř buněk.

Nečekej na pocit žízně

Lidské tělo je tvořeno až z 60 % právě vodou. Když už cítíte pocit žízně bývá obvykle pozdě a vaše tělo je již dehydratované. Pravda je, že už před tréninkem bychom měli dbát na dostatečný přísun tekutin, jelikož dostatečná hydratace výrazně ovlivňuje i kvalitu tréninku a výkon.

Kdy a kolik vody pít?

Ideální množství tekutin, které by mělo být vypito před tréninkem, závisí na mnoha faktorech, avšak obecně je doporučováno vypít 400-600 ml tekutin zhruba 2 hodiny před tréninkem a dalších 200-300 ml 10-20 minut před začátkem tréninku.

Je také důležité vybrat vhodný nápoj. Zatímco samotná voda je nejlepší volbou pro většinu kratších silových tréninků ve fitku, pro náročné a dlouhodobé tréninky mohou být daleko vhodnější sportovní nápoje obsahující minerální látky ve formě iontů pro vyvážení elektrolytů v těle a také sacharidy pro udržení energie.

Je lepší pít “alkalickou vodu”?

Alkalickou vodou je každá voda s vyšším pH než 7, což zkrátka znamená, že je méně kyselá než běžná pitná voda, která má pH 7.

I voda z kohoutku může být alkalická, nebo méně kyselá, pokud obsahuje minerály, jako jsou vápník, hořčík a draslík, které ji alkalizují.

Přestože mnoho prodejců tvrdí, že jejich alkalická voda má větší přínosy pro zdraví než “běžná” voda, nejsou tyto tvrzení podložena žádnými relevantními vědeckými důkazy, a tak můžete pít se stejně dobrým pocitem i jakoukoliv vodu, která takto není označená.

Pokud si přejete pít alkalickou vodu, můžete si snadno připravit alkalickou vodu doma tím, že si do vody, kterou jste zvyklí pít, přidáte plátek citrónu.

Autor článku: Jakub Prchal

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena