5 tipů, jak udržet zdravou pokožku a pleť při sportování v zimě

5 tipů, jak udržet zdravou pokožku a pleť při sportování v zimě

Běhat, běžkovat, skialpovat nebo sjezdovat se dá za každého počasí – i když fouká, sněží nebo mrzne. Mnoho sportovců pak ale mívá problémy s kůží – je citlivá, vysušená, napjatá a může i nepříjemně svědit či bolet. Víme, co proti tomu dělat – zevně i zevnitř!

Tip č. 1: Přestaňte používat klasické mýdlo
Chladné venkovní podmínky a pobyt v přetopených místnostech způsobují, že i jinak zdravá pokožka se extrémně vysušuje. Proto není vhodné jí odebírat hydrataci a ochranný lipidický plášť ještě při mytí. Místo klasického tuhého mýdla volte raději výživné sprchové oleje. Ty o pokožku pečují už při mytí, nevysušují ji a nemusíte se pak ani ničím mazat a natírat, což přivítají zejména muži, mají totiž pak pocit lepivé pokožky. Sprchové oleje nemastí – při styku s vodou se promění na mléčnou vyživující emulzi, která pokožku vyživí, ale nezanechá na ní mastnou vrstvu.

Tip č. 2: Chraňte obličej, co nejvíce můžete
Když jdete ven a jsou extrémní podmínky, nezapomeňte kůži ošetřit – obličej výživným krémem nebo pleťovým olejem. Ty se nanášejí na vlhkou pleť, takže se dobře vsáknou, uzamknou v pleti vodu – kůže se pak nevysušuje a má na sobě ochranný štít proti vnějším podmínkám. Pokud trávíte čas ve vysokohorských podmínkách, nezapomínejte také na UV ochranu. Sníh totiž extrémně odráží UV paprsky a hrozí tak riziko nepříjemného spálení, ale také rakoviny kůže.

Tip č. 3: Pečujte o rty
Pokožka rtů je jedna z nejtenčích a nemá tolik mazových žláz, jako ostatní místa na kůži, takže se velmi rychle vysuší a pak i začne praskat a loupat se. Než jdete ven, namažte si rty ochranným výživným balzámem, například s bambuckým máslem, kokosovým nebo arganovým olejem a opakujte to i pravidelně přes den. Pokud jsou vaše rty obzvlášť vysušené, natřete je silnou vrstvou balzámu na noc nebo si udělejte výživnou masku – na pár minut na ně naneste vrstvu medu. Pak smyjte a rty ošetřete balzámem.

Tip č. 4: Nezapomínejte na ruce
Ruce, podobně jako rty, mají sušší pokožku, proto v zimě také více trpí. Někdy je kůže dokonce vysušená až tak, že začne praskat, což je velmi nepříjemné a bolestivé a špatně se to pak hojí. Než se vydáte ven, ruce si natřete výživným krémem a také i při sportování používejte sportovní rukavice. A nebojte se, že vám budou při pohybu vadit nebo zavazet. Vybírejte si tenké, z funkčních materiálů, které dobře dýchají, odvádějí vlhkost a mají speciální dotykovou úpravu, takže je nemusíte sundávat ani při práci s telefonem nebo se sporttesterem.

Tip č. 5: Vyživujte kůži zevnitř
Starat se jen o pokožku na povrchu nestačí, důležité je, aby byla zdravá i zevnitř. Skvěle k tomu pomůžou například Omega 3 mastné kyseliny - například Nutrend OMEGA 3 PLUS SOFTGEL CAPS. Důležitý pro kůži je také zinek, který je obsažený v Nutrend MULTIMINERAL COMPRESSED CAPS, z dalších minerálů je zde zastoupený hořčík, vápník, železo, chrom a selen. Důležité je přes zimu tyto doplňky brát pravidelně. Vaše kůže i zdraví to ocení.

Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena