Ale obraťme svojí pozornost ještě na samotné aminokyseliny, z kterých se bílkoviny skládají. Jejich spektrum a množství jsou rozhodující pro kvalitu výsledné bílkoviny a význam pro lidskou výživu. Z tohoto hlediska děláme aminokyseliny na:
- esenciální (nezbytné), ty musí být všechny dodány stravou, protože organismus si je při jejich nedostatku nedokáže vytvořit z jiných aminokyselin. Je jich celkem osm.
- semiesenciální, ty si organismus nedokáže za určitých okolností (období růstu a vývoje, mimořádná tělesná zátěž) vytvořit v dostatečném množství a musí být dodány stravou. Jsou pouze dvě (histidin, arginin).
- neesenciální (postradatelné), pokud ty ve zdroji bílkovin chybějí, tak se je organismus dokáže přetvořit z jiných aminokyselin.
Bílkoviny, které mají ve své struktuře všechny esenciální aminokyseliny a navíc v dostatečném množství , jsou tak zvaně plnohodnotné – tedy ideální jako zdroj pro tvorbu svalové hmoty. Jsou to v podstatě všechny živočišné ( kromě kolagenu ) a z rostlinných pouze sója. Pokud ovšem chybí v bílkovině jedna, jediná esenciální aminokyselina, tak takové označujeme jako neplnohodnotné, ( všechny rostlinné kromě sóji ), pro úplnost musíme dodat, že neplnohodnotné mohou být i bílkoviny, které mají sice všechny esenciální aminokyseliny, ale některou z nich v minimálním množství – to je tak zvaná limitní aminokyselina. Totiž pro tvorbu svalové hmoty ( proteosyntézu ) musí být přítomny všechny potřebné aminokyseliny najednou a v dostatečném množství, Jakmile se nedostává jedna, jediná esenciální aminokyselina – tvorba svalové hmoty se zastavuje! A všechny ostatní aminokyseliny přijdou v podstatě vniveč …… a nejenom to, představují zbytečnou zátěž pro organismus, protože se musí odbourat.
Co je přiměřené a potřebné množství bílkovin pro sportovce, zvláště kulturisty?
To je otázka, na kterou neexistuje přesná a jednoznačná odpověď, protože je ovlivněna mnoha faktory. Potřeba kolísá od minimálního množství u pohybově neaktivních lidí, až po jeho několikanásobek u kulturistů a jiných silových sportovců. Přesto Vám dávám k dispozici tabulku, podle které si můžete velmi zhruba určit optimální příjem bílkovin.
Nesportující jedinec…………………………0,8 g na 1 kg tělesné váhy (TV)
Vytrvalostní sportovci…………………………1,2 – 1,4 g /kg TV
Silově vytrvalostní sportovci…………………………1,6 – 1,8 g / kg TV
Silově rychlostní sportovci…………………………2,2 – 2,5 g / kg TV
Z tabulky jasně vyplývá, že největší problém s hrazením potřebného množství bílkovin bude mít poslední skupina, do které patří i kulturisté, vždyť 80 kg kulturista by měl přijmout cca 200 gramů „čistých“ bílkovin – a to je opravdu mnoho na to, aby toto množství mohl hradit pomocí přirozených zdrojů. Existuje řešení? Ano, tím jsou …… proteinové produkty, (podrobný popis uvedeme v příštích dílech ) které umožní přijmout až několikanásobek bílkovin oproti běžné stravě. Firma NUTREND pokryje Vaší potřebu v celé šíři Vašich požadavků ….od relativně nízkoproteinových (WHEY CORE), přes vysokoproteinové (100% DELUXE WHEY, 100% WHEY PROTEIN, 100% WHEY ISOLATE). Stačí si jen vybrat ……. Pro které situace je ten či onen protein nejvhodnější se dozvíte v příštích pokračováních.