Jak podpořit ochranný štít organismu?
Zvýšený přísun antioxidačních látek, které tělo ocení hlavně v době nemoci, stresového vypětí či fyzické zátěže, kdy je v organismu zvýšená produkce volných radikálů.
5 min
Poškození buněk, které mohou mít na svědomí právě tyto volné radikály, pak zapříčiňuje, že jsme náchylnější na různá onemocnění a infekce. Především náš imunitní systém potřebuje větší množství antioxidantů, proto by čerstvá zelenina a ovoce v jídelníčku nikdy neměla chybět. Pokud budete konzumovat více zeleniny a ovoce, tento nežádoucí proces významným způsobem eliminujete. V případě, že z toho chcete vytěžit co nejvíce, neměli byste sahat stále po stejném ovoci a zelenině. Vybírejte si různé druhy a tak zajistíte synergicky efekt více druhů antioxidantů. Střídejte ovoce a zeleninu. Střídejte i podle barev.
Vzpomeňme také probiotické kultury i prebiotika. Zdravý trávicí trakt je stěžejní pro zdravý imunitní systém. Probiotické potraviny obsahují pro náš trávicí trakt prospěšné bakterie, které omezují tvorbu škodlivých bakterií, pomáhají s absorpcí živin a lepším trávením. Přirozený obsah živých kultur mají kysané mléčné výrobky, různé druhy kysané zeleniny kvašené a fermentované potraviny.
Prebiotika jsou nestravitelné potravinové přísady (většinou řazené mezi oligosacharidy např. inulin), které příznivě ovlivňují zdraví tím, že selektivně podporují růst určitého druhu bakterií v tlustém střevě.
A co vás jako první napadne, když slyšíte slovní spojení přírodní antibiotikum?
Mnozí z vás jste si možná hned pomysleli na česnek. Ten je skutečně velmi dobrým přítelem našeho imunitního systému. Tipovali jste zázvor? Rovněž si poznamenejte správnou odpověď. Česnek i zázvor, ale například i cibule nebo křen, se vyznačují silnými antibakteriálními a antioxidačními účinky.
Z doplňků stravy, po kterých můžete sáhnout v případě rozumného doplnění pevné stravy, upřete pozornost na ty, co obsahují zinek (jedna z nejdůležitějších živin pro celý imunitní systém), selen, vitaminy skupiny B, A, C a E.
Na závěr si řekněme, kterým potravinám bychom měli říci ne, pokud chceme, aby náš imunitní systém pracoval co nejefektivněji. Do této zakázané skupiny patří především rafinované cukry, nasycené tuky, trans-mastné kyseliny a alkoholické nápoje.
Větší množství cukru zpomaluje aktivitu bílých krvinek, nevhodné tuky přispívají k udržování chronických zánětů a potlačují imunitní systém. Alkohol snižuje schopnost buněk bránit se před mikroby.
Vědci a lékaři již vícekrát potvrdily fakt, že obyvatelé Japonska se dožívají vyššího věku a jsou méně nemocní. Jako hlavní důvod se udává jejich zdravější složení stravy, ze kterého můžeme vyzdvihnout konzumaci ryb s omega-3 tuky (podrobněji jsme se o nich zmínili v předešlém článku ZDE) nebo pravidelné pití zeleného čaje, který obsahuje mnoho složek podporujících imunitní systém (včetně toho nejznámějšího, kterým je antioxidant EGCG - epigalokatechingalát).
Užijte hezký podzim ve zdraví!
Přeje Mgr. Janka Pálešová
Výživový poradce Nutrend