Tato funkce není v aktuální verzi dostupná. Děkuji za pochopení.
Omega-3, EPA a DHA nejsou jen podivná slova a zkratky, ale důležitá součást jídelníčku. Co vlastně znamenají a proč jsou pro nás tak významné?
Nadváha a obezita, stejně jako diabetes mellitus 2. typu, je v dnešní době výrazně na vzestupu. Na celkové úmrtnosti se kardiovaskulární onemocnění podílí přibližně z poloviny. Nejčastější příčinou je nevyvážená strava, nevhodný životní styl bez fyzické aktivity, nebo dokonce s nevhodnou fyzickou aktivitou. Pokud k tomu přidáme například i nadměrnou konzumaci alkoholu, kofeinu a také tabáku, získáme profil životního stylu poměrně velké části naší populace.
Nesprávné stravovací návyky byly v minulosti nejčastěji spojovány s vysokou konzumací tuků. Toto tvrzení se s příchodem nových metod výzkumu a pod váhou nových vědeckých studií z oblasti výživy upravuje. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se na rozvoji civilizačních onemocnění podílí nadměrné množství převážně čtyř složek stravy:
Zaměřme se nyní na problematiku tuků. Protože WHO zvýšila doporučovanou limitní hranici přijímaného tuku z původních 30 % celkového příjmu energie na 35 %, mohlo by se zdát, že povolila uzdu jedlíkům. Není tomu tak!
Složení konzumovaného tuku je podle WHO mnohem důležitější než jeho celkový příjem. Nově je doporučováno snížení příjmu nasycených mastných kyselin a naopak zařazení nenasycených mastných kyselin. Mezi ty nenasycené řadíme mononenasycené (mezinárodně označované MUFA), ale hlavně polynenasycené (mezinárodně označované PUFA).
U zástupců polynenasycených mastných kyselin se v tomto článku zastavíme a zaměříme se na ty nejdůležitější. Typickým zástupcem omega-3 mastných kyselin je kyselina alfa-linolenová (ALA). Tato mastná kyselina je pro naše tělo esenciální a musí být přijímána potravou.
Mezi omega-3 mastné kyseliny řadíme i kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenovou (DHA). Jsou to představitelé mastných kyselin s dlouhým uhlíkovým řetězcem (long chain – LC), u kterých byl prokázán pozitivní účinek na náš organismus, zejména z hlediska mozkové a srdeční činnosti.
Tyto mastné kyseliny sice nepovažujeme za esenciální, protože v organismu vznikají přeměnou z kyseliny alfa-linolenové, ale jejich přeměna je u člověka tak málo efektivní, že z přijímané ALA vzniká v organismu pouze 4–5 % EPA a DHA.
Proto odborníci doporučují přímou konzumaci těchto mastných kyselin, například častějším zařazením ryb do jídelníčku, ale v odborné literatuře stále probíhají diskuse o tom, zda je to dostačující. Díky naší geografické poloze a hlavně stravovacím návykům lze spíše předpokládat, že přísun kvalitních ryb v našem jídelníčku dostatečný není.
K vhodnému doplnění prospěšných mastných kyselin EPA a DHA můžeme použít i potravinové doplňky. Doplňte omega-3 mastné kyseliny z kvalitních peruánských ančoviček s produktem Omega 3 nebo zvolte prémiové Omega 3 Plus Softgel Caps s vyšším obsahem EPA a DHA a navíc obohacené o vitamin D, který podpoří vaši imunitu a zdraví kostí.
29.7.2022
Petra Kvitová doporučuje
na váš první nákup, stačí zadat váš e-mail.
Slevový kód aktivujete kliknutím na tlačítko níže. Nebo jej můžete zadat ručně v 1. kroku košíku.
Váš kód
Zkopírováno do schránky.
Vaše e-mailová adresa byla již byla použita k vyplnění formuláře.
Nakupte ještě za a získáte dárek k nákupu.
Nakupte ještě za a získáte hodnotnější dárek k vašemu nákupu.
Výborně! Dárek si vyberte v košíku.
a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.
Hodnocení zákazníků: 4.8/5 na základě 1446 ověřených recenzí
Doprava ZDARMA při nákupu nad
Vyberte si dárek ke každému nákupu
Speciální akce každý měsíc
Používáme kvalitní a značkové suroviny
Rychlá expedice vaší objednávky
Nutriční poradenství pro vás
Copyright © 2025 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena