Co bolí, to sílí, ale i praská

Co bolí, to sílí, ale i praská

Většina z vás už běhá dost dlouho na to, aby zažila po tréninku nebo po závodě bolest. Je nutné, aby běhání bolelo, nebo není? To je otázka, která jistě napadla i nejednoho z vás.

Pokud se zabýváte běháním hlavně pro dobrý pocit, to znamená, že si chodíte zaběhat jen tak pro radost z toho, že máte konečně čas jen sami pro sebe, chcete si popovídat s kamarádem, nebo proto, že vás pohyb prostě baví, pak rozhodně není nutné, aby vás běh bolel.

Pokud ale máte soutěživou povahu a rádi změříte své síly se soupeři při závodě, nebo účelem vašeho tréninku je neustále posouvat své hranice k rychlejším časům, pak si musíte na bolest při běhání a po něm zvyknout.

Nemusíte se jí však bát, protože tato bolest nesignalizuje zranění, ale fakt, že vaše tréninkové úsilí překročilo aerobní práh. To je místo, kdy vaše tělo pracovalo ještě na úrovni dostatečného přísunu kyslíku, ale dostalo se pak do zóny anaerobní, kdy se vaším svalům již kyslíku nedostává.

Když ve svém tréninku začnete aplikovat intervalové úseky (opakované čtyřstovky, krátké, ale intenzivní výběhy do kopce, fartlek apod.) najednou se vašim svalům nedostává kyslíku. Začne se v nich usazovat laktát a svaly začnou bolet. Stejný stav se dostavuje i v závodě, zejména ve chvíli, kdy se nedostatečně rozcvičíte, nebo když jste překročili míru úsilí, na něž je vaše tělo trénováno.

Jak můžeme tělo na tyto situace připravit?
Postupným zvyšováním dávek v intervalovém tréninku. Třeba tak, že jeden týden běháte 6 x 400 m, další týden 8 x 400 m, třetí týden 10 x 400 m a tak dále. Při každém následném tréninku tak podáte o něco větší výkon při trochu větším úsilí. Mitochondrie ve vašich buňkách mírně nabobtnají, buněčné stěny se poruší a vyplaví se laktát.

Při vhodně dávkovaném tréninku to znamená, že po intenzivním dnu si naprogramujete běh regenerační, při němž se svaly prokrví, prokysličí a stačí se „opravit“. Zároveň se zvýší i vaše adaptabilita na zátěž. Takto to funguje, ale jen v případě, že tělu dopřejete odpovídající odpočinek. Neznamená to klid, ale běh či jinou vhodnou sportovní aktivitu na úrovni 65 – 75% TF max, kdy se tělo dostatečně prokrví, prokysličí a urychlí se regenerační procesy. Pokud ovšem budete netrpěliví, řeknete si, že se potřebujete dostat do patřičné formy co nejrychleji a regenerační dny vás ve vašem úsilí jen brzdí, pak si koledujete o zranění způsobené přetížením organismu (únavové zlomeniny, natažené nebo natržené vazy, šlachy či svaly), a to za to určitě nestojí. Takže dobře dávkujte, nikam nespěchejte a věřte, že čas pracuje pro vás.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena