IMUNITA

IMUNITA

Imunitní systém (IS) chrání každého hostitele před patogeny, které se mimochodem neustále vyvíjejí. IS také napomáhá hostiteli eliminovat toxické látky a alergeny. Důležitá schopnost IS je najít odpověď na případný patogen, toxin nebo alergen (PTA), a také schopnost odlišit je od sebe. Tato schopnost je nezbytná k tomu, aby hostiteli umožnila eliminovat hrozbu PTA bez poškození vlastních tkání. V případě, že náš IS nefunguje správně, nastává ztráta schopnosti eliminovat PTA od vlastní tkáně a tato porucha IS vede k autoimunitním onemocněním.

Za buňky imunitního systému považujeme různé typy bílých krvinek (leukocytů). K nejčastějším „zbraním“ imunitního systému zase patří fagocyty, komplementy, protilátky, NK-buňky a například několik typů T-lymfocytů.

Vrozené poruchy IS jsou velmi obtížně léčitelné. Může jednat o protilátkovou deficienci, kdy IS není schopen vytvářet dostatek protilátek a nedokáže se bránit proti PTA v dostatečné míře. Častěji se ale sekáváme se získanými poruchami IS, které mohou mít mnoho příčin. Mezi širokým spektrem příčin lze jmenovat ty triviální, které můžeme ovlivnit vědomě. Jsou to například stres, nedostatek odpočinku, nadměrná fyzická námaha, ale také nevhodné stravování, na které se v tomto případě zaměříme.

Důsledkem nevhodného stravovacího vzorce dochází například k eliminaci vybraných potravin a díky tomu k nedostatečnému příjmu některých esenciálních látek, jako jsou například vitamíny a minerály. Nevhodný stravovací vzorec také ovlivňuje funkce střev, stav střevní mikrobioty a schopnosti přijímat životně důležité živiny, včetně zmíněných esenciálních látek.

Protože zmíněné esenciální látky si náš organismus nedokáže syntetizovat, je nejlepší cestou chybné stravování změnit (lépe spíš napravit) a součástí nápravy může být i vyrovnání deficitu esenciálních látek za pomoci doplňků stravy. Mezi esenciální látky, které přispívají k normální funkci imunitního systémů patří zejména měď, selen, zinek a železo, ale také vitamíny A, B6, B12, C, D a kyselina listová. Jako antioxidanty se dále do imunitního systému nespecificky zapojuje i vitamín B2, vitamín E, mangan a polyfenoly olivového oleje. (zdroj EFSA)

Vitamin D3 (fyziologicky nejvýznamnější forma vitamínu D), je syntetizován v naší kůži za pomoci slunečního záření. Protože však v našich podmínkách není v tomto směru sluneční osvit dostatečný, patří i vitamín D k esenciálním látkám, které je nutno získávat ze stravy nebo pomoci vitamínových doplňků.

citace:

• DD Chaplin - 2010

• JR Mora - 2008

• EFSA – autorizovaná tvrzení

Michal Tůček

product manager Nutrend

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena