Jak se na jaře rozběhat – tipy (nejenom) pro ženy

Jak se na jaře rozběhat – tipy (nejenom) pro ženy

Právě nastává období, kdy začíná běhat, anebo se k běhu vrací, nejvíce lidí. Patříte k nim i vy? Jak na to, aby vás to bavilo a vydrželi jste u toho?

Proč nastává běžecký boom?

Jaro je na běhání tím nejideálnějším ročním obdobím. Dny se prodlužují, teploty jsou příjemné a začíná svítit i slunce. Není velké horko ani velká zima, takže se běhá prostě báječně. Po dlouhé zimě mnozí cítí potřebu dostat se zpátky do kondice a zapracovat také na své postavě. A na to všechno běhání zabírá.

Co na sebe

Co všechno budete potřebovat? Běžecké boty vybírejte podle toho, na jakém povrchu budete nejvíce běhat a také jak zdatný běžec jste. Pokud si nevíte rady, jaké jsou pro vás vhodné, doporučujeme navštívit nějakou z běžeckých speciálek a tam si nechat na míru poradit. Vždycky myslete i na to, že u běžeckých bot je nutné mít větší velikost, než v jaké normálně chodíte. Ideálně o číslo, až o číslo a půl. Při běhání totiž chodidlo nateče a zároveň určitě nechcete přijít o nehty. Nebojte se, že by vám noha ve větší botě „plavala“. Vše upravíte správným zašněrováním.

Na běhání se oblékejte tak, jako by bylo o deset stupňů více. Ano, ze začátku vám může být i zima, ale garantujeme vám, že když se rozběhnete, bude vám po chvíli opravdu teplo. Pokud na sobě budete mít mnoho vrstev, budete se jenom potit, přehřívat a běhání vám nepůjde. Materiály by měly být funkční a takové, které dobře odvádějí pot od těla a rychle schnou. Jako základní výbava na jaře vám postačí větrovka, trička s krátkým rukávem, legíny, běžecké ponožky a když je chladno (například ráno), tak přijde vhod také nákrčník, funkční rukavice a čelenka. Mějte na paměti to, že hlavou a končetinami se vytrácí z těla nejvíce tepla a že i jaro je v teplotách velmi nevyzpytatelné.

Běžecké oblečení může být i hezkou motivací a může podpořit i váš výkon. Když se v něm totiž hezky cítíte, bude se vám i lépe běhat. Toto často řeší hlavně ženy, ale i mnohý běžec se rád podívá na hezkou a stylovou běžkyni. Ženy budou také řešit důležitou část běžecké výbavy a tou je podprsenka na běhání. Na té nedoporučujeme šetřit a pořídit si takovou, která vás nebude nijak omezovat v pohybu, bude odvádět pot, a přitom bude i hrudník dobře držet. Existují buď podprsenky typu „lambada“, tyto se převlékají přes hlavu nebo podprsenky s košíčky na zapínání, podobné klasickým podprsenkám, ty ocení zejména obdařenější běžkyně.

Drobnosti pro příjemnější běh

Pokud běháte brzy ráno nebo večer, dbejte na to, aby běžecké oblečení mělo také dostatek reflexních prvků, abyste byli vždy bezpečně vidět. Ke škodě nejsou ani světelné blikačky, které si můžete dát třeba na ruku, na nohu nebo na botu.

Skvělá je na běhání také běžecká ledvinka okolo pasu. Vejdou se do ní všechny nezbytnosti, co s sebou potřebujete jako například klíče, drobné, kapesníčky, mobil a třeba balzám na rty. Když například mobil nosíte v ruce, kazíte si tím svůj běžecký styl.

Jak na to

Jste oblečení a obutí. Jdeme na to. Jednou z nejtěžších věcí bývá začít a pustit se do toho. Nečekejte, až bude ta „správná“ příležitost, správný den, počasí nebo doba. Nejlepší okamžik je právě teď. Velkou motivací bývá běžecký parťák nebo běžecká skupina. V té se lépe „schováte“ a také budete mít okolo sebe partu stejně naladěných lidí. Důležité je si také udělat z běhání pravidelný rituál a určit si pravidelné dny, kdy budete chodit trénovat.

Co je důležité na začátku?

Hlavně mít trpělivost a nechtít všechno hned. Pokud jste doteď nic moc nedělali, tak je běhání pro tělo novým pohybem a musí si na něho postupně zvyknout. Začněte proto s pomalým tempem. Takovým, abyste u toho mohli v klidu mluvit. Říká se „mluvící“ tempo. Díky tomu poznáte, že běžíte moc rychle. Jakmile se totiž začnete „zajíkat“, je to signál, že máte zpomalit. Ze začátku není na škodu střídání běhu s chůzí. Díky tomu vás nebude píchat v boku a také vydržíte více, než kdybyste pořád jenom běhali.

Nechtějte na začátku trhat rekordy ve vzdálenosti. Začněte klidně jedním, dvěma kilometry a postupně vzdálenost navyšujte. Nejde o to se na prvních bězích zničit a pak se další týden dávat do kupy.

Jak často běhat?

Určitě neběhejte ze začátku každý den. Tělo musí i vydechnout a regenerovat. Jednou týdně je málo, dvakrát taky, ideální je trénovat třikrát týdně a až se rozběháte, můžete i vícekrát. Nebojte se běhání kombinovat i s jinými sporty a s posilováním, dbejte ale také na to, abyste i dostatečně regenerovali. Když to přeženete, budete jen přetažení a určitě se nebudete zlepšovat. Po každém běhu nezapomínejte na vhodné protažení, aby se tělo regenerovalo a svaly se nezkracovaly.

Co jíst a pít

Ke správné regeneraci patří také výživa a pitný režim. Zejména ženy si často myslí, že když začnou běhat, měly by také jinak jíst, nejlépe vůbec. Jenže to je jedna z největších chyb! Tělo právě po výkonu potřebuje dočerpat ztracenou energii a mít z čeho brát na regeneraci. Když zůstanete hladoví, budete vyčerpaní. Po doběhu je proto vhodné dát si proteinovou tyčinku například Qwizz Protein Bar nebo proteinový drink například Nutrend Recovery Protein Shake. Fajn je i regenerační nápoj Regener nebo Magneslife Active Drink. Nezapomínejte také na kvalitní pitný režim, skvělá je voda Nartes. Text: Soňa, Running2.cz

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena