Jak si užít cyklistický maraton v pohodě a bez obávané krize?

Jak si užít cyklistický maraton v pohodě a bez obávané krize?

Vícehodinový cyklistický závod neotestuje jen vaši fyzičku. Neodpustí vám ani nejmenší prohřešek. Pokud jde o přípravu stravovacího a pitného režimu na trati, je třeba znát správné zásady, které skvěle napomohou sportovnímu výkonu.

Nastartujte organismus již od časných ranních hodin

Nechejte tělu dost času na to, aby se aktivovalo. Začíná-li závod ráno, nemějte budík natažený na poslední chvíli. Organismus je vhodné nastartovat minimálně tři až čtyři hodiny před startem, probudit jej a správně předzásobit energií.

Dopřejte tělu potraviny, které před závodem snadno strávíte, zejména ty se značným množstvím sacharidů. Vhodnými přílohami jsou bramborová kaše, vařené brambory, rýže či těstoviny. Moučníkem pak palačinky, ovoce, pudink či slazený čaj.

Řiďte se jednoduchým pravidlem: Čím intenzivnější výkon vás čeká, tím bohatší na sacharidy by strava měla být. Maso k hlavnímu chodu nechte před závodem raději soupeřům. Nestačíte ho strávit, jeho zpracování bude vaše tělo stát pouze energetický výdej a v žaludku vás bude tlačit celý den.

Proto si k večeři den před závodem dopřejte spíše bezmasé pokrmy, nezapomeňte na sladkou tečku a v den závodu posnídejte v ideálním případě vločkovou kaši s ovocem případně ovesnou tyčinku FLAPJACK nebo FLAPJACK GLUTEN FREE, ve které je správné rozložení sacharidu, minerálů a stopových prvků. Snídejte nejpozději 1, 5 – 2 hod před startem. Pečivo s plátkem šunky opět nechte soupeřům.

Na stravu a suplementy však nemyslete jen těsně před závodem, ale již několik dnů před cyklistickým maratonem tělo zásobujte potravinami bohatými na sacharidy a energií pro nastávající intenzivní výkon. Nezapomeňte ani na dostatečný příjem minerálů v případě, že trpíte křečemi. Doporučuji přípravek Anticramp, který tělu pomůže doplnit minerální zásoby a předcházet tak křečím během fyzického výkonu.

Jak se chytře připravit na samotný výkon?

V dostatečném předstihu zásobujte tělo i tekutinami. Asi hodinu před závodem je vhodné vypít jeden až dva decilitry nápoje, sprinteři si dají isotonický iontový nápoj, vytrvalci pak zase hypotonický iontový nápoj či vodu bez bublinek.

Před startem je důležité věnovat se alespoň třicet až čtyřicet minut volné projížďce, kterou připravíte organismus na velkou zátěž.

Součástí volné projížďky by měl být jeden intenzivnější tří až pětiminutový úsek, kde tělo potrápíte v 85 procentech svého aktuálního maxima. Cílené rozjetí byste měli skončit asi dvacet minut před startem, s pocitem "rozpumpovaného" a nabuzeného organismu, který se chce poprat s tratí závodu. Vhodné je doplnit první ztracené sacharidy gelem Endurosnack, který bude nadále energii pozvolna uvolňovat.

Co dělat přímo při cyklistickém maratonu?

Obecně platí, že energie by se měla tělu dodávat každých dvacet až třicet minut - a to ve formě sacharidů. Opět platí, čím intenzivněji jedete, tím více jí musíte přijímat. Při závodu zvolte energetickou tyčinku Voltage Energy Cake, přičemž stačí vždy polovina tyčinky nebo také její nová, menší 35 g varianta. Tyčinka je na bázi ovesných vloček, takže vás i zasytí. Pro obtížnější pasáže však bude vhodnější Endurosnack, který je rychle vstřebatelný a energii také uvolňuje pozvolna. Je třeba dopřávat organismu sacharidy každých dvacet až třicet minut. Jezte po malých kouskách. Při opravdu dlouhém závodu, kde pojedete mnoho hodin, není na škodu na chvilku zastavit i na krátkou pauzu na občerstvovací stanici a pořádně tělo energticky doplnit.

Jednoduché sacharidy, které jsou v gelu Carbosnack a energetické tablety Carbonex doplňujte od druhé poloviny maratonu průběžně v 20 minutových periodách či po velkém chvilkovém vypětí (stoupání, rychlá chvilková jízda).

Velmi důležitý je i pitný režim. Pijte dříve, než budete mít pocit sucha v ústech, ideálně každých deset minut, po malých douškách. Je-li horko a vlhko, klidně i častěji. V rámci doplňování pitného režimu společnost NUTREND doporučuje hypotonicky ředěný iontový nápoj Isodrinx, který bude doplňovat jak energii ztracenou při výkonu, tak i minerály.

Strava a zatížení po výkonu

Stravu nepodceňujte ani po zdolání cílů. Nejprve se dvacet až třicet minut projeďte volně kompenzační jízdou, tím organismu pomůžete odplavit část nahromaděné kyseliny mléčné ve svalech a urychlíte celkovou regeneraci. Poté zásobte tělo sacharidy, nejvhodnější je přípravek Regener, který ideálně doplní ztracené sacharidy a nastartuje regenerační procesy v organismu. V pozdějších hodinách přejděte na lehce stravitelné potraviny. Dávky by měly být menší a častějí složené převážně ze sacharidů a jednoduchých bílkovin. Vhodné je zařazení i větvených aminokyselin BCAA, které výrazně napomohou celkové regeneraci organismu. Dále je ideální ovoce, především banány. Zapomeňte však na tučné potraviny.

Neopomíjejte doplnit tekutiny - až 150 % ztracené hmotnosti. Následující tři dny by měla být strava zaměřena na doplňování zásob organismu - tedy energeticky bohatá, lehce stravitelná a se zvýšeným obsahem sacharidů a proteinů.

Při vašem sportování a intenzivním výkonu dbejte zejména správné intenzity zatížení. Nezapomeňte sledovat tepovou frekvenci, nepodceňujte doplnění tekutin a energie sportovními suplementy, které zaručí dostatek energie pro váš cyklistický výkon.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena