Jak si vybrat ta správná sportovní sluchátka

Jak si vybrat ta správná sportovní sluchátka

Jsou běžci, pro které je běh se sluchátky naprosto nepředstavitelný. Jsou rádi sami se sebou, poslouchají přírodu, své kroky a své tělo. Jenže někdo to má jinak a hudba nebo audiokniha při běhu mu pomáhají zvládnout větší vzdálenost, zlepšit tempo a překonat krize. Pokud patříte do druhé skupiny, pak vás může zajímat, jak vybrat sluchátka a jaké jsou dnes možnosti.

Běžná sluchátka nebo sportovní?
Ve městě ale i v přírodě občas potkávám běžce, kteří mají na uších klasická mušlová sluchátka a evidentně jim to nevadí. Já sám dlouho běhal s otevřenými sluchátky Koss Porta Pro, které jde za sportovní považovat jen stěží. Jenže tahle sluchátka mají jednak lepší zvuk, jsou extrémně pohodlná a někomu ta trocha nepohodlí s přehříváním uší zase tolik nevadí. Je třeba ale myslet na to, že tato sluchátka nejsou na sport stavěná, a tak při běhu trpí zejména pohybem a zvýšeným pocením. Jestli vám vyhovují, asi není důvod měnit. Ale přece jen vyzkoušejte některé sportovní, třeba vás zaujmou.

Kabel nebo bluetooth?
Tohle rozhodování je velmi snadné, nejnovější sluchátka i přehrávače již jsou standardně bezdrátová a poskytují velmi kvalitní přenos, pokud jde tedy o kvalitu, není důvod u kabelu zůstávat. Ani cena, která do nedávna byla překážkou, není již u bezdrátových sluchátek vyšší. Takže zbývají jen samé výhody: nikde se kabel neplete, přehrávač můžete dát do kapsy bez přemýšlení kudy z ní kabel provést k uším a podobně. Nejnovější sluchátka pak jsou dokonce tak zvaně true-wireless a tak zmizel i samotný kabel mezi sluchátky.

Pecky, in-ear nebo s pevným mostem?
Pecky jsou to nejběžnější, co dostanete k telefonu. Ty ovšem ne každému při běhu v uších vydrží. Dá se k nim ale sehnat ouško, které je v uchu podrží. Výhoda je, že v uchu netlačí a neutěsňují příliš, takže jen lehce propouštějí zvuk okolí, a to se může někdy hodit, člověk není zcela odstřihnut od reality.
In-ear sluchátka sedí mnohem pevněji a pokud k nim máte i ouška, pak je z ucha nedostane nic. Při zkoušení je třeba vybrat správný nástavec, který drží v uchu. Většinou dodávají výrobci tři velikosti a není neobvyklé, že na jedno ucho sedí jiná velikost, než na druhé. Výhodou i nevýhodou je dokonalé utěsnění zvuku okolí. Já osobně používám true-wireless in-ear sluchátka při běhu na dráze nebo na páse, když se chci soustředit sám na sebe a nechci být nikým rušen. Ven do města ani přírody je neberu, protože utěsnění zvuku okolí snižuje schopnost reagovat na nenadálé události. Stejně, jako snižuje schopnost orientace.
Ačkoli se to nezdá, existují i sportovní sluchátka s pevným mostem, většinou jde o sluchátka s otevřenou konstrukcí nebo hrající indukcí přes kost. Oboje sluchátka propouštějí nejvíce zvuku okolí, a tak je sám používám při venkovním běhání. Používám právě typ hrající přes kost, který naprosto nebrání přístupu zvuku okolí, a můžu jak poslouchat, tak vnímat co se děje kolem mě.

Ať už si vyberete jakékoliv sluchátka, myslete hlavně na bezpečnost a pokud běháte venku, nastavte si hlasitost s rozumem a vždy mějte oči otevřené.

Text: Michal, Running2

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena