Křeče při sportech aerobního a anaerobního charakteru

Křeče při sportech aerobního a anaerobního charakteru

Výskyt svalových křečí není u sportovců vzácný, ba naopak, snad každý sportovec se s nimi už nejednou setkal. Křeče mohou potkat každého, jak rekreačního, tak také profesionálního sportovce. Křečím obecně jsme se již věnovali, a tak se nyní zamyslíme nad tím, jak je to při aktivitách aerobního a anaerobního charakteru.

Křeče při sportech aerobního charakteru.

Aktivity aerobního charakteru jsou s křečemi spojovány často. Křeč je nefyziologický stav, kdy dochází k dlouhodobému nebo nadměrnému stahu kosterní nebo hladké svaloviny. Jedná se o vůlí neovlivnitelný, reflexní stah. Mechanismus vzniku křečí tkví v inervaci svalů, konkrétně ve vyšší dráždivosti nervů či neustálému dráždění nervových synapsí (spojení mezi nervovými buňkami) různými mediátory. Křeč může postihovat jeden sval nebo celé svalové partie. Křeč kosterních svalů je sice velmi nepříjemná a má většinou za následek přerušení sportovního výkonu, ale není život ohrožující (pokud ji nedostaneme při plavání). Ovšem křeče hladké svaloviny životně důležitých orgánů (například křeč svaloviny průdušek či střev) mohou být fatální. To jsou ovšem typy křečí, které nemají nic společného se sportovním výkonem a jsou tedy mimo oblast našeho zájmu, který se výhradně soustředí na křeče svalové.

Pojďme se ještě jednou podívat na základ, tedy na to, co je příčinou vzniku křečí. Odpověď můžeme shrnout do tří bodů:
1. Nedostatečný pitný režim 2. Přetížení svalů 3. Nedostatek některých minerálů, především hořčíku

1. Pitný režim

O pitném režimu a jeho nedostatcích toho bylo již napsáno dost a dost. Křeče tedy mohou být následkem dehydratace (odvodnění) organismu, což je problém, který u vytrvalostních aktivit může snadno nastat. Dostatečně „zavodněný“ by měl být organismus již před zahájením sportovního výkonu a pít byste měli každých 15 až 20 minut. Nikdy nesmíte čekat až na pocit žízně – to už je pozdě! Pokud budete dodržovat zásady správného pitného režimu, tak snížíte riziko křečí na minimum. Vhodnou variantou pitného režimu, který Vám dodá veškeré potřebné živiny je ISODRINX, a to hypotonické ředění.

2. Nadměrné přetížení svalové hmoty a nedostatek energie

Velmi náročný trénink spojený s velkým přetížením svalů vede k jejich vyčerpání. Množství svalového glykogenu se sníží na minimum a pak dochází k ohrožení svalové kontrakce a zvýšení rizika křečí. V průběhu aktivity tedy nezapomínejte kromě pravidelného pitného režimu dbát také na doplnění energie, a to pomocí energetických gelů a tyčinek. Při aktivitách aerobního charakteru můžete použít např. ENDUROSNACK založený na složených sacharidech, díky kterým vám dodá postupně se uvolňující energii. Při potřebě dodání okamžité energie sáhněte po energetickém gelu CARBOSNACK. CARBOSNACK je založený na jednoduchých, rychle se uvolňujících sacharidech, a proto je vhodný pro dodání okamžité energie. Pokud preferujete tyčinky před gely, pak můžete použít buď POWER BIKE BAR nebo VOLTAGE ENERGY CAKE.

3. Nedostatek minerálních látek

Nedostatek minerálů je nejčastější příčinou svalových křečí. Každý sportovní výkon vytrvalostního charakteru je nerozlučně doprovázen tvorbou potu - a pot znamená kromě ztráty tekutin především ztráty sodíku. Jedním litrem potu ztratíte cca 3 gramy chloridu sodného (soli). Zvláště vícehodinové sportovní aktivity mohou vést k takovým ztrátám, že hrozí riziko křečí. Pozornost musíme věnovat i příjmu vápníku, protože tento minerál hraje rozhodující roli při svalových kontrakcích a jeho dostatek předchází riziku křečí. Jeho deficit není obvyklý, protože kosti jsou jeho obrovskou zásobárnou a pravidelný denní přísun mléčných výrobků jeho dostatečné dodání tělu pokryje. Ani deficit draslíku nebývá obvyklý, protože jeho dostatek lze snadno zajistit konzumací ovoce a zeleniny, a tak nebývá příčinou svalových křečí. Jiná situace je u hořčíku, který je považován za „horkého favorita“ příčiny svalových křečí. Je součástí desítek biochemických reakcí souvisejících s metabolismem živin a produkcí energie. Zvláštní význam hraje při fungování nervového systému, kde reguluje přenos vzruchů k periferním nervům. Pokud máte špatnou náladu, jste podráždění, nesoustředění, špatně usínáte, trpíte tikem očního víčka, obtěžují vás migrény, zhoršila se vám kvalita nehtů, vlasů a zubů, trápí vás mravenčení v končetinách a míváte čas od času svalové křeče – tak pravděpodobně trpíte nedostatkem hořčíku.

Jak hořčík tělu nejlépe v průběhu aktivity dodat?

Odpověď je snadná – přípravek MAGNESLIFE, který je založen na rychle vstřebatelné organické a tekuté formě hořčíku, a proto je pomoc okamžitá. Navíc je produkt obohacen o vitamin B6, který napomáhá lepší využitelnosti a vstřebatelnosti obsaženého magnesia.

Prevence svalových křečí
Pro prevenci použijte ANTICRAMP, který dodává všechny základní minerály, které mohou spolupůsobit při vzniku křečí (sodík, draslík, vápník a hořčík), a to v optimálním poměru.

Pokud budete používat oba přípravky v doporučeném dávkování, vzniku křečí budete účinně předcházet. Nejúčinnější kombinace je následující – ANTICRAMP jako prevence před aktivitou a MAGNESLIFE v průběhu aktivity, když cítíte signál přicházející křeče.

Křeče při sportech anaerobního charateru

A jak je to s křečemi při aktivitách anaerobního charakteru?

Sporty anaerobního charakteru, tedy sporty založené na rychlosti, síle a dynamice, se vyznačují zcela jiným charakterem svalové činnosti než aktivity aerobního charakteru (vytrvalostní sporty). Jejich principem je krátkodobá, vysoce intenzivní zátěž po dobu od několika vteřin do několika minut – ne více. Za tuto dobu se nemohou vyčerpat energetické zdroje, ale díky nedostatečnému dodávání kyslíku pracujícím svalům, jsou energetické zdoje pro organismus méně dostupné. To naopak hrozí u vytrvalostních sportů trvajících až několik hodin, ale vyvstává zde jiný zásadní problém – a to nahromadění odpadového produktu pracovního metabolismu – kyseliny mléčné neboli laktátu. Při překročení určité koncentrace laktátu, sportovec už není schopen pokračovat v činnosti a musí ji ukončit nebo snížit její intenzitu, aby došlo k snížení hladiny laktátu na únosnou mez. Vysoká koncentrace laktátu dráždí nervová zakončení a projevuje se svalovou bolestí a zároveň blokuje tvorbu ATP (adenosintrifosfát) jako bezprostředního energetického zdroje.

Na rozdíl od vytrvalostních sportů otázka křečí nebývá problémem nedostatečného či nesprávného pitného režimu. Doba trvání této činnosti je většinou tak krátká, že nemůže dojít k významnějším ztrátám tekutin prostřednictvím potu a s tím spojenými ztrátami minerálů, které mohou křeče vyvolat. Jsou ovšem i výjimky – a to sporty, při kterých se střídá krátkodobá, vysoce intenzivní zátěž, s krátkými úseky odpočinku, typickým příkladem je hokej nebo intenzivní trénink v posilovně. Zde musíme dbát na pitný režim a věnovat pozornost příjmu minerálů, abychom křečím předešli. Prevencí je použití iontového nápoje UNISPORT a k vyrovnání minerálního hospodářství použijte před aktivitou ANTICRAMP.

V řadě sportů – jako je např. vzpírání, kulturistika, bojové sporty, judo, zápas apod. – se používá cílená dehydratace při snaze vejít se do nižší váhové kategorie. U kulturistiky se navíc jedná o odvodnění svalů za účelem zvýraznění vyrýsování, kde je tento až život ohrožující nešvar nejvíce rozšířen. Proč říkám život ohrožující? Je to proto, že naprosto nefyziologické odvodnění vyvolané farmakologicky diuretiky v krátkém časovém období způsobí nejenom ztráty tekutin, ale i minerálů, což může být tak masivní, že může dojít ke kolapsu až k úmrtí na zástavu srdeční činnosti vyvolané ztrátou vápníku. Křeče jsou v tomto případě pouze to nejmenší riziko, které tyto hazardéry může potkat. Ovšem to jsou extrémy, které s rekreačním a masovým sportem nemají nic společného.

Užijte si vaši aktivitu a nenechte si ji zkazit křečí!

Proč si nechat vzít příjemný pocit z pohybu a sportovního výkonu svalovými křečemi a bolestmi svalů? Opravdu to není nezbytné. Připravte se na vaši aktivitu a předzásobte se minerály v podobě přípravu ANTICRAMP. Používejte před aktivitou a pokud se chystáte na nějaký např. závod, soutěž či jinou aktivitu, na které vám velmi záleží, pak používejte ANTICRAMP i např. 3 dny před onou aktivitou. Výsledkem použití ANTICRAMPu bude minimalizace rizika svalových křečí, a to díky doplnění minerálů sodíku, draslíku, hořčíku a vápníku. Navíc produkt obsahuje carnosin, který pomáhá likvidovat kyselinu mléčnou a výtažek z vrbové kůry, který působí proti bolesti a zánětlivým procesům.

A co když se náhodou křeč přece jenom v průběhu aktivity objeví? Pak rozhodně sáhněte po přípravku MAGNESLIFE. Jedná se o praktickou monodózu obsahující rychle vstřebatelnou a účinnou formu magnesia. Monodózu vypijte, když ucítíte signál přicházející křeče.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Získejte proteinové palačinky ZDARMA

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Pečujte o svou imunitu

Zjistit více
Pečujte o svou imunitu

Funkční nápoj,

který se postará o vaši hydrataci.

Zahnat žízeň
Funkční nápoj,

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena