Pitný režim – základ každého sportu - 3. díl

Pitný režim – základ každého sportu - 3. díl

Člověk může hladovět týdny, žízní ale umírá po 3 dnech! Nejhorší věc, která může sportovce potkat je nedostatek tekutin.

Dehydratace organismu (snížené množství obsahu vody v organismu) zhoršuje sportovní výkon a závažně ovlivňuje jak vytrvalostní, tak také rychlostní i silové disciplíny.

Pijte pravidelně v průběhu aktivity a předcházejte nepříjemnému vyčerpání a snížení výkonnosti!

Pokud chcete udělat maximum pro to, abyste udrželi výkonnost a oddálili nástup únavy, tak musíte při aktivitě doplňovat tekutiny, které ztratíte potem. Pít vodu v průběhu intenzivní aktivity a při vysokých teplotách nestačí. Správný nápoj by měl obsahovat dostatek minerálů, které ztrácíte v průběhu aktivity potem, a také dostatek sacharidů – důležité energie pro organismus. Nápoje, které obsahují minerály i sacharidy jsou při aktivitě vhodné, protože zajišťují mnohem efektivnější
hydrataci organismu než běžná voda a navíc dodávají energii a tím podporují výkonnost!

Pijte každých 15 – 20 minut výkonu 150 – 350 ml tekutin!

Nestačí poslouchat jen své tělo a napít se až ucítíte žízeň. Pokud už totiž máte žízeň, tak je pravděpodobně pozdě a organismus je již dehydrovaný – ztratili jste tedy mnoho tekutin, což znamená, že se vám nepodaří udržet výkonnost na stejné úrovni a bude docházet k jejímu snížení a záhy se dostaví únava. Například ztráta tekutin o 3 % snižuje výkonnost až o 20 %.

ISODRINX – nápoj vhodný pro vaši aktivitu!

Nápoje, které byste měli v průběhu aktivity konzumovat, by měly obsahovat minerály a sacharidy případně další funkční látky. Z minerálů je nejdůležitější sodík, který je potem nejvíce ztrácen. ISODRINX obsahuje kromě sodíku i hořčík, draslík, vápník, díky kterým ISODRINX poskytuje efektivnější hydrataci organismu v průběhu aktivity a udržuje tak výkonnost organismu.
V průběhu intenzivnější zátěže tělo dominantně spotřebovává sacharidy, což je nejdůležitější a dominantně využívaný zdroj energie. Tělo má vytvořenou zásobu sacharidů, které postupně spotřebovává. Pokud dojde k vyčerpání zásob sacharidů, nastává snížení hladiny krevního cukru (hypoglykémie), což je strašák všech sportovců, protože to znamená jedno – hlaďák – rapidní snížení výkonu, které může vést k předčasnému konci aktivity.
V průběhu zátěže byste měli dodávat 30 – 60 gramů sacharidů za hodinu výkonu. Správný iontový nápoj vám poskytne jak výše zmíněné minerály, tak také sacharidy. Veškeré sacharidy ovšem tělu nedodáte jen prostřednictvím vhodného nápoje. K dalšímu doplnění sacharidů slouží energetické gely a tyčinky.

  • Iontové sportovní nápoje = efektivní hydratace organismu při zátěži.
    Voda dodá tekutiny neobsahuje ovšem důležité sacharidy a další látky důležité po fyzický výkon.
  • Sladké minerálky a džusy obsahují naopak velké množství sacharidů, a proto nejsou vhodné pro aktivitu, protože hydrataci nezajistí, ba naopak zhoršují dehydrataci organismu a negativně tak ovlivňují výkon.
  • Iontové sportovní nápoje (isotonické nebo hypotonické nápoje) – dodají důležité tekutiny pracujícímu organismu, zajistí mnohem efektivnější hydrataci (díky obsaženým sacharidům a minerálům) a navíc dodají energii v podobě sacharidů a minerály, které se ztrácí v průběhu aktivity z těla pocením.
  • Isotonické nápoje jsou vhodné pro aktivity s vysokou intenzitou trvající do 60 minut.
  • Hypotonické nápoje jsou nápoje vhodné pro aktivity se střední intenzitou trvající od 60 minut více.

Na pitný režim byste ovšem měli myslet už před aktivitou a také po ní!

Hydratace organismu před zátěží:
Začněte aktivitu plně hydratovaní! Popíjejte hypotonický nápoj již cca 2 hodiny před aktivitou. Poslední dávku pití vypijte cca 30 minut před začátkem aktivity.

Hydratace organismu po skončení aktivity
Sportovci by měli v průběhu aktivity doplnit tolik tekutin, kolik jich ztratí potem. To se ovšem velmi často nepodaří, a proto je důležité myslet na hydrataci po skončení aktivity, kdy je zapotřebí doplnit až 150 % ztracených tekutin. Pokud jste tedy v průběhu aktivity ztratili cca 1 litr tekutin, tak byste v průběhu dvou hodin po skončení aktivity měli vypít až cca 1,5 l tekutin. Můžete zvolit např. UNISPORT.

MUDr. Martinek Karel

Duchovní otec cyklistického tréninku po internetu v Čechách. Dlouholetý lékař českých profesionálních cyklistů, jak dráhových, silničních, cyklokrosových, tak v posledních letech i MTB profesionálů.

Další články o pitném režimu najdete zde: 1. díl a 2. díl

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 500 Kč

Zakousněte se do proteinu

Dárek k nákupu nad 500 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

To nejlepší po tréninku

Objevit
To nejlepší po tréninku

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena