Praktické rady pro podporu kloubního aparátu

Praktické rady pro podporu kloubního aparátu

Jak se staráte o své klouby a šlachy? Pokud Vás nic nezlobí, nepobolívá, tak si na ně většinou ani nevzpomenete! Až bolestivost s přibývajícím věkem nebo při namožení či po úraze nutí přemýšlet o vhodném řešení dané situace.

Regenerační schopnost našeho organismu lze podpořit především správnými živinami. Naopak zejména nevyvážené a nekvalitní rychlé stravování nebo třeba vysoké dávky kofeinu, také častější konzumace sladkého či alkoholu zhoršují obnovu kloubní tkáně. Zdraví kloubů je ovlivněno jak fyzickou aktivitou, tak životosprávou. Vhodnou úpravou stravy budete mít celou řadu potíží vyřešenu. Postupně se začíná shromažďovat velké množství důkazů o tom, že víceré potraviny obsahují látky, které mají poměrně silné protizánětlivé účinky a pomáhají zmírňovat bolesti kloubů. Některé typy kloubních onemocnění a příčiny jejich vzniku jsou pro nás stále neznámou oblastí, no je jasné, že se nejedná pouze o tradiční, s věkem přibývající poškození. Je již naopak známo, že volné radikály mohou poškozovat zdravé buňky, čímž vyvolávají zánět a urychlují proces opotřebovaní a stárnutí příslušných kloubních struktur. Tento proces je určitě dobré zpomalit a jedna z efektivních cest vede cestou kvalitní výživy.

Jak podpořit regeneraci šlach a kloubů:

Zaměřte se na příjem tekutin, zejména čisté pramenité vody s nízkou mineralizací. Nepleťte si čistou vodu se sladkou limonádou! O alkoholu se opět zmiňovat snad nemusím. Omezte pití černé kávy a jiných nápojů s vysokým obsahem kofeinu. Neznamená to, že byste si šálek kvalitní kávy nemohli dát, ale ne 3-5x denně, a k tomu třeba ještě „energeťáček“ před tréninkem nebo na cestu. Preferujte na povzbuzení šálek kvalitního zeleného čaje, který je zdrojem antioxidantů, které pohlcují již zmíněné volné kyslíkové radikály.
- Zapomeňte na uzeniny: salámy, paštiky a jiné masné pochutiny a těžké smetanové omáčky. - Minimalizujte příjem cukru a cukrovinek. - Přidejte do stravy omega-3 mastné kyseliny. Potraviny s vyšším obsahem omega–3 nenasycených mastných kyselin podporují tvorbu skupiny protizánětlivých látek. Nejlepším zdrojem jsou losos, sardinky, tuňák, pstruh, makrela, vlašské ořechy, mandle a lněné semínko. - Jezte více zeleniny – rostlinná strava je efektivní způsob snižování nepříjemných příznaků artritidy a dalších zánětlivých onemocnění. Ideálními druhy jsou například brokolice, špenát, růžičková kapusta, zelí, cibule. Listová zelenina dodává organismu poměrně velké množství antioxidantů, minerálů a vitamínů. Zmíníme i vitamin C, který přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci chrupavek a kostí. Dále Vitamin K přispívající k udržení normálního stavu kostí. - Nevynechávejte ovoce – Ovoce bohaté na vitaminy (jahody, broskve, maliny, mango, kiwi, citrusy) jsou mocným zdrojem protizánětlivých chemických látek a antioxidantů, které bojují proti oxidativnímu stresu, jenž přichází s běžnou únavou a opotřebením. Borůvky, maliny, jahody a třešně obsahují silný antioxidant známý jako anthocyanin. Studie potvrdily, že tato složka, která dodává ovoci zářivé barvy, pomáhá snížit zánět v těle a doplnit důležité základní vitamíny a minerály. Dále například takový ananas obsahuje enzym bromelain, který dokáže nejenom podpořit trávení bílkovin, ale má i výrazné protizánětlivé účinky. - Kořeňte – zkuste například kurkumu nebo zázvor. Obsahují totiž látky, které potlačují zánětlivé procesy a snižují bolest.

Autorka: Mgr. Janka Pálešová
Výživová poradkyně

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Nenechte se vyiontovat

Objevit
Nenechte se vyiontovat

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena