Zaměřte se na příjem tekutin, zejména čisté pramenité vody s nízkou mineralizací. Nepleťte si čistou vodu se sladkou limonádou! O alkoholu se opět zmiňovat snad nemusím. Omezte pití černé kávy a jiných nápojů s vysokým obsahem kofeinu. Neznamená to, že byste si šálek kvalitní kávy nemohli dát, ale ne 3-5x denně, a k tomu třeba ještě „energeťáček“ před tréninkem nebo na cestu. Preferujte na povzbuzení šálek kvalitního zeleného čaje, který je zdrojem antioxidantů, které pohlcují již zmíněné volné kyslíkové radikály.
- Zapomeňte na uzeniny: salámy, paštiky a jiné masné pochutiny a těžké smetanové omáčky.
- Minimalizujte příjem cukru a cukrovinek.
- Přidejte do stravy omega-3 mastné kyseliny. Potraviny s vyšším obsahem omega–3 nenasycených mastných kyselin podporují tvorbu skupiny protizánětlivých látek. Nejlepším zdrojem jsou losos, sardinky, tuňák, pstruh, makrela, vlašské ořechy, mandle a lněné semínko.
- Jezte více zeleniny – rostlinná strava je efektivní způsob snižování nepříjemných příznaků artritidy a dalších zánětlivých onemocnění. Ideálními druhy jsou například brokolice, špenát, růžičková kapusta, zelí, cibule. Listová zelenina dodává organismu poměrně velké množství antioxidantů, minerálů a vitamínů. Zmíníme i vitamin C, který přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci chrupavek a kostí. Dále Vitamin K přispívající k udržení normálního stavu kostí.
- Nevynechávejte ovoce – Ovoce bohaté na vitaminy (jahody, broskve, maliny, mango, kiwi, citrusy) jsou mocným zdrojem protizánětlivých chemických látek a antioxidantů, které bojují proti oxidativnímu stresu, jenž přichází s běžnou únavou a opotřebením. Borůvky, maliny, jahody a třešně obsahují silný antioxidant známý jako anthocyanin. Studie potvrdily, že tato složka, která dodává ovoci zářivé barvy, pomáhá snížit zánět v těle a doplnit důležité základní vitamíny a minerály. Dále například takový ananas obsahuje enzym bromelain, který dokáže nejenom podpořit trávení bílkovin, ale má i výrazné protizánětlivé účinky.
- Kořeňte – zkuste například kurkumu nebo zázvor. Obsahují totiž látky, které potlačují zánětlivé procesy a snižují bolest.
Autorka: Mgr. Janka Pálešová
Výživová poradkyně
Výživová poradkyně