Proč kombinovat různé druhy pohybu

Proč kombinovat různé druhy pohybu

Síla, vytrvalost a flexibilita. To jsou tři základní pohybové schopnosti, které bychom měli rozvíjet, ať už jako vrcholový nebo rekreační sportovec.

Problémem, zvlášť v dnešní uspěchané době, je to, že se soustředíme pouze na jednu ze schopností, na jednu pohybovou aktivitu a ostatní zanedbáváme. Přitom právě tréninkem všech těchto tři dovedností - síly, vytrvalosti a flexibility, dosáhneme viditelnějšího a rychlejšího zlepšení.

V praxi to znamená, že pokud se rozhodneme běhat, do tréninkového plánu bychom měli kromě běhaní a běžeckých tréninků ideálně zařadit i tréninky silové (i když třeba jen doplňkově), které nám pomohou jak s lepším držením těla a prevencí zranění, tak s výbušností a zrychlením.

A obráceně, pokud se soustředíme především na silový trénink ve fitku, je dobré ho doplnit vytrvalostní aktivitou, jako je kolo, brusle, běh nebo skupinové lekce, které cílí na vyšší tepovou frekvenci. Takzvané kardio, jak říkají fitnessáci. Nejde jen o spalování tuků, vytrvalostní trénink nám zvyšuje celkovou fyzickou kondici a tím nás posune i v silovém tréninku.

Trénink flexibility je asi nejčastěji zanedbávaným tréninkem. Mobilita těla je však základním předpokladem pro správné provedení cviků, prevenci zranění, přetížení a regeneraci svalů. Dynamický strečink a protahování by se mělo stát automatickou součástí našich tréninků. Stejně tak je vhodné zařadit trénink na flexibilitu i samostatně, třeba jako lekce jógy

Pokud se tedy chcete dostat do formy nebo se zlepšit v tom, co už děláte, zaměřte se na to, aby vaše tréninky byly co nejvíce různorodé a nebojte se kombinovat i v rámci jednoho tréninku. Do běžeckého tréninku zařaďte silové prvky a posilování, do silového tréninku zapojte plyometrické cviky na zvýšení kondice nebo kardio prvky jako veslování, jízdu na rotopedu, výstupy na schodech a podobně. A samozřejmě nezapomínejte ani na flexibilitu.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena