ROSTLINNÁ NEBO ŽIVOČIŠNÁ BÍLKOVINA?

ROSTLINNÁ NEBO ŽIVOČIŠNÁ BÍLKOVINA?

Bílkovina (protein) je strukturní složkou všech buněk, má katalytické účinky (například většina enzymů je proteinového původu). Proteiny jako protilátky jsou součástí imunitního systému a mají i mimo jiné regulační schopnost v organismu v podobě hormonů.

Bílkovina patří k základní složce potravy a pro zachování organismu je třeba její pravidelný příjem v dostatečném množství a potřebné kvalitě. Při pravidelném příjmu potravou se pravidelně obnovuje, a také tvoří aktivní tělesná hmota.

Bílkovina se skládá z jednotlivých aminokyselin v různém rozsahu a množství dle její kvality. Některé aminokyseliny si zdravý organismus dokáže vytvořit sám a těmto aminokyselinám říkáme neesenciální. Jiné aminokyseliny si vyrobit neumí a těmto aminokyseliny říkáme esenciální. Esenciální aminokyseliny je pro tělo nezbytné přijímat v potravě a pro zachování zdravého chodu organismu je důležitý jejich pravidelný přísun.

Mezi esenciální aminokyseliny řadíme L-leucin, L-isoleucin, L-valin, L-histidin, L-methionin, L-fenilalanin, L-threonin a L-tryptophan. Bystřejší čtenář si jistě všimne, že první tři jmenované jsou esenciální aminokyseliny s rozvětveným řetězcem a společně jsou často využívány sportovci pro ochranu svalové hmoty. Můžeme je také znát pod zkratkou BCAA, která vychází z anglického názvu branched-chain amino acids.

Vzhledem k tomu, že se spektrum aminokyselin v jednotlivých typech bílkoviny liší, je vhodné se nad stravovacími návyky zamyslet. Pokud budujete svalovou hmotu a podrobujete své tělo pravidelné a náročné fyzické aktivitě, nebo třeba sníte o sportovním úspěchu v rychlostním, či vytrvalostním sportu, je třeba přijímat bílkovinu s co nejkomplexnějším aminokyselinovým spektrem. Jaká to je? Neexistuje jednotlivý zdroj bílkoviny, na kterou by se dalo ukázat a většina odborné veřejnosti se shoduje na tom, že ideálu lze dosáhnout pouze pestrou stravou. Vrcholově a výkonnostně sportující jedinec je tedy odsouzen k neúspěchu, pokud se nějakým způsobem radikalizuje a přijímá zejména jednotvárný zdroj bílkoviny. V podobných případech jednostranné stravy totiž většinou dochází k nedostatku takzvané limitní esenciální aminokyseliny.

Která je tou limitní esenciální aminokyselinou? Je to aminokyselina, která je v daném typu bílkoviny v nedostatečném zastoupení oproti ostatním a tělo si ji nedokáže samo vyrobit. Zde platí důležité pravidlo, že i přes velký příjem bílkoviny svalová hmota neroste, nebo sportovní výkon nedosahuje očekávání.

Sportovního úspěchu tak obtížněji dosahují vegani nebo vegetariáni, protože rostlinná bílkovina obsahuje nedostatečné množství esenciálních aminokyselin, zejména L-methioninu, L-lysinu a L-tryptofanu a některé rostlinné zdroje mají též nižší množství rozvětvených esenciálních aminokyselin (BCAA). Pokud se ale nejedná o vrcholově soutěživé typy, samozřejmě mohou vegani-sportovci fyzickou aktivitou dosáhnout velmi uspokojivých výsledků a samozřejmě dobrého pocitu z vykonané aktivity.

Vyhráno však ve vrcholovém sportu nemají ani masožravci, kteří spolu s příjmem masa do svého těla dostávají vyšší množství nasycených mastných kyselin a cholesterolu. I zde je dobré nad příjmem stravy přemýšlet a řídit se heslem, že kvalita je mnohem víc než kvantita.

Závěrem by se dalo doporučit všem aktivním i výkonnostním sportovcům zamyslet se nad svou běžnou stravou, zejména pak zdrojích bílkovin, které pravidelně konzumují. Podle toho teprve mohou zvolit ideální doplněk stravy, který jim usnadní cestu k sportovnímu cíli a úspěchu. Například ve formě proteinového koncentrátu mléčné, nebo rostlinné bílkoviny.

1.1.2013

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Dodržujte pitný režim ještě snadněji

Dárek k nákupu nad 2 000 Kč

Objevte novou produktovou řadu

Objevit
Objevte novou produktovou řadu

Křupavá a plná proteinu

Qwizz Protein Bar
Křupavá a plná proteinu

Odebírejte náš newsletter

a získejte přehled o aktuálních akcích a novinkách.

Doprava ZDARMA při nákupu nad

Vyberte si dárek ke každému nákupu

Speciální akce každý měsíc

Používáme kvalitní a značkové suroviny

Rychlá expedice vaší objednávky

Nutriční poradenství pro vás

Copyright © 2024 NUTREND D. S., a.s. Všechna práva vyhrazena